FE-logo
Viitat         
Forum
Kuvia
Docs
FAQ
Linkkejä
Press
Yhteys
Kilpailut
Sisäiset
RSS
Laituri
Wiki

Svenska


Edit 18 Nov 03: Katso juttu El Suenon peräsimestä
Edit 5 May 03: Katso Erkin juttu Marietin peräsimestä

Peräsin

Tausta

Peräsinlapa on rakennettu lasikuitukuoresta, jonka sisällä on vaahtoa. Akseli on RST-terästä mutta lattaraudat jotka kiinnittyvät lavan puoliskoon voivat olla mitä vain esim "mustaa rautaa". Peräsin on ensin laminoitu kasaan jonka jälkeen styyrpuurin puolelle on tehty reikä josta lapa on täytetty uretaanivaahdolla.

Huomaa täplä

Tämä reikä on sitten kitattu umpeen pakkelilla ja paikalla on taipumus vuotaa. Jos kävelette talvella vähän pukki-kentällä ja katsotte FE peräsinlapoja tulette huomaamaan että melkein jokaisessa FE-ssä on peräsinlavan styyrpuurin puolella ruskea täplä tai ruskeita valumajuovia. Tämä on siis ruostetta lavan sisärakenteen jäykisteistä joka haluaa ulos kosteuden kera.

Mikäli lavan sisään jää talven yli vettä niin jäätyessään se voi joko halkaista koko lavan tai sitten lasikuitu hapertuu niin että siitä irtoaa kuituja tai vaikka koko gelcoat kerros. Pahin ongelma on todennäköisesti peräsinlavan sisärakenteiden ruostuminen. Ilmenee sitten kovassa kelissä siten että lapa joko irtoaa tai sitten akseli hyvällä onnella pyörii lavan sisällä.

Update 7 Nov 02 Harald "ilona" kertoi että hänen -81 mallinen peräsin oli tehty RST-akselilla, mutta akseli ei jatkunut alas asti umpinaisena vaan noin 10 cm matkan jälkeen on akselin päähän jatkohitsattu putki. Tämä putki oli "Ilonalta" sitten vääntynyt tai päittäishitsi antanut periksi. Ensimmäinen oire kuulemma halkeamia akselin lapaan sisäänmenon edessä ja lapa heiluu sivuttaissuunnassa. Myöskin ranka-raudat eivät ole hitsatty yhteen päistään vaan ovat kuin ruotoja vain akselista taaksepäin. Muotit ovat kuulemma vielä olemassa, tarkka sijainti selvinnee tarpeen mukaan.

Korjaus

Me korjattiin lavan alaosan reikä avaamalla reiän ympäristö rälläkkään kiinnitetyllä pyörivällä kuppiteräsharjalla. Tämän jälkeen kitattiin suurempi alue umpeen niin ettei tulppa ole suoraan sylinterin muotoinen.

Toinen hyvin mahdollinen vuotokohta on akselin sisäänmeno lapaan. Tämä on alunperin tiivistetty pakkelilla mutta liian jäykkänä materiaalina se halkeaa ja vesi menee lavan sisään. Tämä korjattiin työstämällä akselin ympärille 2-3 mm ura (puukonkärjellä tjms.) joka sitten täytettiin sikaflexillä.

Peräsimen saa irti vaikka vene on pukeilla. Tämä vaatii noin 70 cm kuopan kaivamista peräsimen alle. Näin me tehtiin, katso Kuvat -> Finn Express bilder -> 2000 albumista.

Kannattaa ensihätään porata lavan alareunaan 3-4 6mm reikää, sekä yksi lavan yläosaan jotta vesi valuu pois. Tämän jälkeen kannattaa irroittaa koko höskä sekä viedä jonnekin talven yli kuivumaan. Me pidimme lavan kellarin patteria vasten nojaamassa.

Vuoden 2001 syysnoston jälkeen ei peräsinlavan poraamisen jälkeen lavasta tullut vettä yhtään, lapa oli siis kuiva sisältä, kai.

Teettäminen

Jos menee valtuutettuun korjaamooon niin he voivat eri syistä ainoastaan suositella uutta peräsinta, hinta noin 2000 EUR (?). Peräsin on tietysti erittäin tärkeä turvavaruste, eikä sen kunnosta kannata tingitä. Ongelmana on enemmän valtuutetun korjaamon vastuu, tai epähalu ottaa sitä jos lapaa korjataan "kotikonstein". Oikeampi tapa korjata peräsinlapa olisi koko lavan avaaminen sivusta sekä sisärakenteiden kunnon tarkistus tai vaihto. Tämän jälkeen laminoidaan peräsin taas kasaan sekä täytetään uudestaan vaahdolla. Tai sitten tehdään aivan uusi peräsin mallin mukaan.

Koska FEitä valmistanut yritys ei ole enää olemassa on hyvin epätodennäköistä että varalapoja tai -peräsimiä olisi enää saatavana

Changed 03/26/20, harald
[Sivun alkuun Aloitussivulle Forum Ylös yksi pykälä]