Kohteesta FEWiki
(Ohjattu sivulta Barberit)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Charlottan skuutti barberi kiinni


Kutsutaan myös nimeltään barberi, ja voidaan ehkä suomentaa parrasvetäjäksi.

Tämä on yksinkertaisesti trimmiköysi, joka vetää skuutin lähemmäs parraslistaa.

Barberia voidaan käyttää sekä spinnakerin skuuttien pystysuuntaisen vetokulman muuttamiseksi että keulapurjeen skuuttikulman aukaisemiseksi sivumyötäisellä.

Spinnuajossa barberit säädetään niin, että pääsääntöisesti tuulen puoleinen on pohjassa, ja suojanpuoleinen on täysin auki. Kovemmassa tuulessa, ja etenkin mikäli ajetaan melko suoraan myötäiseen voi molemmat barberit pitää pohjassa, näin spinnu rauhoittuu kun vapaitten skuuttien määrä vähenee.

Barbereiden varvaslistaplokit tulee kiinnittää noin rustiraudan tasalle varvaslistaan. Tämä paikka on hyvä kompromissi mahdollisimman eteen ja suurimman veneen leveyden kannalta.

Tiukassa slöörissä on tärkeää että leenpuoleinen barberi on täysin auki. Tämä latistaa spinnun takaliikkiä ja kiertää spinnua niin, että sen voimavektori osoittaa enemmän eteenpäin kuin sivulle.

Barbereita käyttämällä voidaan alagaijan käyttö unohtaa melkein kokonaan, ainoastaan kovemmassa kelissä tarvitaan enää alagaijaa. Tämä on omiaan helpottamaan spinnujiippejä keulagastin kannalta. Tavallisesti spinnujiipeissä nimittäin unohtuu joko ala- tai ylägaijan löysääminen jolloin keulagasti ei saa spinnupuomin sisäpäätä kiinni mastohelaan.

Katso myös spinnuvarustus-suvia missä kuvia kokonaisuudesta yleisellä tasolla sekä osaluetteloita.