FE-logo
Viitat         
Forum
Kuvia
Docs
FAQ
Linkkejä
Press
Yhteys
Kilpailut
Sisäiset
RSS
Laituri
Wiki

Svenska


Tämä artikkeli on alunperin ollut VENE-lehdessä numerossa 8/81.

Artikkeli on Kari Wilénin kirjoittama ja olemme saaneet häneltä luvan 23.9 2002 artikkelin julkaisemiseen täällä www.fe83.org-issa. Kiitos hänelle siitä. Kuvien laatu on valitettavasti huono, ne on skannattu artikkelin valokopiosta, jos jollain on parempilaatuisia kappaleita otan ne mielihyvin vastaan. Harald (domainissa) fe83 (piste) org.

Update 26.9.02: Kuvista on paremmat versiot "Kuvia" -> Övriga Segelbilder linkin alla.


VENE koepurjehtii

Finn Express 83

Kari Wilén

Jo siinä vaiheessa, kun Finn Express 83 oli vasta esittelylehteen piirretty ja veneen muottia vielä rakennettiin, oli kauppoja lyöty lukkoon useita kymmeniä. Ostajien harvinaislaatuinen rohkeus näyttää tällä kerralla kannattaneen, sillä veneestä tuli oikein onnistunut kokonaisuus.

PR-Marinin vahva ryntäys purjevenemarkkinoille on pari vuotta sitten tapahtuneen alkupaukun jälkeen yhä kiihtymässä. Yrityksen kunnianhimoinen tavoite oli, ja on edelleen, kertaheitolla kaapata itselleen suuri osa maamme perhevenemarkkinoista. Myyntiluvut tältä luvulta kertovat hyvästä menestyksestä, mutta yritysjohtaja Pekka Rantakarin mukaan jatkoa on vielä tulossa.

Avaus tapahtui vuoden 1980 Helsingin Venenäyttelyssä Finn Express 83-projektin esittelyllä. Menossa oli yksityyppisten pienten perheveneiden J24, X-79 ja Albin Expressin kuumin kultakausi, ostajien huomiota yritettiin kiinnittää veneiden nopeuteen kilparadoilla ja niiden purjehdusominaisuuksiin. PR-Marin seurasi hieman perässä. Eivind Stillin suunnittelemassa veneessä painotettiin vahvemmin sen asuttavuutta ja perheystävällisyyttä, asioita jotka usein viime kädessä ovat ratkaisevia ostopäätöstä tehtäessä. Useat asiantuntijat pudistivat päätään yrityksen päätökselle iskeä näin kovien kilpailijoiden joukkoon, joihin vielä lukea vielä H-vene. Monet pitivät nimivalintaa epäreiluna jäljennöksenä.

Protovene ehti purjehtia viime talvena juuri ennen jäiden tuloa, ja tämän jälkeen pursia on myyty lähes 80, melkein kaikki kotimaahan. PR-Marin on synnyttänyt uuden kansanveneen, Finn Expressin tapaa ainakin Helsingin vesillä melkein yhtä useasti kuin H-veneen.

Yksityyppivene

Finn Express 83:sta on tarkoitus tehdä yksityyppiluokka, siksi venettä myydään ainoastaan valmiina, purjehduskuntoisena. Luokkasäännöt ovat tekeillä, anomus purjehtijaliittoon jätetään mahdollisesti jo tänä vuonna.

Eivind Stillin piirtämä runko on kaunis ja sopusuhtainen, se muistuttaa linjoiltaan enemmän IOR-venettä kuin Norlinin ja Jeppesenin vastaavat luomukset. Vene on verraten pyöreäpohjainen, näin märkäpinta on minimoitu kevyentuulen purjehdusominaisuuksia silmällä pitäen. Nykra Oy Pohjanmaalla vastaa valmistuksesta, runko käsilaminoidaan Lloydsin standardien mukaan. Pohjatukit ovat tässä veneessä vahvat, kölin takareuna on vielä kaareva karilleajorasituksien jakamiseksi tasaisesti runkoon.

Kansi on kerrosrakenteinen, täyteaineena on divinycell. Ylärakenteiden muotoilu ei ole koskaan ollut Stillin vahvoja puolia, tätä käsitystä vahvistaa vielä Finn Express. Seisomakorkeuden saaminen sisätiloihin on edellyttänyt verraten korkean ylärakenteen käyttöä, joka voisi olla vähemmän kulmikkaan näköinen. Vastaisuudessa on tarkoitus siistiä ulkonäköä uudistetuilla Väreillä

Ulkotilat

Kajuutan ja ulkotilojen mitoitukset ovat sopusuhtaiset.
Finn Expressin istuinkaukalo on mukavan suuri, tänne mahtuu vaivatta kuusi henkilöä. Penkit ovat aika kulmikkaat ja ehkä hieman turhan korkealla, nyt selkänojat jäävät vähän mataliksi. Istuintasoa olisi voitu laskea viitisen senttiä ilman että veneen sisätilat olisivat asettaneet tähän rajoituksia, näin olisi kaukalosta samalla tullut suojaisempi. Selkänojissa on lokerot vinssikampia ja köysiä varten, ja ispourjeen levanki jakaa jalkatilan sopivalta kohtaa kipparin ja miehistön osiin

Säilytystilaa on runsaasti penkkien alla, paapurin penkki on syvä, tila ulottuu myös takapenkin alle. Vastakkaisella puolella on matalampi säilytyslaatikko pistopunkan jalkatilan yläpuolella. Säilytystilasta päästään myös moottoriin käsiksi huoltotoimenpiteiden tullessa ajankohtaisiksi.

Sivukannet ovat tarpeeksi leveät ja hieman kuperat, kantta kiertää kunnon alumiininen varvaslista. Veneen kallistuessa tuulenpuoleisella kannella on hyvä liikkua, ainoa ahtaampi kohta on vanttien ohitus. Keulassa on poikkeuksellisen tilava ankkurilaatikko ja keulakanteen yli on helppo kulkea.

Kansivarustuksen suhteen oli huomauttamista vain joistakin yksityiskohdista. Kinnitysköysien klyysit olivat unohtuneet keulasta, ja uimatikkaiden askelmien kulmikas muotoilu tuntui pahalta Suomenlahdessa jäähtyneissä jalkapohjissa. Kajuutan kattoluukku sen sijaan oli siististi upotettu ylärakenteeseen.

Riki ja purjehdusvarustus

Lisävarusteisiin kuuluva ykkös-genua antaa hyvän vauhtilisän kevyellä tuulella.

Purressa on ajan hengen mukainen osatakila, valmistaja on tuttu ruotsalainen Seldén. Riki on suhteellisen matala, mastonhuippu loppuu 11,5 metriä vedenpinnan yläpuolella, näin on helpotettu sisävesipurjehtijoiden liikkumista TVH:n siltojen alta. Isopurje on siksi sivusuhteeltaan myös matala, puomin pituus on näyttävä. Maston seisoo verrattain edessä, itsejalustavassa fokassa on neliöitä vain kymmenen. Maston tuenta on aivan tavanomainen, putki on myös sen verran joustava, että sitä saa peräharuksella taivutettua. Barduunoja veneessä ei ole, näin pienellä keulakolmiolla ei niitä kaivattukaan.

Fokan jaluslevanki on hyvin toteutettu kaikessa yksinkertaisuudessaan. Rustiraudat sijaitsevat keskellä sivukantta, niiden jatkeet on pultattu päälaipioon ja vielä laminoitu kiinni runkoon.

Hyvin toimiva yksinkertainen fokan levanki.

Veneessä on pitkittäiset jaluskiskot suurempia genuoita varten, jalusvinssit olisivat ainakin naisväen mielestä voineet olla numeroa suuremmat. Nostimet ja säätököydet on vedetty kajuutan katon takareunalle, sisäämenoaukon molemmilla puolilla on pikalukot ja vinssit. Purjeet tulevat Tanskasta Fogh-Sailsilta, varisinkin luovipurjeet näyttävät hyin onnistuneilta.

Sisätilat

Sisäänmenoaukko on reilun kokoinen, siitä mahtuu hyvin käänytmättäkin salonkiin. Portaat sen sijaan voat kapeat jotta ne eivät olisi pentterin ääressä työskentelevän kokin tiellä. Veneen sisustusratkaisu on melkein suora kopio Sunwind 26-veneestä, näin veistämö on voinut käyttää useita tämän purren osia Finn Expressin valmistuksessa. Sisustus on kokonaan rakennettu puusta eli pääasiassa teak-viillutetusta vanerista, lasikuituelementtejä ei tässäkään purressa käytetä.

Veneen sisätilat ovat yllättävn suuret ja hyvintoimivat, makuupaikkoja on peräti viisi. Kuperien sivukansien ansiosta punkissa on reilu istumakorkeus, pentterin ääressä seisomakorkeus on 178 senttiä. Pitemmänkään laivakokin ei tarvitse kyyristellä, pää osuu juuri sopivasti avoimeen kajuutanluukkuun.

Paapuurin punkan jalkatila menee osaksi pentterin alle, säilytystilaa on näin hieman menetetty. Pesuallas makea- ja suolavesihanoineen on takareunalla, mutta keitin on sijoitettu liian pitkälle sivukannen alle. Varustukseen kuuluu vielä vetolaatikko, kaappi, pari hyllyä ja syvä kylmätilaksi tarkoitettu laatikko. Seuraavassa venesarjassa pentteri on tarkoitus muokata uuteen uskoon, Sunwind-perinnöstä päästään eroon.

Tilava salonki, klaffipöydän ääressä mahtuu viisi henkilöä ruokailemaan. Keulapiikki toimii erillisenä makuutilana, mastonjalan tukiputki on hieman tiellä vessaan mentäessä. Pentteri on peritty Sunwind 26:sta, tuleviin veneisiin muutoksia on luvassa keittimen, pesualtaan ja kylmälaatikon sijoittelun suhteen.

Päälaipiota vastaan nostettava klaffipöytä on myös Sunwind 26:sta. Idea on hyvä, mutta toteutus hieman heiveröinen, varsinkin pöydänjalat voisivat olla vahvempia. Käännettäessä pöytää ala-asentoon on jalat muistettava ensin asettaa paikoilleen, muuten koko kapistus voi irrota laipiosta.

Päälaipion edessä on vaatekaappi paapurin puolella, sitä vastapäätä on kemiallinen WC, ja tämän takan vielä säilytyshyllykkö. Mastojalan tukiputki häiritsee hieman tukevan henkilön pytylle pääsyä, mutta perille päästyä siitä on hyvä pitää kiinni. Tilavassa keulapiikissä on reilut punkat kahdella aikuiselle, varsinkin kun välilevy nostetaan paikoilleen. Punkkien takapäässä on mukava istumakorkeus, joten pukeutuminen ja riisuutuminen täällä käy hyvin. Oviaukko voidaan sulkea, ovi toimii samalla vaatekaapin ovena. Keulapiikissä on myös hyllyköt pikkukamaa varten.

Finn Expressissä on viisi makuupaikkaa ja
kohtuullinen seisomakorkeus koko kajuutassa.

Säilytystilaa venessä on runsaasti, sekä keulapiikin että salongien punkkien alustat ovat tyhjkä tilaa. Pilssi on matala, se toimii pääasiassa veden kerääjänä.

Sisustuksen verhoilu on tyydyttävä, mutta sitä on tulevassa sarjassa kohentaa listoilla ja mahdollisesti teakpanelilla. Samalla voisi salonkiin asentaa käsikahvat sekä kattoon että oviaukon tuntumaan, silloin liikkuminen sisätiloissa kovassa säässä olisi huomattavasti helpompaa.

Purjehdusominaisuudet

Purjehdimme Finn Expressiä parin päivän ajan sekä reippaassa 8 m/s tuulessa että kevyessä kelissä. Venettä oli helppo ja mukava käsitellä kaikilla osuuksilla.

Veneen on tarkoitus purjehtia hyvin itsejalustavan fokan ja isopurjeen kanssa mahdollisimman laajassa tuulivalikoimassa. Aivan kevyessä tuulessa tarvitaan suurta ykkösgenuaa, mutta jo noin 3 m/s tuulessa pursi liikkuu hyvin fokan kanssa. Fokalla ja täydellä isopurjeella voidaan ajaa lähes 10 m/s asti, riippuen tietysti miehistön taidoista, tämän jälkeen on isopurjetta reivattava pikareivin avulla. Vakiopurjekerralla pärjätään tässä veneessä hyvin kaikissa olosuhteissa, genua ja spinnaakkeri voidaan hankkia purjehdustaidon lisääntyessä ja kiireen kasvaessa.


Finn Expressin istuinkaukalo on mukavan tilava, suojaisuus olisi parempi mikäli penkit olisivat hieman matalammalla.

Veneen lateraalitasapaino tuntui mukavalta, sitä voidaan myös purjeiden trimmauksella säädellä haluttuun suuntaan. Ruorilapa on verraten paljon tasapainotettu, kilpapurjehtijasta se voi vaikuttaa tunnottomalta, mutta perhekippari varmasti arvostaa kevyttä ohjattavuutta. Lapa pitää hyvin otteensa vedestä, vaikka leveä perä hieman nousee veneen kallistuessa, spinnuslöörilla pursi ei kertaakaan riistäytynyt käsistämme. Luovilla on kuitenkin isopurjetta löysättävä kovissa puuskissa, muuten veneen keula nousee tuuleen.

Fokan itsejalustukselle on anettava tunnustus, levanki toimii moitteettomasti kevyessäkin tuulessa. Finn Express on ketterä ja hauska vene purjehdittavaksi muutenkin hyvin toimivan varustuksensa ansiosta.

Yhteenveto

Finn Express 83 on ilman muuta myönteinen kokemus. Veneen ulkonäöstä voidaan olla monta mieltä, henkilökohtainen maku ratkaisee, veneen menestys piilee kuitenkin sen toimivuudessa. Kokolluokka on pienperheen näkökulmasta ihanteellinen, tilaratkaisut kaikin puolin onnistuneet. Lisävarustuksena toimitetaan Yanmar-diesel, sisämoottori on perheveneessä melkein välttämätön. Purren hintakin on varmasti vaikuttanut myyntimenestykseenm, varsinkin kun maksuaikaa tarjotaan tällä hetkellä viisi vuotta.

Finn Express on Scandicap-kisoissa osoittanut jo kyntensä, jopa niin vakuuttavasti, että sitä on vaadittu K-luokkaan. X-79 ja Albin Express päihittivät nähtävästi suomalaisen sisarensa kilparadoilla, mutta perheen lomaveneenä Finn Express 83 on huomattavasti toimivampi.

Tekniset Tiedot

 • Pituus 8,30 m
 • Vesilinga 6,90 m
 • Leveys 2,80 m
 • Syväys 1,40 m
 • Uppouma 2150 kg
 • Kölipaino 880 kg
 • Isopurje 17 m²
 • Fokka 10 m²
 • Genua 18 m²
 • Spinnaakkeri 46 m²
 • Suunnitelija: Eivind Still Yacht Design
 • Valmistaja: Oy Nykra Ab, Uusikarlepyy
 • Myyjä: PR-Marin Oy, Helsinki
 • Hinnat: Vakiovarustein (isopurje, fokka) 88 650 mk Yanmar 7,5 hv asennettuna 14 900 mk Spinnaakkerivarustus 3 700 mk

Kiitämme

 • toimivaa kokonaisuutta
 • purjehdusominaisuuksia
 • hintaa

Moitimme

 • yksityiskohtia varustuksessa
 • pentterin toteutusta
 • ylärakenteen muotoilua
Changed 03/26/20, harald
[Sivun alkuun Aloitussivulle Forum Ylös yksi pykälä]