FE-logo
Viitat         
Forum
Kuvia
Docs
FAQ
Linkkejä
Press
Yhteys
Kilpailut
Sisäiset
RSS
Laituri
Wiki

Svenska


Purjehtija lehti 3/2003

Tämä faktaruutu oli osana Purjehtijalehden juttua ensiveneestä, Olof Rytövaara on antanut meille luvan julkaista faktaruudun artikkelista täällä, suurkiitokset hänelle!

Faktaruutu oli osana juttua missä Ensimmäisen perhepurren valinnasta - käytetty 80 - luvun pienpursi. Jutussa käsiteltiin myös mm Finn 26, Sunwind 27, Finnflyer 27, X-79 sekä Albin Express veneitä.

Finn Express 83 - Stillin paras matkavene

Finn Express 83 esiintyi ensikertaa Helsingin venemessuilla 1980. Eivind Stillille oli annettu tehtäväksi suunnitella nopea kevytvene, joka vetäisi vertoja muualla suosion huipulla oleville J-24 veneille, Albin Expressille sekä myös X-79 veneille. Rungosta tuli melko matala ja linjakas, perästään leveä, poikkeuksellisen vauhdikkaan näköinen matkavene. Runkomuottien valmistuttua tarpeet muuttuivat ja painottuivat sisätiloihin. Ruffista jouduttiin tekemään poikkeuksellisen korkea ja pitkä, mikä ei oikein sopinut muuten linjakkaaseen veneeseen. Stillin suunnittelu on aina perustunut toimivuuteen eikä niinkään radikaaleihin tarpeisiin. Veneestä tuli lopulta verattain raskas, mutta toisaalta sisätiloiltaan, istuinlaatikoiltaan ja purjehdusominaisuuksiltaan loistava kokonaisuus. Valmista luomusta voidaan hyvinkin pitää eräänä kaikkien aikojen parhaana suomalaisena konstruktiona. Vene oli verrattain halvalla rakennettu, mutta hyvällä ammattitaidolla ja huolellisesti viimeistelty. Litteäpohjainen, uuden polven vene oli vahvistettu suunnittelijan ohjeiden mukaan ja täytti kaikki vaatimukset myös lujuuden osalta. Nykralla oli runsaasti venevalmistuskokemusta mm. Sunwindin tuotannosta. Finn Express sai toimivan sisustuksensa miltei suoraan Sunwindilta ja purjehdusominaisuutensa Stilliltä. Vene on edelleenkin nykyaikainen ja puhdaslinjaisena nopea ja helppo purjehdittava. Rungon muoto sekä verrattain jyrkkä keula ja perä tekevät Finn Expressin suureksi sisältä ja suureksi vedessä. Pitkä vesilinja, pitkältä kantava runko yhdistettynä verrattain kapeaan vesilinjaan antavat tasapainoisen ja hallittua kallistelua kestävän tuntuman purjehdittaessa. Finn Express on myös nopea reippailla avotuulilla ja nousee reilun kokoisella spinaakkerillaan jopa surffiin. Matkapurjehdusta helpottaa hyvin toteutettu keulapurjeen levanki. Itseskuuttaavan fokan tilalle voidaan myös vaihtaa isokokoinen genua. Uusi kevyemmin nykytekniikalla rakennettu FE 83 olisi poikaa.
Finn Express on hyvä ostos, mutta monia muita kalliimpi uudempana ja tilavampana purtena.

  • Hinta: 12 000 - 16 500 ¢
  • Finn Express 83 suunn. Eivind Still. Valm. Oy Nykra Ab. Valm.määrät 213 kpl vuosina 1980-85, LYS 1,07 IMS GPH n. 760 s/nm
  • Maxi Fenix suunn. Pelle Petterson. valm.määrä 1981-92 noin 750 kpl LYS 1.06
  • Maxi Magic suunn. Pelle Petterson. valm.määrä 1983-87 noin 250 kpl. LYS 1.08
Changed 03/26/20, harald
[Sivun alkuun Aloitussivulle Forum Ylös yksi pykälä]