Kohteesta FEWiki
(Ohjattu sivulta Pianisti)
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Keskigasti, myös tunnettu pianistina

Keskigasti on henkilö joka toimii keskikannella ja sisäänkäynnin luona. Hänen tehtääviinsä kuuluu purjeiden vaihdot yhteistyössä keulagastin kanssa, sitloodan puhtaanapito, trimmaajan avustaminen, navigointi, taktiikka sekä muut ylimääräiset tehtävät veneessä.

Pianista kuuluu miehistön osaan nimeltään kansimiehistö, toista puolikasta kutsutaan nimellä ajomiehistö. Päämääräinen tehtävä on valmistella, sekä suorittaa purjeenvaihdot keulagastin kanssa yhteistyössä niin, että ajomiehistön trimmaaja voi tarttua suoraan seuraavan purjeen vetävään skuuttiin ja jatkaa trimmaamista.

Sijainti ja liikkuminen

Kryssillä pianisti viettää aikansa veneen laidalla muun miehistön kanssa, tai tarpeen niin vaatiessa tasapainottaa veneen kulkua omalla painollaan. Vendassa tämän kuuluu siirtyä toiselle laidalle aiheuttamatta häiriötä, yleisin kulkureitti on sisäänkäynnin edestä ja osin ruffin päältä.

Lenssillä pianisti istuu sisäänkäynnissä tai tarpeen niin vaatiessa (esim. tiukemman slöörin aikana) sivukannella, aina valmiina seuraavaan manööveriin. Jiipissä kuuluu pianistin tehtäviin ajaa barberit. Jiipissä voi hyvin jättää uuden luun barberin auki kunnes keulagasti saa spinnupuomin asetettua paikalleen. Tämä edesauttaa spinnun lentämistä.

Vastakäännöksissä pianisti siirtää oman painonsa muun miehistön kanssa samaan aikaan. Kovemmassa kelissä voi keskigastin harteille tulla genoan päästäminen, trimmaajan trimmatessa skuutti uudella halssille.

Ulkoveneellisiä tehtäviä

Sijaintinsa takia pianistin tärkeimpiä rooleja on navigointi ja strategia. Ainakin Charlottassa karttaplotteri on sisällä, veneen katossa, ja merikortit, orderit jne. paperit ovat lähettyvillä ja näin pianistilla on parhaat edellytykset hoitaa tämä tehtävä.


Muistikohtia

pianistin tehtäviä ratakilpailun aikana:

  • Startissa tähyily, starttikellon käyttö, ajan tiedottaminen
  • Taktinen tähystäminen
  • Kryssillä valmistautuminen spinnun nostoon keulagastin kanssa
  • Spinnun nosto, ja genoan/fokan fallin päästö
  • Välitön valmius jiippiin/vendaan
  • Lenssillä keulapurjeen siirto oikealle puolelle nostoa varten (skuuttien irrottaminen)
  • Fallien ja muitten säätököysien käyttö
  • Kryssillä ja lenssillä navigoinnin ja strategian havaintojen kommunikointi


Kovemmassa kelissä on alamerkillä hyvä jos keskigasti hoitaa suurimman osan isopurjeen skuutin sisäänvedosta jotta pinnamies voi keskittyä oikean kaarroksen ajamiseen.

Slööreissä, ja sivutuuliosuuksilla keskigasti voi pyynnöstä joutua ajamaan isopurjeen skuuttia jotta pinnamies voi ajaa suoraan.


Katso myös