Kohteesta FEWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
inf*cker versio 3.2

Sisäskuutit, lempinimeltään inf*ckerit, ovat fokan levanki, toisin sanoen siirtävät purjeen skuuttauskulman sisään- tai ulospäin veneen kölilinjaan nähden. Nämä eivät korvaa ulkoskuuttia niissä harvinaisissa tilanteissa jolloin sellaisesta on hyötyä, mutta on ajettavuudeltaan erinomainen ulkoskuuttiin verrattuna.

Jotta sisäskuuteista saa täyden hyödyn irti, tulee ne rakentaa niin että niitä voi säätää tuulen puolelta. Oheisessa kuvassa on periaatepiirros styyrpuurin halssin sisäskuutista. Paapurin puolella järjestelmä on identtinen, mutta peilikuva.

Osia

Numerot 1 ja 2 ovat harukset, eli vantit. Numero 3 on plokit, 4 irtopylpyrä ja 5 on ruffikaton teak-puinen tartuntakahva. Tartuntakahvan läpi pultataan silmukkapultit #6 ja trimmiköydet #7 ovat noin 4mm polyester trimmiköyttä. Trimmiköysi #8 voi olla paksumpaa noin 6mm, tai samaa 4mm trimmköyttä kuin #7. Kohdassa 9 on ploki 3 kiinitetty silmukkapultin #6 renkaaseen peltisellä sakkelilla, sellaisella jossa on ruuvi "siipimutterin" sijaan, tämä jotta sakkelin ympäröivä ja plokin ojennuksessa pitävä jousi ei takeltele sakkelin ulkonevaan siipimutterin päähän.

Numero neljä on Charlottassa Harkenin 29mm kuulalaakeroitu irtopylpyrä. Pylpyrän kiinnitimme niin, että esiporasimme peltiruuvin "rungon" mukaisen reiän ruffikattoon, laitoimme pikaepoksia reikään ja hiukan reiän ympärille, ja ruuvasimme haponkestävällä peltiruuvilla pylpyrän kiinni. Samaa tapaa kannattaa käyttää rapulukon (#11) kiinnittämiseen. Tuohon taittopylpyrään #4 ei kohdistu hirveitä voimia sillä se on 8-kertaisen välityksen takana, ja se ei taita köyttä kovin montaa astetta (plokin kuorma on suhteellinen sen kietaisukulmaan).

Kohdassa 10 on teräsrengas osoittautunut toimivan tosi hyvin ja se on vielä halpa sekä kestävä, Charlottassa on kuitenkin Harkenin 40mm Carbo-ploki. Kts allaoleva sisäskuutin ulkopää kuvaa.

Pylpyrä numero 4 on aivan "aallonmurtajan" sisäpuolella ja kannattelee ainoastaan trimmiköyttä 8 niin ettei se hankaa falli- ja trimmiköysien aukon reunaan aallonmurtajassa.

Silmukkapultti #6 saa aika paljon kuormaa, ja tämä kuorma siirtyy tartuntakahvaan. Kannattaa ehdottomasti tarkastaa tartuntakahvan kunto (teak-puuta) sekä sen kiinnitysruuvien kireys. Jos kahvan kestokyky epäilyttää, voi ruffikaton läpi asentaa nk. deck-blockin (niinikään 29mm harken sarjaa saatavana).

Köydet

Mitoitettaessa köysien pituuksia voi sitoa renkaan 10 ylävanttiin kiinni. Tämän ulommas sisäskuutin ei koskaan tarvitse tulla, sillä keulapurjeen skuutin kulmaa rajoittaa silloin vantti kuitenkin.

Vetopää kannattaa mitoittaa niin pitkäksi että säädön ollessa uloimmillaankin, vapaa vetopää ylettyy lähellä päävinssiä. Tämä jotta yksinpurjehtiessa pinnamiehen paikalta voi kiristää ja löysätä keulapurjee skuuttikulmaa yhdellä kädellä. Hyvin samalla tavalla kuin levankia ajetaan.

Koko järjestelmän voi hyvin toteuttaa 4mm trimmiköydellä, mutta jos oman käden nahan paksuuttaa alkaa epäröimään, voi viimeisen vetopään kuvan numero 8 korvata max 6mm köydellä. Muista kuitenkin että paksumpi köysi on aina jäykempi plokeissa, joten ei kannat ylimitoittaa naruja kun on pitkiä vetoja ja paljon plokeja.

Fokkaa rikatessa, sen varsinainen skuutti vedetään ensin renkaan #10 läpi, ja sitten skuuttikiskon skuuttipisteen plokin kautta taakse.

Kustannuksia

  • Harken #348 Carbo 29mm maksaa prosailorissa 11€/kpl, menekki 6-8kpl
  • Jouset ja sakkelit alle 1€/kpl
  • Edullinen 4mm trimmiköysi n€/m, menekki alle 20m
  • Rapulukot Servocleat (Maritim #12076017K) 20,70€/kpl
  • Teräsrenkaat+pikkusakkeli 2kpl tai isot lyyra-sakkelit.
  • Harken #160 29mm irtopylpyrä 2kpl á noin 8€
  • Silmukkapultit 2kpl á 1,70€ (maritim # 11028106C)

Mikäli käytetään teräsrenkaita, olisi hyvä korvata sisäskuutin ulomman pää Carbo Fixed 29mm Harkenin vastaavalla Harken TI-lite #351 plokilla jossa on narukiinnitys, näin välttyy ylimääräisten osien käyttämiseltä. Tällöin menekki on 6 kpl Harken #348 ja 2kpl Harken #351 sekä kaksi Harken #160.

Käyttö

Perusasento on alla olevan kulmamuutokset kuvan MID-asennossa. Vendan jälkeen voi tästä vähän laskea alaspäin, ellei jätä skuuttausta hiukan löysälle. Vendan jälkeen vene kiihtyy kyllä nopeammin twistillä kuin skuutikulman muutoksella. Muuten sisäskuuti on suhteellisen staattisesti kelin mukaan noin MID-asennossa, mutta jos pinnamies alkaa päästämään levankia leehen, voi trimmaaja pitää solan aukin ja virtaavana liikkumatta leen puolelle päästämällä sisäskuutilla skuuttikulmaa hiukan ulospäin.

Tuulen tyyntyessä, ja etenkin jos ei ole aallokkoa haitaksi asti, voi yrittää pusertaa hiukan lisää voimaa irti kiristämällä sisäskuuttia, mutta usein on osoittautunut että ajaminen ylemmäs skuutin ollessa noin MID-asennossa pitää vauhdin korkeampana ylemmäs. MAX-asento on vaarallinen, vaikea ajettava ja erittäin harvoin käytetty.

Katso myös


sisäskuutin ulkopää
taittoploki ja lukko
kulmamuutokset
muutokset asteina