Racing • Re: FinLYS-sääntö 2017

Panu
, 19/02/2020 | Source: FE83.org Forum

....Viimeiset vuodet on sitten nojattu vahvemmin ORC:hen ja nyt ollaan menossa puhtaasti ORC-pohjaiseen systeemiin.
Ymmärrettävään, mutta kuitenkin todistusvene S&S 6.6 Inkerin lys ja orc "nopeudessa" oli selvä epäsuhta, joka sai olla olemassa useita vuosia ilman, että siihen puututtiin.
Tuo "jossa ei enää ole tällä vuosituhannella huomioitu kilpailumenestystä" pitää siis ymmärtää niin, ettei enää tilastomatemaattisesti laskettu LYS-lukuja.
No saman Inkerin menestys radoilla ei kuitenkaan saanut ketään heräämään Lys tomikunnassa, etenkin kun HTR:n voittajana Inkerin ja toiseksi tulleen veneen ero maalissa oli useana vuotena peräkkäin yli tunnin luokkaa tulosten ollessa muiden osalta tiukkaa minuutti / sekunti peliä.

Kaikesta huolimatta en mitenkään osannut tukita lausahduksen kirjoittajan tarkoittavan tilastomatemaattisia menetelmiä puhuessaan kilpailumenestyksestä, niin kuin ei varmaan kukaan muukaan lukija. [-X

Kuulin 2000-luvun alussa Elisaaren laiturilla naapuriveneen kipparin "vanhaherran" kertovan miten FE:n lys alunperin määriteltiin ensimmäisen kerran. Lähtökohta oli H-veneen lys 1.06, mikä kutakuin saman kokoisena ja erityisen suosittuna veneenä toimi hyvänä verrokkina. Kun PR-marin mainosti FE:tä urheilullisena perheveneenä päätettiin "arvioimalla" Feneelle antaa lys 1.07 ! #-o. Tämä lys kesti ajan haastetta ja kulutusta liki 25v ennen, kuin Fe83 huomattiin, lyssin nostolla, kun od-luokkana olimme oppineen purjehtimaan itse veneen pysyessä muuttumattomana.

Lyssin heikkoudet ovat olleet jo pitkään tiedossa, mutta jotenkin lyssin "helppous" on kantanut aina näihin päiviin asti. Toivottavasti uusi järjestelmä toimii paremmin ja mahdolliset päättömyydet eivät saa jatkua enää vuodesta toiseen.

Statistics: Posted by Panu — Wed Feb 19, 2020 20:09 pm


Racing • Re: FinLYS-sääntö 2017

Joakim
, 18/02/2020 | Source: FE83.org Forum

LYS:n historiassa luvut tulivat suoraan tilastollisesti kilpailumenestyksestä. Tämä toimi silloin kun pohjoismaisia venemalleja tehtiin satoja tai jopa tuhansia identtisiä. Varsinkin isoimmissa kilpailuissa oli helposti enemmän kuin 10 kpl jokaista yleisempää venemallia. Tuolloin jätettiin pois paras ja huonoin kolmannes ja LYS-luku laskettiin keskikolmanneksesta. Tuolla saatiin kohtuu hyvin suodatettua pois osaamis- ja varusteluerot.

90-luvun aikana venemallit siirtyivät enemmän muihin kuin pohjoismaisiin ja samalla tuli myös lukuisat köli- ja mastovaihtoehdot. Jos muistan oikein, FG-41:stä valmistettiin 7 eri kölillä! Ei ollut enää kisoissa lukuisia identtisiä veneitä, vaan paremminkin yksittäisiä veneitä. 2000-luvulla ei enää ollut mahdollista ylläpitää puhtaasti tilastollista LYS-lukua kuin muutamalle vielä kilpailuissa yleiselle 80-luvun veneelle. Lopulta myös Ruotsi irtisanoitui pohjoismaisesta LYS-yhteistyöstä ja alkoi kehittää muista välittämättä omaa systeemiään. Tällöin tulosten toimittaminen Ruotsiin laskettavaksi loppui kokonaan.

Sen jälkeen LYSin ylläpito on ollut puhtaasti arvioperusteista (kuten se on aina ollut uusille tai harvinaisille veneille). Kilpailumenestystä kyllä seurattiin edelleen, mutta vain silmämääräisesti. Kun havaittiin tai joku ilmiantoi "turhan hyvin" pärjäävän venemallin, sen luku arvioitiin uudelleen. Arvioinnissa käytettiin samoja työkaluja kuin uudelle veneellekin sekä myös kisamenestystä. Verrattiin ORC/IRC/SRS jne. lukuihin, LYS-sovitekaavaan ja yritettiin arvioida oliko menestys vain purjehdustaidoista ja valmisteluista kiinni vai vaikuttiko siltä, että luku oli keskimääräistä edullisempi.

Viimeiset vuodet on sitten nojattu vahvemmin ORC:hen ja nyt ollaan menossa puhtaasti ORC-pohjaiseen systeemiin.

Tuo "jossa ei enää ole tällä vuosituhannella huomioitu kilpailumenestystä" pitää siis ymmärtää niin, ettei enää tilastomatemaattisesti laskettu LYS-lukuja.

Statistics: Posted by Joakim — Tue Feb 18, 2020 22:34 pm


Racing • Re: FinLYS-sääntö 2017

Panu
, 18/02/2020 | Source: FE83.org Forum

http://avomeripurjehtijat.org/2020/02/1 ... i2ejHd2h5U

Aprillipäivänä sitten ilmeisesti saadaan tietää luvut :lol:
Tervehdys

Luin tuo linkin takana olevan tiedotteen ja jotenkin silmiini pisti seuraava toteamus, joka ei ihan vastannut käsitystäni tapahtuneista: "Alunperin LYS-järjestelmä oli tilastollinen. Ajan kuluessa siitä on tullut perusveneisiin suhteutettu arvioitu mittalukujärjestelmä, jossa ei enää ole tällä vuosituhannella huomioitu kilpailumenestystä"

Kuitenkin Joakim on tähän säikeeseen kirjoittanut:
Syynä nostoon oli erinomainen menestys LYS-kisoissa:
http://www.helsinkitallinnarace.fi/tulokset
2016 5 ensimäistä sijaa
2015 3
2014 8

http://www.suursaarirace.fi/kilpailu/tulokset
Ottivat kiinni LYS3-luokan veneet yhtä 1,23 venettä lukuunottamatta. Olisivat ottaneet purjehditulla ajallaan kolmoisvoiton LYSissä (+ se yksi diskattu)
Olenko ainut jota tuo pieni "ristiriitaisuus" pistää silmään? Tehdään yhtä ja selitetään toista...? #-o

Statistics: Posted by Panu — Tue Feb 18, 2020 15:05 pm


Racing • Re: FinLYS-sääntö 2017

Olli
, 14/02/2020 | Source: FE83.org Forum

http://avomeripurjehtijat.org/2020/02/1 ... i2ejHd2h5U

Aprillipäivänä sitten ilmeisesti saadaan tietää luvut :lol:

Statistics: Posted by Olli — Fri Feb 14, 2020 10:54 am


Finn Express • Re: Yanmar 1gm10

Panu
, 09/02/2020 | Source: FE83.org Forum

Moi,
Sain kannen irti ja purettua. Syy alhaisiin puristuksiin selvisi. Pakoventtiilin ja kannen tiivistepinnat olivat ruostuneet täysin, eikä niissä ollut yhtään tasaista tiivistepintaa. Kansi on menossa moottorikoneistamoon ja pakoventtiili pitää uusia.
Tervehdys

Tuo on aika yleinen syy puristusten häviämiseen. Näin kävi meilläkin.
Nyt varmaan kannattaa tarkistaa pakomutka, onko tuo vuotanut vettä pakoventtiilille vai miten kosteus on päässyt tuonne.
Mixing elbou on yksi potentiaalinen vikaantumisen paikka, muttei ainut. Meillä pakokanavan ja vesitilan väliseen seinämään oli tullut särö / halkeama, josta vesi pääsi vuoamaan pakokanavaan ja siitä alas syövyttämään venttiiliä ja sen seetiä. Meidän halkeama löytyi ihan katsomalla termostaatti kotelon reiästä sisään. Siellä näkyi vaaleassa kattilakivi pinnassa pystysuuntainen musta viiru nokea, joka oli tunkeutunut halkeamasta läpi pakokaasujen mukana. En uskonut korjaushitsauksen olevan pysyvä ratkaisu, joten hankimme uuden kannen. Kaikki rempassa tarvittavat osat dokumentoin tänne foorumiin, josta etsivä sen tiedon löytää.
Tämä yanmar on kyllä yksinkertaisin kone jonka olen aukaissut. Sen takia varmaankin ne toimivat niin kauan.
Insinööritieteessä monesti toteutetaan KISS periaatetta: Keep It Simple Stupid

Statistics: Posted by Panu — Sun Feb 09, 2020 16:25 pm


Finn Express • Re: Saalingit

Cage
, 09/02/2020 | Source: FE83.org Forum

Kun oli omat saalingit huollettavana Rig Manillä, niin pyysin tarjouksen uusista ja silloin speksit tarjouksessa oli Selden P70 saalinki pit 800 mm. Olisko sitten sama, mene ja tiedä.

Jos tilaa itselleen uusia saalinkeja, niin kannattaa mitata ne omat eikä luottaa noihin postaamiini mittoihin, koska en muista oliko tuo lopullisen tuotteen tai vaan sen mistä sitten se oikeanmittainen tehtäisiin.

Statistics: Posted by Cage — Sun Feb 09, 2020 10:46 am


Finn Express • Re: Yanmar 1gm10

HansO
, 08/02/2020 | Source: FE83.org Forum

Moi,
Sain kannen irti ja purettua. Syy alhaisiin puristuksiin selvisi. Pakoventtiilin ja kannen tiivistepinnat olivat ruostuneet täysin, eikä niissä ollut yhtään tasaista tiivistepintaa. Kansi on menossa moottorikoneistamoon ja pakoventtiili pitää uusia. Nyt varmaan kannattaa tarkistaa pakomutka, onko tuo vuotanut vettä pakoventtiilille vai miten kosteus on päässyt tuonne. En ole ennen nähnyt näin pahasti ruostunutta venttiiliä ja kannen seetiä. Sainkin tuosta toisesta ketjusta vinkkiä mihin kannattaa viedä Helsingin seudulla. Muuten kone vaikuttaa olevan kunnossa. Tämä yanmar on kyllä yksinkertaisin kone jonka olen aukaissut. Sen takia varmaankin ne toimivat niin kauan.

Statistics: Posted by HansO — Sat Feb 08, 2020 22:35 pm


Finn Express • Re: Yanmar 1gm10

Panu
, 08/02/2020 | Source: FE83.org Forum

.... Mäntä ja sylinteri näyttivät naarmuttomilta.

Tervehdys

Tuo on hyvä lähtökohta :D
....Olisiko käyny niin hyvä tuuri, että syy kadonneisiin puristuspaineisiin olisi rikkoutunut kannentiiviste tai venttiilit...

Puristuspaine voi myös kadota männän ja sylinterin välistä kampikammioon, jos männänrenkaat ovat kuluneet tai pikeentyneet, niin että ne ovat jumissa urissaan eivätkä pääse liikkumaan ja tiivistämään mäntä sylinteri rajapintaa. Renkaita voit yrittää liottaa puhtaiksi jättämällä männän päälle sopivaa liuotinta (esim petrooli), mikä sylinterin sisäpintaa pitkin alas valuessaan liuottaisi pikeymiä. Tuo hoidon voit joutua tekemään useastikin. Itse tein tuota spray öljyllä, joka ohuena mahtui tuohon rakoon. Toistin käsittelyn 5-6 kertaa 2 viikon aikana Muistathan kuitenkin vaihtaa moottorin öljyt tämän käsittelyn jälkeen koska käytetty liuotin päätyy lopulta sinne. Venttiilien tiiveyden seeteihinsä voit testata spray öljyä ruiskuttamalla imu ja pakokanavaan ja tutkimalla tuleeko se venttiileistä läpi. Sylinterin kannessa voi myös olla halkeama, josta puristuspaine pääsee karkuun. Halkeaman löytäminen voi olla vaikeaa ja vaatia koeponnistuksen.
... Mitenkäs tuo suutin, onko joku käyttänyt sitä huollossa....

Moottori on liki 20 v vanha, eikä käyntitunneista tiedä kukaan. Suuttimen koeponnistus maksaa luokkaa 40% uuden suuttimen hinnasta hankinta lähteestä riippuen, joten puntaroi se mielessä asiaa
...kaikki jäähdytysreiät olivat tukossa kovasta kalkista. Ilmeisesti tuota ei ole ikinä huuhdeltu hapolla.
Kattilakiven poistoon käy apteekista saatava sitruunahappo. Itse osti 2 pussia a100g ja sekoitin sen n. 5L veteen. Moottori käyntiin ja happoliuoksen imu- ja paluuletkut ämpäriin, koneen käyntiin ja käyttö, niin että lämpö summeri soi, jäähtymisen odottelua luokkaa 1h ja sama uudelleen, jonka jälkeen systeemin huuhtelu makealla vedellä.

Statistics: Posted by Panu — Sat Feb 08, 2020 17:20 pm


Finn Express • Re: Saalingit

Olli
, 08/02/2020 | Source: FE83.org Forum

En nyt muista mitkä oli FE:n saalinkien mitat, mut facessa joku myy saman näköisiä: https://m.facebook.com/groups/164625870 ... 8887026100

Statistics: Posted by Olli — Sat Feb 08, 2020 11:35 am


Finn Express • Re: FE741 potkuri

rpuustin
, 03/02/2020 | Source: FE83.org Forum

Hei,

potkureita voi ostaa mm. täältä: https://veneakselisto.com/kauppa/osasto/potkurit/. Hinta on n. 800 Eur:a tuohon kokoonpanoon. Kannattaa soittaa ja myyjä kysyy muutamat kriittiset faktat, jonka pohjalta saat oikein mitoitetun potkurin.

t. Raimo

Statistics: Posted by rpuustin — Mon Feb 03, 2020 07:26 am