Kohteesta FEWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rivitaittopyörä sekä varaosapylpyrät numeroineen

Rivitaittopyörä on termi joka löytyy Maritimin nettiluettelosta kohdasta "Organizer". Tämä hela ovat pylpyränpyörärivistö jonka tarkoitus on kääntää maston jalasta sivusta tulevat fallien ja trimmiköysien veto taaksepäin.

Alkuperäinen rivitaittopyörästö on mahdollisesti Jukovan tekemä. Voi myös olla, että Nykra on itse tehnyt sen alumiiniprofiilista ja nylonkehristä. Ennemmin tai myöhemmin nämä kehrät juuttuvat ja palavat puhki, repien fallia tai vaijerifallin tapauksessa pleissauksen rikki. Viimeistään silloin, mutta parempi ennen on aika uusia pylpyrät.

Samalla kun pylpyröitä vaihdetaan voidaan ne vaihtaa parempiin, eli kuulalaakeroiduihin. Näin fallien toiminta muuttuu herkemmäksi ja esim. spinnakerin nostossa pianisti tuntee milloin spinnu tarttuu johonkin kun hänen ei tarvitse tapella yletöntä kitkaa vastaan.

Varaosia

  • Maritimista saa pussukan Lewmarin 40mm pylpyröitä hintaan 51€ pussi. Pussissa on neljä pylpyrää. Nämä ovat hiukan kapeammat kuin alkuperäiset, mutta rivitaittopyörän ylälevyn päitä voi sahata tai viilata niin, että kokonaisuus on hiukan matalampi. Nämä Lewmarin tekemät pylpyrät sopivat hyvin myös siksi, että niissä keskiö on hiukan paksumpi ja kehä ei silloin ota peitelevyihin kiinni. Pussin tuotenumero Maritimissa lienee 29472970 . Keskiön reikä 6mm ja maks. kuormankesto 260kg. Alkuperäistä matalampia pylpyröitä käytettäessä on syytä huomioida, että vastamutterit on kitattu piiloon ruffikattoon sisältä, kun alkuperäiset taittopyörät on kiristetty. Ruuveja on tässä yhteydessä lyhennettävä, muuten kitti irtoaa katosta.
  • Harkenilla on 40mm Big Bullet (#265) max 130kg kehriä sekä 40mm Sheave ESP (#6062) max 567kg. Nämä tavalliset sopinevat paremmin hiukan vähemmän kuormitetuille, ja ESP malliset falleille. Jos ei vaihda kaikkia, niin ainakin Harkenin Big Bullet-malli on hiukan liian ohut 14mm, ja välin joutuu täyttämään prikalla yläkannen ja pylpyrän väliin. ESP-versio näyttää olevan 17mm paksu ja pitäisi täten olla aika sopiva, sen hinta näyttää pyörivän ameriikan nettisivuilla noin 11$US hinnoissa. ESP-versiossa keskireikä on 8mm, ja vaatii näin jonkinlaisen holkin jotta sopii alkuperäisten 6mm pulttien kanssa. Holkiksi soveltuu esim. muovinen pneumatiikkaletkun pätkä (sininen, kova letku).
  • Bartonin valikoimista löytyy neljän kehrän rivitaittopyörä, jonka pitäisi istua alkuperäiseen reikäjakoon. Maritimin tuotekoodi tälle lienee 9512042204.