Finn Express • Re: Lithium AGM:n tilalle

harald
, 26/11/2021 | Source: FE83.org Forum

En minä halua lähteä riitelemään onko vaiko eikö ole, vaan haluaisin ymmärtää miksi jokin toimii kuten toimii. SA:ssa menee nopeasti riitelyn puolelle.

Statistics: Posted by harald — Fri Nov 26, 2021 10:35 am


Tori • O: Fe83 purjeita

Tero
, 25/11/2021 | Source: FE83.org Forum

Moi,

Ostetaan Isopurje ja keulapurje Fe83:een. Myös spinaakkerille ja spinaakkeripuomille olisi tarvetta.

t. Tero / 040-764 6154

Statistics: Posted by Tero — Thu Nov 25, 2021 21:23 pm


Finn Express • Re: Lithium AGM:n tilalle

Joakim
, 25/11/2021 | Source: FE83.org Forum

Aika paljon olen noiden sielunelämään tutustunut, vaikkei noita omassa käytössä olekaan. Käytännössä olen havainnut, ettei LIMEn akku ota 14,2 V jännitteelläkään lainkaan virtaa eli virta oli joitain kymmeniä mA 120 Ah akulle.

Onko sinulla laturin mittaus molemmista akun navoista? Yleensä on vain + navasta, mutta tulee sitä jännitehäviötä miinuskaapeleissakin.

Tiedän, että on hyvin yleinen suositus, ettei mitään litiumakkua saa ladata jatkuvasti. Olin tuossa suunnittelemassa pienellä litiumakulla toimivaa laitetta. Sitä selvitellessä kävi selväksi, ettei tuo oikeasti pidä paikkansa. Tai pitää vain silloin, kun halutaan ladata lähes täyteen. Tavallista litiumakkua (ei LiFePO4) voi hyvin pitää "ikuisesti vaikkapa 4,0 V jännitteessä, kun 100% täysi on 4,2-4,3. Sama varmasti pätee myös LiFePO4:ään ja eihän sitä purjeveneessä pidetä edes ikuisesti, vaan ne muutaman tunnin koneajot.

Kovasti on teorioita, että Winston/LIME on täysin kelvoton. Niistä on ollut pitkät väännöt mm. Sailing Anarchyssä. Mutta käytännössä nuo ovat toimineet ihan OK.

Statistics: Posted by Joakim — Thu Nov 25, 2021 18:57 pm


Finn Express • Re: Lithium AGM:n tilalle

harald
, 25/11/2021 | Source: FE83.org Forum

Jos lähdetään olettamuksesta että kaikki kennot tosiaan ovat tasapainossa, eikä yksi kenno ole esimerkiksi 0,200 V muiden yläpuolella niin silloin tuo 14,0 V on ihan OK latausjännite. Ongelmaksi muodustuu vain se että kun akku täyttyy (oikeasti jos yksi kenno on täyttymässä, olkoot muut kennot mitä vaan) pitäisi lopettaa lataus. Näissä on tosi pieni sisäinen vastus eivätkä LiFePO4 osaa muuntaa ylimääräistä latausta lämmöksi kuten lyijyakku. En nyt suoraan osaa sanoa miten vastuskäyrä muuttuu latausasteen noustessa.

3,37 V on yleinen täyden kennon jännite levossa. Tämä on samalla "float" latauksen jännite, jolloin kennoon ei enää mene virtaa. Tämä on 13,48 V 4S konfiguraatiossa. Jos jännite on tämän yläpuolella tapahtuu latausta.

Jos BMS on käytössä voi se katkaista latauksen (joka rikkoo laturin). Jos ei ole BMS käytössä tapahtuu ylilatausta. Tämä vielä korostuu jos jokin kennoista on toisten yläpuolella. Sama tietenkin tapahtuu purkupäässä myös.

Minulla on muuten jännitemittaus moottorin laturia varten akun navassa.
A lead-acid charger that can be set to charge no higher than 14.6v can be used for regular charging and then MUST be disconnected after the battery is fully charged. DO NOT leave the lead-acid charger connected to maintain or store the battery, because most will NOT maintain the proper voltage charge algorithm for lithium batteries and damage will occur to the battery and this is not covered under battery warranty.
https://glider-battery.eu/post4-1/

TL;DR tuo 14,0 V on liian korkea latausjännite kun akku on täynnä.

edit: tässä on paljon juttua aiheesta: https://www.solacity.com/how-to-keep-li ... ies-happy/

Statistics: Posted by harald — Thu Nov 25, 2021 12:20 pm


Finn Express • Re: Lithium AGM:n tilalle

Joakim
, 24/11/2021 | Source: FE83.org Forum

Olipas ärsyttävä video! Siis tuo kaverin kuvaus- ja puhetyyli. Mutta siellä oli tuo käyrä: https://youtu.be/ruk1Ed7RYkg?t=461
Tuo kertoo hyvin, miksi ei ole mitään ongelmaa ladata ihan tavallisella veneen laturilla. Ei se akku koskaan 100% täyteen tule. Lisäksi virta hyytyy jo reilusti ennen aika samaan tyyliin kuin lyijyakullakin ellei mittaa latausjännitettä akun navoilta (sekä + että -). Kaapeleissa on kuitenkin jännitehäviötä suurilla virroilla.

Jos vaikkapa lataat 14,0 V eli 3,5 V/kenno saakka, on tuossa käyrässä napajännite sen verran jo 60-70% varaustasolla (kuten lyijyakulla!). Virta on "vain" 0,5 C eli ei mikään valtava LFP:lle. Jos laturilla on 14 V, ei akun navoilla taatusti ole maksimivirralla. Voi olla jopa 1 V vähemmän, vaikka olisi latausrele. Paksuillakin kaapeleilla muutama kymmenys tulee varmasti. Sitten 90% kohdalla latausjännite pitäisi jo olla 3,6 V eli 14,4 V, mutta eihän sitä ole, jos 14 V on säätöarvo. Eli virta alkaa laskea lyijyakun tapaan jostain 60-70% paikkeilta riippuen laturin tehosta, jännitteen säätöarvosta ja kaapeleiden jännitehäviöstä.

Tiedossa oli, ettei Winston/LIME akkujen sisällä ole mitään elektroniikka. LIMEssähän käytetään ulkoista "BMS":ää, joka on siis vain vahti, joka ei päästä koko paketin jännitettä liian korkealle tai alas.

Paljon on varoiteteltu tuosta, mutta taitaa ollut jo aika kauan ja laajasti käytössä tuo Winstonin 12 V akku. Onko ollut oikeasti ongelmia?

Se alkutilanne on hyvin tarkkaa. Siitäkin on paljon juttua miten kennot pitää tasapainoittaa ennen kytkemistä yhteen. Ei riitä, että laittaa ne rinnan joksikin aikaa. Ja Winston tosiaan ainakin väittää valitsevansa kennot.

Kumpi sitten tapahtuu aiemmin? Winstonin meno niin epätasapainoon, että joku kenno vaurioituu, vai BMS:n hajoaminen akusta, jossa on kennokohtainen BMS oli se sitten ulkoinen tai sisäinen. En olisi lainkaan varma, että Winston tuon kilpailun häviää.

Statistics: Posted by Joakim — Wed Nov 24, 2021 20:39 pm


Finn Express • Re: Lithium AGM:n tilalle

harald
, 24/11/2021 | Source: FE83.org Forum

Tämä video kuvastaa aika hyvin miksi en usko Lime-konseptiin;

https://youtu.be/ruk1Ed7RYkg

Tuo Winstonin 12 V paketti on vain muovikääre erillisten kennojen ympäri.

https://youtu.be/NDgQvc0PgdM

Olkoonkin niin sitten että ovat tehtaalla valinneet hyvälaatuisia kennoja jotka ovat toisiinsa sopeutettu.

Statistics: Posted by harald — Wed Nov 24, 2021 15:53 pm


Finn Express • Re: Lithium AGM:n tilalle

harald
, 23/11/2021 | Source: FE83.org Forum

Hyvä pointti, noinhan se on.

Statistics: Posted by harald — Tue Nov 23, 2021 11:18 am


Finn Express • Re: Lithium AGM:n tilalle

Joakim
, 22/11/2021 | Source: FE83.org Forum

Jos siis ideana on yhdistää releellä lyijystarttiakku LFP hupiakkuun, ei ole vaaraa suurista virroista akkujen välillä. Lyijyakku ei anna eikä ota suuria virtoja pienelle jännite-erolla. LFP:n jännite ei ole yli 14 V eikä alle 13 V ja starttiakku on aina "täynnä". Ei siis mitenkään tule suuren virran mahdollistavaa tilannetta. Tai no silloin voi tulla, jos starttiakusta menee yksi kenno oikosulkuun. Mutta silloin se tuskin ottaa suurta virtaa vastaan enää ja kone ei edes lähde käyntiin sillä.

Kahden LFP-akun välille voisi jo saadakin suuren virran, mutta siinä jännite-ero on vielä pienempi. Kaapeleista ja releistä tulee suurella virralla kuitenkin sen verran jännitehäviötä, että tuskin siinäkään helposti 120 A saa rikottua.

Statistics: Posted by Joakim — Mon Nov 22, 2021 18:51 pm


Finn Express • Re: Lithium AGM:n tilalle

harald
, 22/11/2021 | Source: FE83.org Forum

Tuo rele ei taida olla oikein hyvä idea. Siinä saattaa käydä niin että tuo 120 A ylittyy moninkertaisesta jos akkujen lataustaso on kovin erilainen.

220 Ah AGM siksi että Sulo Vilén. Näitä saa noin 250 €.

Statistics: Posted by harald — Mon Nov 22, 2021 13:01 pm


Finn Express • Re: Lithium AGM:n tilalle

Joakim
, 19/11/2021 | Source: FE83.org Forum

Kyllä sen jännitteen pitää myös nousta, jotta akun saa yliladattua. LiFePO4:llä kuitenkin jännite nousee reilusti viimeisiä prosentteja ladattaessa. Laturista ei virtaa tule, kun jännite nousee yli säätöarvon.

Mihin tarvitset 220 Ah hupiakkua, kun me pärjätään 180 Ah, vaikka kylmäboksi, lämppäri ja mittarivarustus on tuplat?

AGM-akkuja en suosittelisi. Meillä on veneen mukana 2011 käytettynä tullut avoakku, joka tuntuu kestävän tarpeeksi pitkään.

Mitä paino haittaa pilssissä? Eihän nää mitään jollia ole. Tuo vaan lisää oikaisevaa momenttia.

Statistics: Posted by Joakim — Fri Nov 19, 2021 13:28 pm