FE-logo
Viitat         
Forum
Kuvia
Docs
FAQ
Linkkejä
Press
Yhteys
Kilpailut
Sisäiset
RSS
Laituri
Wiki

Svenska


Tämä jutun on kirjoittanu Heikki Tapola s/y Britney. Suurkiitokset hänelle tästä valaisevasta jutusta miten he laminoivat umpeen vanhan läpivientireiän.

"Projekti läpivienti"

Alkusanat:
Reikä

WC-projektin yhteydessä mereentyhjennys poistettiin ja pöntön sisältö jatkossa ohjataan vain septitankkiin. Vanha läpivienti jäi siis työttömäksi ja tarkoituksena oli kääntää hana kiinni ja laittaa tulppa päähän. No eipä se niin helposti sitten onnistunutkaan. Aika, vesi ja jätökset olivat tehneet tehtävänsä. Hana ei mennyt kiinni. Mikään kierre ei suostunut aukeamaan suosiolla. Laitettiin Rost Offia, lisää ja lisää. Sitten väännettiin, ja kuinka ollakkaan hana liikahti, tosin siten että läpivienti pyörähti rungossa...

Hieman aikaa sanoja lennätellessä todettiin että ei kai siinä muu auta kun irroittaa koko läpivienti rälläkän kanssa ja laminoida syntynyt reikä umpeen.

Työn kulku:

Homman hoitamiseen tarvitaan siis lasikuituvälineet. Laitetaan nyt sitten infoksi tarvikelista heillekin, joille homma ei ihan tuttua ole.

  • Lasikuitumattoa
  • Hartsia
  • Kovettajaa
  • Pensseli
  • Rissa (vähän kuin maalitela, mutta metallinen)
  • Asetonia reilusti (Astiassa välineiden pesuun)
  • Kumihanskat & haalarit

Ensimäisenä rällaköin veneen kylkeä ohuemmaksi noin pizzan kokoiselta alueelta.(Reikää lähellä syvempi kuin reunoilla) Tämä siksi että saamme laminoitua uuden kuidun vanhaan kuituun suuremmalle kosketuspinta-alalle kuitenkin siten että kylkeen ei muodostu mitään "paukuraa". Veneen sisäpuolelle asetin levyn palasen reiän kohdalle. Levyn päälle asetin reilusti painoa, jotta rissaus onnistuu levyä vasten. Levyn ja veneen väliin laitoin muovia, jotta levy ei jäisi lasikuituun kiinni (muoviin lasikuitu ei tartu helposti).

Aivan ensimmäisenä on syytä levittää hartsia veneen kylkeen. Tämän jälkeen ei muuta kuin asettamaan kuitua reiän päälle, ja sitten kostuttamaan kuitu läpikotaisin hartsilla. On tärkeää että koko kuitu kastuu läpikotaisin, ts. kuitu muuttuu täysin hartsin väriseksi ja yhtään vaaleata kohtaa ei jää.

Aloitin pienillä kuidun palasilla, sellaisilla joiden koko on hieman reikää suurempi. Sitten päälle isompaa palaa. Noin 3-4 kerrosta kerrallaan, sitten rissaamaan. Eli rissatessa telataan tehtyä kuitua voimalla ja pyritään saamaan kaikki ilma kerrosten välistä pois. Rissatessa kuidun päälle nousee selkeäs hartsikerros. Rissauksen ansiosta kuidusta saadaan tukevampaa ja tiivimpää.

Tämän jälkeen pidin tauon ja odottelin että ensimmäinen lasikuitu kovettuu. Sen jälkeen ei sitten muuta kuin toistamaan operaatio niin monta kertaa kunnes tuntuu että lasikuitua alkaa olemaan riittävän paksusti kyljessä. Laitoin myös yhden erän kuitua veneen sisäpuolelle ihan varmuuden vuoksi, jotta mieleni tuli hyväksi ja "varmistin" näin että uusi kuitu on paksumpaa kuin alkuperäinen ja täten vähintään yhtä kestävää.

Pakkelia

Seuraavana vaiheena oli paklaaminen. Jos ennen paklausta tuntuu siltä että kuitua on tullut laitettua enemmän kuin riittävästi ja möykky kylkeen on syntynyt niin sitten vain vähän hiomaan isompia vuoria pois... Paklaus onkin taas oma taiteenlajinsa, eipä kai siihen muuta konstia kun yritttää vaan saada tasaisen pinnan, hioo, paklaa, hioo, paklaa, hioo... Ja sitten kun tulos tyydyttää niin maalit päälle. Itse vedimme primerin & myrkyn pakkelin päälle. Jälkikäteen kun miettii niin ehkä primer olisi ollut syytä vetää myös pakkelin alle (lasikuituun).

Loppukaneetti

Omasta projektista on kuvia katsottavana WC-albumissa. Täytyy kyllä sanoa että olen tyytyväinen lopputulokseen ja uskoisin että ratkaisu lähteä tekemään uutta kuitua hanan sulkemisen & tulppauksen sijaan oli oikea. On turha läpivienti aina jonkinmoinen riski veneen pohjassa.

Lasikuidun ammattilaiset varmasti voinevat kommentoida kuinka hommat voisi tehdä paremmin...

Heikki, s/y Britney, 30.5 2003
Changed 03/26/20, harald
[Sivun alkuun Aloitussivulle Forum Ylös yksi pykälä]