FE-logo
Viitat         
Forum
Kuvia
Docs
FAQ
Linkkejä
Press
Yhteys
Kilpailut
Sisäiset
RSS
Laituri
Wiki

Svenska


Tämä artikkeli on alunperin julkaistu VENE-lehdessä numerossa 3/94. Se on Kari Wilénin kirjoittama ja Timo Utterin kuvaama ja olemme saaneet heiltä luvan 23.9 2002 artikkelin julkaisemiseen täällä www.fe83.org-issa. Kiitos heille siitä. Kuvien laatu on valitettavasti huono, ne on skannattu artikkelin valokopiosta, jos jollain on parempilaatuisia kappaleita otan ne mielihyvin vastaan. Harald (domainissa) fe83 (piste) org.


Kari Wilén
Timo Utter
Karl-Johan Stråhlmann
Petri Leskinen
Pentti Valkama
Björn Eriksson

VENE vertailee

Finn Express 83 - Sunwind 27

Käytettyjen keisarit

Finn Express ja Sunwind 27 ovat kaksi purjevenettä, jotka esiintyvät yhtä ahkerasti Vene-lehden käytettyjen veneiden myyntipörssissä kuin niitä näkee kesäisin saaristossa. Molemmat syntyivät 80-luvun alussa, kun purjeveneiden todellinen myyntiboomi alkoi. Molemmat veneet olivat pääosissa, kun suomalaisperheitä houkuteltiin asuntovaunuilun ja mökkeilyn parista vesille.

Vene-lehti on koepurjehtinut aikaisemmin molemmat tämänkertaiset vertailuveneet. Silloin elettiin 80-luvun alkua, ja niin ajat kuin vaatimuksetkin ovat muuttuneet. Uusinta on aiheellinen siksi, että pääsemme katsomaan, miten kaksi mielenkiintoista käytettyjen veneiden markkinoilla esiintyvää venettä vastaa tämän päivän haasteisiin. Kaksi testaajistamme istui vielä optareissaan, kun nämä mallit olivat uusia.

Finn Express 83 oli edullisen hintansa ansiosta aikansa myyntimenestys, mutta veneen valmistus loppui tuottajan taloudellisten vaikeuksien myötä.
Sunwind 27 on vielä tuotannossa, ja se sain nykyisen ulkomuotonsa 80-luvun puolivälin jälkeen

Yritimme saada mukaan myös samanhenkisen ja saman aikakauden ruotsalaispurren Fenixin. Sellainen löytyikin, mutta omistajan suostutteleminen mukaan vertailuun ei tällä kertaa onnistunut. Fenix esiintyi ensi kertaa Vene-lehden katsausnumerossa 1981 eli samana vuonna, jona Finn Express 83 sai ensi-iltansa.

Erilaiset lähtökohdat ja tausta

Finn express ja Sunwind ovar peräisin eri suunnittelijoiden piirustuspöydiltä, mutta molemmat valmistettiin Oy Nykra Ab:n veistämöllä Uudessakaarlepyyssä. Tord Sundén, kansanveneen isä, piirsi ensin tylppäperäisen Sunwind 26:n, jonka valmistus alkoi jo 70-luvun puolella. Nykra valmisti niitä n. 500 kappaletta, jonka jälkeen venettä ehostettiin uudella kannella ja perää venytettiin. Ensimmäinen Sunwind 27 oli tuotannossa jo talvella 1981/1982. Sunwindin seuraava uusiutuminen tapahtui talvella 1986/87, jolloin vene sai taas uuden kannen. Valaskansi vaihtui nyt varsin korkeaan varalaitaan. Sunwind 27 ja 26-veneitä on valmistettu yhteensä 830 kappaletta.

Finn Express 83:lla helsinkiläien, sittemmin toimintansa lopettanut PR-Marin ryntäsi vuonna 1981 Suomena pursimarkkinoille. Piirustukset oli tilattu Eivind Stilliltä, joka oli niittänyt mainetta avomeripursien suunnitelijana. Vene esiteltiin Helsingin venenäyttelyssa ja tilauskirjan sivut täyttyivät nopeasti. Alusta lähtien tähdättiin rationaaliseen tuotantoon, pitkiin sarjoihin ja sitä kautta edulliseen hintaan, joka takasi menekin.

Kolmen ensimmäisen vuoden aikana FE:itä valmistui tiuhaan tahtiin, yhteensä 213 kappaletta. Vakiovarustus oli vaatimaton, siihen ei kuulunut esimerkiksi apumoottoria. PR-Marin panosti innokkaasti uusiin malleihin, ja maailmankuulu Ron Holland valjastettiin piirtämään kaksikin pienempää Finn Expressiä. Alkuperäinen FE:n kehittäminen unohtui, jolloin kiinnostus sitä kohtaan hiipui. FE 83 oli viimeisen kerran mukana Vene-lehden katsausnumerossa vuonna 1986. Sen suosio oli kilparadoilla sen verran suuri, että toiminnan tukemiseksi syntyi oma luokkaliitto.

Hintavertailu osoitteaa, että Finn Express oli liian halpa. Kun vene ilmestyessään vuonna 1983 maksoi 89 000 mk, oli Sunwind 26:n hinta Vene-lehden katsauksessa 107 200mk. Tallberg Nautica toi maahaan Fenixiä hintaan 140 700 mk. Kahdessa viimeksi mainitussa oli sisämoottori.

Vuonna 1986 Sunwind 27 oli noussut hintaan 154 500 mk, Fenix Dinetta maksoi 169 000 mk, mutta FE 83 vain 116 500 mk. Oli selvää, miten tämän liiketoiminnan kävisi.

Käytettyjen markkinat

FE:n muotit makaanvat toimettomina Pohjanmaalla, mutta Sunwind 27 on koko ajan ollut tuotannossa. Veistämöltä kerrotaan, että veneitä on koko ajan myyty ulkomaille, vaikka kotimainen kysyntä on ollut tipotiessään. Uuden veneen hinta on hypähtänyt 300 000 markkaan.

Suuressa venepörssissä on myytävänä ainoastaan kolme Finn Expressiä, ja runssaan kymmenen vuotta vanhojen veneiden hintapyynnöt ovat 100 000 mk tuntumassa, mieluummin hieman alle kuin yli.

Pentterin ääressä voi seistä suorana, koska pää osuu kattoluukun kohdalle. Portaikko on kapea ja moottoriin pääsee ainoastaan suoraan edestä.

FE:n salonki on avara mutta karun tuntuinen. Sohvat ovat matalat eikä laidoilla ole suljettavia kaappeja. Tukikahvat puuttuvat.

Sunwindeja liikkuu suunnilleen valmistusmäärien suhteen enemmän, pörssissä on kymmenen 27:ää, ja hintahaarukka 95 000-135 000 mk. Samanikäiset Finn Expressit ja Sunwindit ovat hinnaltaan hyvin lähellä toisiaan.

Suorituskykyennusteet

Vertailun molemmat veneet saivat täyden testikohtelun, eli ne punnittiin, mitattiin ja kallistettiin. Tulokset syötettiin tietokoneeseen, joka laski pursien vakavuuden ja teki suorituskykyennusteet. FE.tä ja Sunwindia verrataan niissä kahteen uudempaan, suunilleen samankokoiseen veneeseen.

Punnituksessa varsinkin Sunwind 27 osoittautui esitetietoihin verrattuna selvästi ylipainoiseksi, se painoi yli 30% ilmoitettua enemmän. Myös FE oli vuosien varrella lihonut, mutta ei yhtä pahasti kuin Sunwind.

Kallistuskoe antoi Sunwindille suuremman oikaisen momentin, mutta matalamman takilansa ansiosta Finn Express näyttäisi olevan jäykempi, eli se kantaisi purjeensa paremmin. Ero eivät kuitenkaan ole merkittäviä.

Suorituskykyennusteemme antoi aiheen odottaa tasaväkisiä mittelöitä merellä. Kevyessä kelissä Sunwind näyttäisi olevan hieman FE:tä nopeampi, koska sen rungon märkäpinta on lyhyestä vesilinjasta johtuen pienempi. Reippaassa tuulessa taas Finn Express ajaa pitemmän vesilinjansa ansiosta Sunwindin ohi, ja on ennusteen mukaan nopeampi etenkin avotuulilla.

Koe purjehdukset

Koleassa ja harmaassa syys-säässä tuuli Helsingin edustalla sopivast, 6-7 m/s suoraan etelästä.

Molemmissa veneissä oli rullagenuat, joten siltä osin puntit olivat tasan. Sunwindissa ei ollut spinaakkeria, joten emme myöskään käyttäneet Finn Expressin pallokasta vertailun aikana.

Finn Express 83:n ja Sunwind 27:n kaksinkamppailusta tuli odotettua tiukempi taisto, jonka sporttisempi FE kuitenkin selvitti edukseen.

Saatoimme vaivatta purjehtia täydellä isopurjeea ja rullagenualla. Ispurjetta latistamalla ja pitämällä miehistän paino tuulen puolella veneiden kallistus pysyi sopivast n. 20 asteessa.

Testaajamme totesivat heti alkuun, että he olivat saaneet käsiinsä kaksi luonteeltaan erilaista venettä. Korkean ja kömpelön näköisen Sunwindin purjehdusominaisuuksia epäiltiin keskinkertaisksi, kun taas FE:n matalaa runkomuotoa pidettiin vauhdikkaana.

- Vene tuntui heti ensi-istumalta "oikealta" purjeveneeltä, totesi olympiakävijä Petri Leskinen Finn Expressistä.

Hän joutui kuitenkin muiden testaajien tapaan toteamaan, ettei Sunwind mitenkään hullusti pärjännyt. Vene purjehtii paremmin kuin miltä se näyttää. Finn Express todettiin puuskissa hieman jäykemmäksi, ja se kelasi luovilla itsensä toistuvasti Sunwindin ohi. Avotuulessa ei eroa syntynyt yhtä helposti.

Finn Express päihitti ainakin testiolosuhteissa Sunwindin, joka sai kehuja hyvästä pinnatuntumasta.

- Tuntui maukkaalta purjehtia, totesi Pentti Valkama Sunwindistä, ja lisäsi mieltyneensä etenkin raskaan uppouman tuomaan rauhalliseen käyttäytymiseen.

- Hyvä suorituskyky ollakseen tällainen asuntovaunu, kirjoitti kokenut Kamu Stråhlmann Sunwindista. Purjehdittuaan Finn Expressillä Petri Leskinen jäi vähän kaivelemaan, että Sunwind pysyi kohtalaisen hyvin mukana vauhdissa.

- Onko FE sittenkin hidas, vaiko Sunwind nopea? Miehistössähän ei vol olla vikaa!

Molemmat veneeet pysyivät tässä kelissä hyvin käsissä sekä sivutuulessa että sivumyötäisessä. FE:n pinna tuntui hieman raskaammalta, ilmeisesti veneen peräsinlaippa on vähemmän tasapainotettu kuin Sunwindin. Finn Expressiä pidettiin jollmaisempana kuin useat muut vastaavankokoiset veneet, ja Eivind Stillin kykyyn muotoilla purjehduksellisesti hyvät runkolinjat luotettiin selkeästi.

FE:n avotila on suuri ja hyvin jäsennelty. Kapeilla reunoilla on kutenkin vaikea istua kun vene kallistuu.

Ulkotilat

Finn Expressin laatikkomainen kansirakenne sai suoran tuomion.

- Laatikkomainen arkkitehtuuri ei hivele silmää, mutta kyllä Eivind Still matikkapuolen taitaa, kiteytti Pentti Valkama.

Ei Sunwindikaan pullea ulkomuoto saanut suurempaa kiitosta osakseen. Venettä pidettiin kuitenkin hieman tyylikkäämpänä kuin FE:tä.

Vertailpursien avotiloja pidettiin yleisesti toimivina ja tarpeeksi suurina. Molemmat istuinkaukalot ovat puolitoista metriä leveät, FE:n 2,3 meträ pitkä ja Sundwindin noin 40 senttä lyhyempi.

Finn Expressissä on leveä levanki, kun se Sunwindissa sijoittuu penkkien väliin ja on irrotettavissa. Perhepurjehdukseen tämä riittää, mutta FE:n levanki vastaa veneen urheilullisempaa luonnetta. Tosi siitä puuttuivat säädöt.

Sunwindissa pysyy reunalla vain avotilan etuosassa, FE:ssä on sivukannella vaikea istua veneen kallistuessa. Finn Expressissä on turvallisemmat sivukannet, ne ovat leveät joskin varsin kaltevat (17 astetta kallistusmittarimme mukaan), ja kantta kiertää kunnon alumiiinen varvaslista. Sunwindin kannet ovat kapeat ja lujitemuovinen varvaslista on turhan matala.

Sunwindin avotila on lyhyempi kuin Finn Expressin, mutta tässä veneessä ei ole välikantta. Levanki on irrotettavissa.

Sunwindin salonki on viihtyisä ja veneessä on paljon säilytystilaa. Laipiota vasten kipattava klaffipöytä on samanlainen kuin Finn Expressissä.

Pentteri on varustettu asiallisilla tiloilla ja spriikeitin on työtason alla. Portaikon vieressä on sisätilojen ainoa kahva.

Molemmissa veneissä on isot ulkosäilytystilat. Finn Expressin suuri laatikko on varustettu vain yhdellä luukulla, joten tavaroihin on vaikea ulottua. Vastakkaisessa penkissä on matala laatikkoa pikkukamaa varten. Molempien pursien istuinnojissa on lokerot.

Veneissä on samantapaiset osatakilt, jossa mastot on tuettu yhdellä takaviistton sunnatuilla saalinkiparilla. Näin veneissä ei tarvitse käyttää barduunoita, ja maston taipumista voi säädellä peräharuksen taljalla.

Heloituksia emme vertailleet vakavasti,koska FE oli useita vuosia vanhempi kuin Sunwind. Finn Expressin vanhanaikaiset köydenvapauttimt saivat kuitenkin haukut. Molemmissa veneissä ol yksinopeuksiset vinssit.

Sisältä samankaltaiset

Veneissä on aivan samanlaiset tilaratkaisut, mutta avaruutta kajuuttoihin on saatu poikkeavilla tavoin. FE:ssä veneen suurempi leveys antaa ilmavan vaikutelman, ja seisomakorkeus on saatu rakentamalla kennalle tarpeeksi korkea koppi. Sunwindissa on sen sijaan korotettu kantta ja pidetty yläraknne virtaviivaisena.

Sunwindissa mitattiin viis senttiä parempi seisomakorkeus salongin keskellä. Molemmissa veneissä on pitkä, yhteneväinen sohva styyrpuurin puolella, mutta FE:n pistopunkassa on mukavampi nukkua. Keulassa on kolmoilaveri kahdelle aikuisella ja päälaipion edessä WC-välikkö.

Sunwindissa on monipuolisemmat säilytystilat. Laidoilla on suljettavat hyllyköt ja pistopunkan päällä on pari vetolaatikkoa. Myös pentterissä on liukuovilla varustetut kaapistot.

Finn Expressissä suurin osa säilytystilasta on avointa hyllytilaa. Pentterin alla on irtolaatikko, ja ilman sitäkin on pentterin alle ulottuva jalkatila ahtaampi kuin Sunwindissa.

Molemmissa veneissä on päälaipioon kiinnitettävä pöytä. Paikalleen laskettun se on suhteellisen tukeva, mutta kahden klaffin ja jalan asettamin paikoilleen vaatii pientä harjoittelua. FE:n sohvien istuimet ovat turhan matalat, mutta toisaalta pää ei näin osu sivukanteen.

Vessat ovat ahtaat, koska molemmissa veneissä maston tukiputki osuu keskelle välikköä. Vastakkaisella laidalla on vaatekaappi, jonka ovella suljetaan kulkuaukko salonkiin. Sunwindissa on mahdollista eristää keulasoppi paljeovella.

Veneiden kyky kantaa purjeensa eli niiden tuulensietokykynsä on kuvattu jäykkyysluvulla. Siinä otetaan huomioon sekä kallistuskokeessa mitattu oikaiseva momentti että kallistavan vaikutuksen aikaansaava purjepinta-ala. Purjepintaan on laskettu isopurje ja suurin keulapurje. Jäykkyysluku on oikaisevan ja kallistavan momentin suhde.

Pursien kyky kantaa purjeensa on kuvattu laskemalla ne todellisen tuulen nopeudet, millä veneet kallistuvat 10 ja 20 astetta. Jälkimmäinen kallistuma on se, jolloin tavallisessa matkaveneessä viimeistään ryhdytään toimiin joko purjeiden pienentämiseksi tai niiden tehon vähentämiseksi.

Kaavio ennustaa veneiden suorituskykyä keveillä ja keskituulilla siten, että mitä ylempänä vene kaaviossa on, sitä nopeampi se on kevyessä tuulessa. Keskituulella veneen ennuste on sitä nopeampi, mitä kauemmas oikealle se sijoittuu kaaviossa.

Kovassa tuulessa veneiden kyky kantaa purjeensa vaikuttaa oleellisesti niiden suoritkykyyn luovilla. Mitä jäykempi vene, sitä tehokkaammin sen purjeita voidaan käyttää hyväksi. Oikealle sijoittuvan veneen ennustetaan luovivan hyvin. Avotuulella vesilinjan pituus ja veneen paino ovat määräävia tekijöitä. Korkealle kaaviossa sijoittuvalle veneelle ennustetaan hyvää suorituskykyä avotuulella.

Rakenteista

Veneet on valmisettu samalla veistämöällä, eikä niiden rakenteissa ja materiaaleissa ole suurtakaan eroa. Rungot ovat umpilaminaattia ja kansissa on jäykistävä kerrosrakenne. Rustit ovat kiinni päälaipiossa.

Sunwindissa on turvallisemman näköinen pohjarakenne, koska veneessä on syvä pyöreäreunainen pilssi. FE:n pilssi on matala, mutta veneessä on asiallisen näköisesti kiinni laminoidut pohjatukit. Molemmisa veneissä köli on kiinni kahdeksalla kölipultilla, joista osa on asennettu oikeaoppisesti vierekkäin.

Finn Expressissä on kehttiyneempi runkomuoto kuin Sunwindissa. Märkäpintaa on pienennettu tekemällä kaaret U-muotoisiksi. Perä on kantava ja venessä on suorakaiteiset evät.

Sunwindin runko on syvä ja pohjassa on peräsimen eteen ulottuva evä parantamassa veneen suuntavakavuutta.

Vertaus nykyveneisiin

Nämä kymmenen vuotta vanhat veneet puolustavat testaajiemme mielestä hyvin paikkansa modernien perhepurisen joukossa.

- Sunwind herätti pienen ihastuksen alun, totesi Pentti Valkama. - Olisi minun veneeni näista kahdesta. Arvostan kodikasta ja toimivaa tilaratkaisua sekä tasapainoista kokonaisuutta. Petri Leskisen mielestä vene yllätti purjehdusominaisuuksillaan.

Finn Express miellettiin "vieläkin kunnon purjeveneeksi", joskin sisälti hieman karuksi.

Vastaavankokoisissa uudenaikaisissa veneissä on yleensä tuplapunkalla varustettu kajutta avotlin alla, eristettävä pesutila ja toimiva keittiö. FE 83 ja Sunwind 27 tarjoavat kuitenkin asialliset tilat perhekäyttöön, istuinkaukalot ovat tilavat ja turvalliset, ja kumpaankin saa n 8 000 markan hintaan jatkoperän, joka lisää avotilan toimivuuta ja hiukan vauhtiakin. Purjehdusominaisuudet ovat tasapainoisten runkomuotojen ansiosta ainakin yhtä hyvät kuin leveäperäisilllä uutuusmalleilla.

Finn Express 83

Sunwind 27

Kiitämme

Kiitämme

+ suorituskykyä + pinnatuntumaa
+ jäykkyyttä. + viihtyisiä sisätiloja
+ tilavaa istuinkaukaloa + syvää pilssiä

Moitimme

Moitimme

- säilytystiloja sisällä - kannen turvallisuutta
- sohvien matalia istuimia - korkeaa ulkomuotoa
- kulmikasta ylärakennetta

Tekniset tiedot

(esitetiedot)

Finn Express 83

Sunwind 27

Pituus 8,30 m 8,22 m
Vesilinja 6,90 m 6,42 m
Leveys 2,80 m 2,60 m
Syväys 1,40 m 1,50 m
Uppouma 2150 kg 2200 kg
Painolasti 880 kg 1100 kg
Isopurje 17,0 m² 18,0 m²
Genua 18,0 m² 17,5 m²
Fokka 10,0 m² 10,0 m²
Spinaakkeri 46,0 m² 37,0 m²
Maston korkeus 11,5 m 12,4 m
Apumoottori 7,5 hv Yanmar 1GM 10 hv Volvo Penta 2010
Suunnittelija Eivind Still Yacht Design Tord Sundén
Valmistaja Oy Nykra Ab Oy Nykra Ab/Sunwind Yachts
Valmistusmaa Suomi Suomi
Päämyyjä PR-Marin Oy Sunwind Yachts, Arwalt Oy
Box 30, 66900 Uusikarlepyy
967-722 0688

Testiarvot

Pituus 8,28 m 8,19 m
Vesilinja 7,13 m 6,73 m
Paino 2592 kg 2954 kg
Märkäpinta 20,19 m² 16,56 m²
Purjepinta 36,09 m² 37,06 m²
Jäykkyysluku RM/HM 1,74 1,67
Hinta vakiovarustein
300 120 mk
Käytettyjen hinta 87 000-107 000 95 000-135 000 mk

Melu dBA

Avotila Salonki
Tyhjäkäynti Matkanopeus Täysi kaasu Tyhjäkäynti Matkanopeus Täysi kaasu Nopeus Matka Nopeus Täysi Käyntinopeus Matka Käyntinopeus Täysi

FE 83

63,0 74,0 78,0 63,5 76,0 78,0 5,5 6,0 3000 3450

Sunwind 27

57,0 68,0 69,5 60,0 76,0 77,5 5,3 5,8 2550 2850

Changed 03/26/20, harald
[Sivun alkuun Aloitussivulle Forum Ylös yksi pykälä]