Finn Express • Re: laajempi veneen kunnostus / kosteus haittojen poisto

Panu
, 20/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Tervehdys

Kun talven jäljiltä viimein kävin veneellä ensimmäistä kertaa oli veneen sisällä ilma raikas, vene siisti ja täysin homeeton. Varmasti tuohon auttoi myös se, että samaan remonttiin (lue konkurssiin) laitettiin ruffiin uudet ikkunat, jotka ovat tiiviit ja pitävät vettä.
Annelin uudet ikkunat ovat savuharmaata polykarboaattilevyä paksuudeltaan 4mm. Alkuperäiset "veistämö ikkunat" ovat 6m akryylia, mutta Oululainen muovi toimittaja tuomitsi 6mm paksuuden toteamalla ettei sellaista myrskyä näille vesille tule, ettei 4mm:n kestäisi. He eivät ole kuulema toimittaneet kuin 4mm materiaalia veneen ikkunoihin yli 20 vuoteen.

Polykarbonaatti levy tilattiin raakalevynä "neliönä", jonka sahasimme itse "keittiön pöytään" tukeutuen. Ensin vanhojen ikkunoiden ääriviivat piirrettiin permanet markkerilla uudelle levylle ja sahattiin muotoon sähköisellä jigisahalla. Sahauksen jälkeen leikkauspinnat siistittiin viilalla ja tasohiomakoneella. Reunaviivojen suoruutta tarkistettiin viivainta vasten ja lopullinen ulkosärmän viiste tehtiin käsiviilalla.

Ikkunoiden kiinnitykseen oli tarjolla 3 eri menetelmää:
1. ruuvikiinitys + butyylikumi tiivistys
2. Kiilto Oy:n liimat
3. Sikaflexin liimat + primeri

Kaikkia menetelmiä tutkittiin ja pähkättiin mielessämme.
Ruuveihin en enään halunut palata, koska ne kuitenkin löystyvät kauden aikan päästäen samalla hieman vettä vuotamaan sisään.

Kiillon liimaa suositti K-raudan "asiantuntija", mutta ei saanut minua vakuuttuneeksi, etenkään työn käytännön suorituksen osalta. Lopulta soitin Kiillon asikasneuvontaan ja kysyin heidän tuotteiden soveltuvuudesta veneen ikkunan liimaamiseen. Asiakasneuvonta ei suoraan osannut vastata, mutta yhdisti "Labran" kaverille, joka heti totesi, ettei heillä (Kiillolla) ole tuotetta (liimaa) tuohon käyttöön, joka kestäisi vuosia tarjolla olevan uv-säteilyn rasituksen degeneroitumatta.

Tämän jälkeen jäljelle jäi sikaflexin liimaus menetelmä, jota noudatimme. Vinkkinä hommaan ryhtyville esittäisin että ensinnäinen saumaus / liimaus ei pidä ikkunaa paikallaan, vaan ikkunaa pitää tukea valumista vastaan. Sikan tuotteet ostettiin Wendalta Liedosta.

Statistics: Posted by Panu — Fri May 20, 2022 18:30 pm


Finn Express • Re: Rungon maalaaminen

korf
, 18/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Kovin hyviä kuvia ei projektin aikana tullut, mutta eiköhän jossain kohtaa kesää tai viimeistään syksyllä saa parempiakin aikaan.
Täytyy kesällä tai alkusyksyllä vielä tehdä muutama pieni paikkamaalaus (turhan krouvisti irrotetut suojaukset repivät mukanaan myös vähän maalia, ja parista kohtaa suojaukset falskasivat), ja suunnitelmissa on vielä syksyllä hioa raitojen yms reunat loivemmiksi, minkä jälkeen suunnitelmissa oli vetää ainakin kylkiin pari kerrosta PU-lakkaa ja muuttaa puolikiiltävä pinta kiiltäväksi. Sitä ennen varmaan tulee hiottua kyljet P400 epäkeskolla vielä kerran siltä varalta että ruiskumaalattu pinta ja telalla maalatut paikkaukset erottuisivat muuten - samalla saa muutaman valumankin siistittyä.

Statistics: Posted by korf — Wed May 18, 2022 12:42 pm


Finn Express • Re: Rungon maalaaminen

harald
, 18/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Kiitos tästä seikkaperäisestä ohjeesta, tämä saattaa meillä tulla ajankohtaiseksi joskus. Monta vuotta aina keväisin miettinyt tätä vaihtoehtoa. Onko sinulla kuvia lopputuloksesta?

Statistics: Posted by harald — Wed May 18, 2022 12:12 pm


Finn Express • Re: Kosteus kölin takaosassa

harald
, 18/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Samaa mieltä Cagen kanssa. Jos (kun) köli osuu kovempaan ensi kerralla voi olla että kestävyys ei ole sitä mitä sen pitäisi olla.

Statistics: Posted by harald — Wed May 18, 2022 10:08 am


Finn Express • Re: Kosteus kölin takaosassa

Cage
, 17/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Soititko edelliselle omistajalle? Katselin nyt vasta noita auki hiottuja kuvia kunnolla ja tulee kyllä pahasti epäilys fuskukorjauksesta sillä vihertävällä pakkelilla. Sekä siinä kölin takana että kölin suuntaan, jossa pahasti näyttää siltä että halkeamaan vaan tungettu pakkelia. Tuo pitäisi kyllä tutkia tarkemmin.

Statistics: Posted by Cage — Tue May 17, 2022 23:52 pm


Finn Express • Re: Kosteus kölin takaosassa

Niklas
, 17/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Nyt on taas paketoitu :D

Epoxy light filler, epoksipohjamaali, underwater primer ja lopuksi pohjamaali. Syksyllä nähdään jos on pitänyt ja jos siihen vielä imeytyy vettä ...
IMG-1155.jpeg

IMG-1128.jpeg

Statistics: Posted by Niklas — Tue May 17, 2022 22:19 pm


Finn Express • Re: Rungon maalaaminen

korf
, 17/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Rungon maalaaminen ruiskulla onnistuu suhteellisen hyvin teltassakin, kunhan kaasunaamarissa on vaihdettava suojakalvo, koska etenkin kyljissä ylöspäin maalatessa maalipölyä päätyy yllättävän paljon maskiin. Nettiväri ja Suomen Teräsmaali myivät suhteellisen edullisesti ja nopealla toimitusajalla Nor-Maalin Epocoatia pohjamaaliksi ja puolikiiltävää Normadur 65 -polyuretaanimaalia pintamaaliksi - bonuksena sävytys RAL-kartan väreihin ei maksa kovin paljoa (toki vähän väristä riippuen) jos haluaa valita useammasta kuin perusmaalien kolmesta tai neljästä väristä. Molempia saa maalattua vaahtomuovitelallakin ihan kivasti, joskin kerrospaksuus jää sillä varsin ohueksi joten peittävä pinta vaatii aikaa. Telaaminen ei ole loppuviimein kovin paljon hitaampaa, mutta kerralla saavutettava maalikerroksen paksuus on joko ohuempi (vaahtomuovitela) tai paljon epätasaisempi (mohair).
Pohjamaalia meni vesirajan yläpuolelle kylkiin ja kanteen n. 3,5l, pintamaalia n. 7l - oletettuihin kulutuspaikkoihin tuli varsin paksusti maalia joten vähän vähemmälläkin olisi pärjännyt. Raitoihin ja muihin koristekohtiin meni vajaa litra Normaduria. Mittailujen mukaan kyljet vesirajasta ylöspäin ovat n. 17m² ja vesirajan yläpuolella maalattavaa pinta-alaa on likimain saman verran, josta n. 9m² on sellaista johon saattaisi kaivata jonkinlaista luistonestoa.
 • Läpinäkyvä pressu vähintäänkin kattona on erittäin hyvä, kuten myös keväinen luonnonvalo vs. keinovalo syksyn hämärässä. Suora auringonpaiste tosin hankaloittaa hommaa kun liian kirkkaan valaistuksen takia on vaikea nähdä missä on riittävän paksusti maalia ja mistä pohjamaali kuultaa hiukan läpi, joten ohut valkoinen pressu olisi ehkä ollut optimaalinen kattomateriaali. Auringonpaisteessa pressuteltan lämpötila nousee yllättävän nopeasti.
  Pienet reiät pressuissa eivät haittaa kunhan varmistaa ettei märälle maalipinnalle pääse valumaan vettä. Kantta alaspäin maalatessa on riskinä myös se, että suojanaamarin sisälle kondensoituva vesi tippuu pisaroina vastamaalatulle pinnalle.
 • Kyljet kaartuvat sen verran eri suuntiin että on haastavaa erottaa missä on riittävän paksu ja märkä kerros, ja mihin tarvittaisiin lisämaalia, etenkin jos aurinko paistaa suoraan läpinäkyvästä katosta sisään.
  Erivärinen pohjamaali auttaa ensimmäisessä maalikerroksessa, mutta kuivan ja märän valkoisen maalin välinen kontrasti on varsin olematon suojanaamarin läpi katsottaessa.
  Veneen maalaaminen vesirajasta ylöspäin 1,4mm suuttimella kertaalleen kestää pari-kolme tuntia jos maali on sekoitettu valmiiksi. Isommalla suuttimella kävisi varmaan nopeammin tai ainakin saisi paksumman kerroksen kun maalia ei tarvitsisi ohentaa yhtä paljon, mutta kannattaa varmistaa että kompressorin ilmantuotto riittää. Toinen tapa nopeuttaa maalaamista olisi tehdä teltasta niin leveä ja korkea että venettä kiertämään voi tehdä kulkusillan ja kaiteen ylös jotta on helpompi päästä liikkumaan ympäri kantta sitä maalatessa.
  Yläkannuruiskulla saa mukavasti koko säiliön tyhjennettyä maalattavaan pintaan, ja n. 5dl säiliön kanssa se on huomattavasti kevyempi käsitellä yhdellä kädellä kuin alakannuruisku litran säiliöllä, jonka pohjalta viimeistä 0,5-1dl maalia ei saa enää ruiskusta läpi. Yläkannuruisku tuntuu myös yksinkertaisemmalta puhdistettavalta, vaikkei oikein toimi ylöspäin maalatessa.
 • Veneen ympärille kannattaa rakentaa pitkospuut/kulkusillat niin, että veneen ympäri voi kävellessä yltää kurottamatta varvaslistan reunaan niin maalaaminen ja hiominen käy suhteellisen kivuttomasti.
 • Suojaamaton keväisen kostea maapohja ei välttämättä pölyä juuri lainkaan, mutta kannelle kiivettäessä kannattaa olla vaihtokengät tms ratkaisu jottei jätä kuraisia kengänjälkiä sopimattomiin paikkoihin.
  Maalausjärjestys kannattaa suunnitella siten, ettei paineilmaletku pääse vahingossakaan osumaan märkään maalipintaan.
 • Oranssi leveä PVC-teippi on loistavaa suojauskäyttöön, ja irtoaa pitkänkin ajan päästä liimatahroitta (ellei jää suoraan auringonpaisteeseen). Valmistajissa on eroa: Puuilon myymä on toimivaa tavaraa, Tokmannin versio olisi varmaan ollut ok saksilla katkottaessa, käsin aivan mahdoton saada katkaistua suoraan.
  Maalarinteipeissäkin kannattaa ostaa vähän parempaa, etenkin kun sitä ei mene raitojen ja reunojen rajaamiseen kuin rulla tai pari. 18mm teippi kaartuu myös huomattavasti nätimmin rungon muotoihin, ja parempi teippi myös katkeaa siistimmin vain katkaistaessa eikä omia aikojaan. Maalarinteippi on tuoretuote.
 • Osa pinnan kolhuista tulee näkyviin vasta ensimmäisen valkoisen maalikerroksen jälkeen, ja kittailuihin menee yllättävän kauan. On myös haastavaa löytää yhdellä tai kahdella ympärikävelyllä kaikki kitattavat kohdat.
 • Maalattavat raidat yms kannattaa tehdä "positiivisilla sabluunoilla", eli maalata merkinnän alueelle hiukan turhan leveälle värillä, ja sen jälkeen laittaa maskiteipit päälle ennen kuin maalataan ylimääräinen väri piiloon valkoisella. Näin päin on paljon helpompi saada siistit reunat ja tasaisempi väri, eikä sabluuna pääse repsottamaan yhtä helposti. Lisäetuna pääsee vähemmällä suojauksella, kun mahdollinen värillinen maalipöly ei haittaa jos koko vene on saamassa vielä päälleen kuitenkin valkoisen maalikerroksen. Negatiivisten sabluunojen asemoimiseen ja raitojen teippaukseen yksin menee helposti 3-4h, ja koko rungon ja kannen suojaamiseen väriltä tuplasti se.
 • Sabluunat voi tehdä itsekin vaikka Inkscapella, ja leikata kirjaston leikkurilla. Sellon kirjastossa on tavallista leveämpi tarraleikkuri, muissa kirjastoissa pääkaupunkiseudulla vähän pienempiä. Kirjaston leikkurin ohjaussofta ymmärtää vain .jpg-tiedostoja, joten vektorikuva kannattaa tallentaa sellaiseksi jo etukäteen.
  Lamteknosta sai nopeasti maskikalvoa, n. 70e 5m pätkä 125cm kalvoa kahtia leikattuna, yhdestä puolikkaasta tuli hyvin nimi+rekisterinumero kylkiin sekä raidat kylkiin ja ruffin sivuun - puolikas rulla jäi siis yli. Järkevää olisi ollut ostaa n. 2,5m ja tehdä suosiolla pääosa kyljen raidasta parimetrisistä pätkistä, tai sitten suoraan niin pitkä että raita on yhtä palaa koko kyljen mitalta.
  Teetettynä samojen vektorikuvien pohjalta sabluunat siirtokalvoineen olisivat olleet halvimmillaan n. 150-200e, maalin kanssa liikutaan samassa hintaluokassa kuin valmiit teipi.
  Kalvo pysyi viileässä tarvittaessa useamman päivän repsottamatta, mutta kyljet ovat yllättävän kaarevat moneen suuntaan joten on paikallaan valita kaareville pinnoille tarkoitettu kalvo.
  Kannattaa leikata eri tarrat irti isosta pätkästä ennen siirtoteipin kiinnittämistä, eritoten jos siirtoteippi ei ole läpinäkyvää - sellainen olisi helpottanut huomattavasti myös sabluunojen asemoimista, kuten myös kohtisuora sivu yläreunassa (tai ruffin sivun tapauksessa alareunassa) niin, että tarran saa sovitettua paikalleen suoraan sen avulla.
 • Jos kyljen ja pressun välissä ei ole riittävästi tilaa koskea kylkeä suoralla kädellä, on miltei mahdotonta saada raidasta suoraa koko matkalta
 • Maalipöly laskeutuu joka paikkaan, myös pohjaan vesirajan alle ja kurkihirtenä toimivan maston päälle (maston ja pressun väliin) - mahdollisesti jossain määrin myös metri-pari pressukaton/takaseinän ulkopuolelle ellei ilma poistu jotain muuta reittiä. Aivan kaikki pitää siis suojata kunnolla
 • Jos suojamuoveihin tai -teippeihin kertyy paksusti maalia (etenkin jos se ehtii kuivua täysin välissä), kannattaa ne vaihtaa ettei paineilma irrota maalihitusia uuteen pintaan. Korostuu jos luukkujen aukkoja täytyy suojata muovikalvolla joka pääsee lepattamaan ilmavirrassa
 • Valmiiksi ohennettu maali "paksunee" odottaessa kun ohennin haihtuu - korostuu jos maaliämpäri on lämmittimen lähellä. Ilmiö on luonnollisesti hitaasti etenevä, joten maalin hiljalleen paksuuntuessa voi olla haastavaa huomata ongelmaa ajoissa. Kannattaa siis sekoittaa maalia vaikka muutaman litran erä, mutta ohentaa kerrallaan vain se mikä menee ruiskun säiliöön. Ylipäänsä liian jäykkä maali (liian paksu tai kylmä) oli ylivoimaisesti suurin huonon maalipinnan aiheuttaja. Liian paksulla maalilla ruisku "räkii", mutta sillä saa erinomaisen luistoneston kanteen. Vaatii tosin sopivan "huonon" jäljen optimoimista myös pintamaalikerroksiin.
 • Kertakäyttöinen suojahaalari todennäköisesti repeää jossain kohtaa kannelle kiipeillessä tai kurottaessa ellei ole kooltaan erittäin väljä, joten alle kannattaa varata sellaiset vaatteet joiden värjäytyminen ei haittaa
 • Puhaltavalla kaasulämmittimellä saa veneen rungon lämpötilan nousemaan tunnissa n. 15-20 astetta, joten pressutelttaankin saa varsin helposti maalauksen kannalta otollisen huoneenlämmön. Kannattaa tosin varmistaa infrapunalämpömittarilla että myös rungon kauimmaiseen päähän tulee riittävästi lämpöä.

Statistics: Posted by korf — Tue May 17, 2022 18:30 pm


Racing • Re: Emäsalon Lenkki 2022

harald
, 17/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Hieno kilpailu, vielä jos on sumua yöllä! :) Toivottavasti saatte osallistujia, tässä päässä on lakkiaisvalmistelut käynnissä joten lupaanomus hylättiin.

Statistics: Posted by harald — Tue May 17, 2022 09:41 am


Finn Express • Re: laajempi veneen kunnostus / kosteus haittojen poisto

Panu
, 16/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Hei kiitos siitä että jaat kokemuksesi! Tämä voi olla todella arvokasta jollekin, toivottavasti ei meille, ikinä :)
Tervehdys

Eihän tuota voi kellekään toivoa ja opiksi toisille kokemuksiani jaankin.

Onko sinulla kuvia hommasta, taisit lähettää jonkun kuvan joskus mutta en ole varma onko se minulla tallessa. Olisi kiva nähdä millainen tuo korkkirouhe on ja miltä se näyttää.
Kerrostalon katon ruiskurappaus on hyvinkin samanoloista kuin Vipeq korkki pinnoite. Vipeq myydään pöntössä, jossa on korkkirouhe ja nestepullo sideaineen aktivoimiseksi. Neste sekoitetaan korkkirouheeseen huolella ja "kuran" koostumusta säädetään lisäämällä tarvittaessa vettä. Korkkirouhe on liki valkoista sisältäen sideaineen kuivaosan. Kuraa laitetaan sitten ruiskuun ja kompressorin käydessä syntyy pintaa seinille varsin nopeastikin jos vertaa vinyylien asetteluun. Syntynyt pinnoite on sellaista valkoista röpölöä "ruiskurappausta" muistuttavaa pintaa.

Joo otin kännyllä joukon kuvia ennen ja jälkeen remontin ja jonkusen remontin aikana. Kännyn ruudulla ihan ok kuvia, mutta pitää vielä katsoa isolta näytöltä. Tarkoituksena on kyllä julkaista albumissa noita kuvia muidenkin nähtäväksi. Yllättävän siisti lopputuloksesta tuli ja se varmasti eroaa vinyylisisustuksesta näöltään ja etenkin hengittävyydellään. Vinyylihän ei hengitä ja alle päässyt kosteus ei pääse mihinkään ikinä, mutta vipeq korkkipinnoite hengittää ja kuivuu kastuttuaan. Lisäksi korkki on hyvä lämmöneriste.

Statistics: Posted by Panu — Mon May 16, 2022 20:48 pm


Racing • Emäsalon Lenkki 2022

MNUR
, 16/05/2022 | Source: FE83.org Forum

Seilan suunnitelmissa on aloittaa kilpailukausi Emäsalon Lenkillä 28. - 29.5. Saataisiinko myös muita 83:sia viivalle?

https://manage2sail.com/fi-FI/event/016 ... b18dfe75da#!/

Statistics: Posted by MNUR — Mon May 16, 2022 18:31 pm