Karvalakki 2012

Moderators: Petri, harald

User avatar
asalovuo
Hallitus
Posts: 909
Joined: Fri Feb 15, 2008 00:35 am
Location: Helsinki

Post by asalovuo »

asalovuo wrote:No ei kelluta enää :)
Tuloksia odotellaan... Vaikka niissä tuskin on yllätyksiä.
Bice, Herska, Charlotta/joku albin..Tämä on minun villi arvaus :)
... ja arvaus meni pieleen :)

4Play, Charlotta, Hering Rouge, Bice,...
Antti
S/y Merelli
FIN 2545
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11139
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Joakim wrote: Olihan se jo aikakin FE-putken katkeamiselle. Ovela veto Haraldilta jättää kisa väliin!
Ovela ja ovela. Laskin että mun 17 kpl 12-vuotiasta junnua hyötyvät paljon enemmän siitä että minä seurasin tämän päivän hyökkäyspelin osa-alueitten valmentamisen hienouksia kuin se että itse olisin veneessä mukana lisäämässä voittojen määrää. Älkää nyt ihmeessä vähätelkää sitä mitä Pone on tehnyt. Pone hyppäsi toistamiseen pinnaan lyhyellä varoitusajalla ja sijoitus ei ole ollenkaan huono. Ison hatun-nosto sekä Ponelle, Petrille että Aleksille jotka tietääkseni veneessä purjehtivat.

Jossain vaiheessa oli vain todettava että päätän mitä vain niin kukaan ei saa sitä meiltä pois että me voitimme tämän kahdeksan vuotta putkeen. Tämä ei ollut itselleni mikään helppo päätös.

Iso kumarrus Ponelle. Saappaat eivät olleet ollenkaan liian isot.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Petri
FE-junkie
Posts: 3937
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

Maestron ollessa estyneenä Ponen kipparoimaa Charlottaa vahvisti allekirjoittaneen lisäksi lähes legendaarinen (ainakin meidän veneen gastien mielestä) FE-hahmo Aleksi joka juuri oli ehtinyt kotiutua Platu-MM:istä ja näin ollen siis ainakin veneen keulaosasto oli juurikin vahvistettu rautaisella osaamisella. Allekirjoittaneen tekosyy/selittelyrepertuaarin takia Pone myös delegoi raportoimisvastuun eteenpäin. Työnjako meni kutakuinkin niin että itse ajoin startin ja lenssin Rysäkarille asti, Ponen trimmaillessa ja sitten vaihdoimme pariksi tunniksi tehtäviä Ponen kanssa ja vaihto tapahtui taas sitten uudemmin Katajaluodon jälkeen, Aleksi taas hoiteli about kaikkia muita tehtäviä messikallesta märssypoikaan (ts. siis kiipeämällä saalinkien päälle tuulta tähystämään).

Kipparikokous oli vähän epämääräinen härdelli, jotenkin tuntui että joku oli saanut hienon idean VHF:n käytöstä (VilleE?) mutta tämän asian kommunikoiminen eteenpäin toteuttavalle taholle ei selvästikään ihan onnistunut ja muutenkin kipparikokouksen anti oli se että vähemmän yllättäen lähdettiin ajamaan C-rataa.

Lähtöalueelle saavuttiin hyvissä ajoin ihmettelemään tuulia tai oikeastaan sen puutetta, siinä pyöriessä myös arvailtiin että mitäköhän pitäisi päätellä siitä että päivän sääennusteesta oli kaksi skenaariota: Tuuli kääntyy pohjoisesta lännen kautta etelään, tai sitten idän kautta. No, jo lähtökuvioitten aikana tämä ilmeni siten että tuuli kääntyi n. suunnasta 350 suuntaan 40 ja vastatuulilähdöstäkin tuli sitten vähän vinohko.
Linjan vinouden takia oli selvää että poijun pää olisi paras paikka lähteä, käytännössä suoraan paaralla ylämerkille, mutta toisaalta paine oli jatkuvasti ollut parempi radan oikealla laidalla.
Nelosen tienoilla olimme poijulla ja lähdimme valumaan paaralla kohti venettä, kelin ollessa sitten todella heikko päätimme lopulta että ajaisimme vain vauhtia ja lähtisimme sitten siitä mistä pääsisimme, vaikka siis jokainen veneenmitta linjaa veneelle päin tavallaan heikensi asemia tuuleen nähden. Bicen ja Merellin väistämisen jälkeen nostinkin sitten suoraan linjalle ja hyvällä vauhdilla pääsimme lähtemään n. keskiväliltä ihan vapaissa. Tämä sitten lopulta osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi kun ilmeisesti poijun päässä olikin ruuhkaa ja jumitusta ja me pääsimme nopeasti hyötymään nousevasta paineesta ja vapaista tuulista.
4Play (ks. myöh) otti erinomaisen lähdön poijulta mutta onnistui kiertämään merkin väärin päin ja erinäisen kalabaliikin tuloksena joutuivat sitten kiertämään merkin uudestaan. Muuten meitä ennen merkillä (pari veneenmittaa) Bice ja Herska. Huomionarvoista oli kyllä se sekalainen meteli mikä Bicestä kuului, ilmeisesti Arttu ei ollut muistanut mainita Team Ramdatalle että Bice on hivenen pienempi vene eikä miehistölle tarvitse huudella "ison veneen etäisyyksien" mukaisesti ;)

Vastatuulimerkiltä olikin edessä siis lenssittely kohti Louekaria ja pyrimme pitämään purjeet vedossa kun painetta ei ollut mitenkään järisyttävästi ja toisaalta samalla vaanimaan liikkuvia tuulialueita. Länsikepin kohdilla tilanne oli kohtalainen ja eteen tulikin dilemma, valitako oikea laita Pitkäkarin yms. länsipuolelta vaiko vasen laita Melkin vierestä. Konservatiivisesti totesimme että menemme keskeltä, koska riski saada mustapekka käteen tuon tuulen kääntymisen takia oli suuri.
Hieman ennen Pitkäpaatea, tai mikä kivi nyt onkaan, Merelli leikkaili takaatamme n. 30 metrin päästä ja valitsi selvästi vasemman laidan.
N. tuntia myöhemmin kellumisen lomassa tilanne paljastui seuraavanlaiseksi: Vasemmalla laidalla veneen seisoivat, oikealla laidalla veneet seisoivat mutta keskellä me liikuimme jotenkin. Tässä kohtaa joku nimeltämainitsematon suurisuinen purjehtija saattoi todeta jotain sellaista kuten "kas, siellä Merelli on kyllä aivan ansassa".

N. 5 minuuttia tästä tilanne olikin muuttunut siten että vasemmassa laidassa alkoi esiintyä outoja tuuliviiruja joissa sitten veneet vuoronperään painoivat varsin rapsakkaakin vauhtia ja lopulta siis koko vasen laita painoi nätisti Louekarille. Oikea laita taas oli aivan kuollut mutta Bice oli kuitenkin ehtinyt ottaa tuntuvan etumatkan sitä kautta, keskellä taas keskusta teki oharit mutta toisaalta, tuuli tosiaan kääntyi sitten idän kautta etelään joten lopulta sitten pääsimme jopa vähän nostelemaan genuaa edetäksemme kunnes tuuli kääntyi taas hivenen idemmäksi ja spinnusulkeisiakin pääsi harrastelemaan kunnes Louekari vihdoin oli vieressämme. Eipä Merellikään nyt tässä vaiheessa lopulta sitten niin kaukana ollut mutta Bice oli jo ottanut kaulaa, sen sijaan suurin osa muusta LYS3-fleetistä oli oikealla laidalla joko aivan seis tai joutui kryssimään kohti merkkiä.

Louekarin jälkeen vähän jiippailtiin ja väisteltiin pahasti kiville ajanutta LOW:ia, ehkä taas kerran voi kysyä että MITÄ HELVETTIÄ nuo luodot tekevät kääntömerkkeinä jos muitakin vaihtoehtoja on (se eteläpoiju 500m Louekarista etelään). Lyhyellä lenssillä kääntömerkille otimmekin Merellin kiinni ja kevyen tuulen piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitkä marssi tai siis kryssi kohti Päntäriä alkoi. Näillä kohdin vaihdoimme pinnamiestä ja suoritimme muutenkin huoltoa.

Kryssi on ehkä helpointa analysoida paloissa trackin kautta joten ei tässä ehkä sen tarkemmin muuta kuin että olipahan vaikeaa, mikä lienee hyvä ehdokas "Vuoden vähättely"-palkinnon saajaksi. Jos ajatellaan noin ideaalitapauksessa tuuli on tasaista ja tulee kutakuinkin yhdestä suunnasta tasaisilla taajuuksilla ilmenevillä shifteillä niin tänään tuuli oli juuri sitä jotain muuta, kuin edellämainittu. Meillä kuitenkin pääajatuksena oli taas konservatiivisuus eli pysyimme varsin keskellä reittiviivaa ja vendailimme sitten sen ympärillä edestakaisin poukkoillen, välillä tehden liian hätäisi ratkaisuita ja välillä taas liian rauhallisia, tosin myöhemmin sitten selvisi että osa niistä vähemmän hätäisistä ei lopulta ollutkaan niin huonoja ratkaisuita.

Tuli toisaalta myös opittua paljon tuulien lukemisesta ja toisaalta osoitettua että paljon saa vielä treenata ennenkuin oikeasti voi olla hyödyllinen gasti ns. Charlotta-tason veneessä vrt. tuonne harmaaseen keskikastiin. Erityisesti tuo genuan trimmaaminen shiftien ottamisessa oli ihan uutta ts. siis sen sijaan että pinnamies vain ajaa nostavan shiftin ylös niin ilmeisesti vielä parempaa on se että skuuttia samalla ensin löystetään se sentti-kaksi ja sitten kiristetään samalla kun pinnamies nostaa ylöspäin. Jotta tuo toimii kunnolla niin tietenkin trimmaajan pitää olla täysin hereillä eikä vain tyytyä toteamaan tellareista että nostoja olisi ja pinnamies sitten tietenkin hoitaa homman kotiin ajamisella. Kyllähän sitä nyt purjeen aktiivinen trimmaaminen tuulen voimakkuuden vaihteluihin on arkipäivää kevyen kelin kryssillä, mutta tuo että myös pienissä shifteissä tulisi myös trimmata on näppärä lisäoppi tulevaisuuden varalle. Laitetaan harjoittelulistaan ensi keväälle, kun tavallaan onhan se selvää että shiftin tapahtuessa trimmaaja pystyy nopeammin asettamaan purjeen oikeaan trimmiin tuulen suunnan muutosta vastaamaan kuin mitä pinnamies ehtii venettä kääntää jolloin siis osan ajasta purje ei ole optimaalisesti trimmissä jos purjeeseen ei kosketa. Tämän kaiken aikana Merelli hiipi hiljalleen pahimmillaan jo epätoivoisen pitkän takamatkan päästä kohtalaisen lähelle ja rannan luota alkoi puskemaan veneitä ohi mm. Herska paineli Katajaluodon tienoilla ohi pohjoisen kautta.

Ehkä jossain Ulkokarin tienoilla Pone sai tarpeeksi tuulien kanssa tappelusta ja hyppäsin taas pinnaan ja jonkinlaisena kohtalon ivana about niinä hetkinä tuuli sitten alkoikin tasoittua ja reiätkin vähenivät. Pinnassa ollessa sitten pystyi jo vähän tarkemmin analysoimaan shiftejä perstuntumalla kun Haraldin mittaristosysteemi ei ole ihan niin intuitiivinen kuin Antilla ;) Selväksi kävi että tuulessa oli ainakin kahden tyyppisiä shiftejä, pieniä fluktuoitiva shiftejä jotka käänsivät tuulta ylös tai alas nopeasti n. 10 astetta ja kestivät n. 30s ja käytännössä vuorottelivat toisiaan muutaman minuutin intervallilla. Sitten tämän lisäksi tuulessa oli makrotason kääntymiä jotka seurasivat tuulirajoja missä tuuli saattoi kääntyä jopa 50 astetta parinkymmenen sekuntin aikana eli vaikka kuinka laski kurssia niin aina vain purje pakkasi edestä. Kun sitten saatiin tämä rakenne kiinni niin oli helppo ajaa nuo pikkushiftit läpi sellaisinaan ja heittää välittömästi venda tuollaiseen makrotason shiftiin.

Jossain kohtaa sitten huomasimme että veneitä alkoi tulla purjeet alhaalla Päntärin suunnalta vastaan ja päättelimme että rataa lyhennetään. Tällä sekuntilla loppui tasoituskilpailu ja välittömästi kisa muuttui OD:ksi, Merelli oli takana ja siellä tuli myös saada pysymään. Heitimme heti vendan ulommas etelään koska Merellikin oli siellä ja tahdoimme päästä suojaamaan selustaa. Tätä strategiaa sitten noudatettiinkin loppuun saakka ja ehkä siinä hävittiin joitain sekunteja mutta samapa tuo kun pääasiallinen tavoite täyttyi ;)

Voiton kisasta korjasi siis kuitenkin lopulta alussa sössinyt 4Play joka oli vielä ilmeisesti Rysäkarin luona ihan pökänä mutta oli sitten aktiivisella tuulialueisiin vendailulla hiipinyt rantaa pitkin kaikkien ohitse ja oli lopulta siis myös ensimmäisenä maalissa. En oikein tiedä miten tuossa onnistuivat, mutta ilmeisen hyvin kuitenkin.

Hopea on häpeä (taitaa olla mulle neljäs kakkossija tälle kaudelle tällaisista ns. isommista kisoista), joten valitettavasti Charlotan kultaputki meni poikki, gastiosasto pahoittelee ja toivoo että Harald ei ihan heti poistaisi käyttäjäoikeuksia foorumille :twisted:

http://www.h-vene.net/h-vene/gpsar2/loa ... php?id=201
Last edited by Petri on Sun Oct 14, 2012 00:37 am, edited 2 times in total.
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11139
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Kiitos arvon ylennyksestä, ja suuret kiitokset avusta.

Auttoiko kuitenkin mittaristo kelin havainnoinnissa? En muista lukeneneeni sinulta tällaisi raportteja.

Hopea ei todellakaan ole häpeä. Teillä on kuitenkin ollut kaikesta päätellen ihan oikea kisa, ja olette valinneet tienne viisaasti turhia riskejä vältellen. Jos joku tulee sitten laidalta riskillä niin se on ok.

Katsotaan sitten kun tulokset ovat virallisia riittääkö tämä Merellin voittamiseen rankingissa, aika liki meni?
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11139
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Tuo siftien ottamisesta niin pieni varoituksen sana että ei me tavallisesti harrasteta kovasti tuota löysäämistä, nostamista ja kiristämistä paitsi aivan kevyessä. Kun vähän harjoittelee tuon mittariston lukemista voi ennakoida hiukan ajamisessa, jolloin ajolinjasta tulee pehmeämpi eikä tarvetta löysäämiselle ole.

Se on sitten eri asia jos trimmaaja huomaa tulevan noston ennen pinnamiestä, silloin on tietenkin parempi että löysää ensin ja sitten yhdessä trimmataan vene takaisin kryssikurssille.

Uskon että tämä oli pitkässä juoksussa parempi ratkaisu kaikille. Ensi kaudella on sitten St.Olga taas nopeampi ja me saamme enemmän vastusta. Puhumattakaan nyt nousevasta FEnekannasta joka tekee sen että meillä on ainakin määrällisesti enemmän vastusta. Toivottavasti Cage saa Entunkin kulkemaan.

Tätä pitäisi harrastaa useammin, veneswappia siis. Käsis-seminaarista opittua, ja vahvistus sille että kaiken kertominen kehittää myös omaa osaamista. Mennyt on se aika kun vanhat parrat vain myhäilivät kun kysyi miksi he aina voittavat meidät, tämä on se uusi sukupolvi joka jakaa tietonsa ja yhdessä nopeutuvat.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Petri
FE-junkie
Posts: 3937
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

harald wrote: Auttoiko kuitenkin mittaristo kelin havainnoinnissa? En muista lukeneneeni sinulta tällaisi raportteja.
Tottakai mittaristo auttaa jossain määrin mutta itseasiassa isoin osa havainnoinnista tuli ihan perstuntumasta kun oli helppo keskittyä vain ajamiseen, Pone kyllä tosiaan vielä mainitsi tuosta apparenttidatan käyttämisestä juuri tuohon etukäteistietoon mikä onkin tosiaan todella kätevää mutta mä en kyllä rehellisesti vielä pystynyt sitä käyttämään hyväkseni. Enhän mä koskaan ole mittariston merkitystä kiistänyt, mutta jos sitä ei ole, niin pitää selvitä niillä mitä on :)

Sellaisen kommentin tosin heitin Antillekin että imo Antin näyttösysteemi (tietokoneella siis)on selkeämpi ja informatiivisempi tai ehkä pitäisi sanoa intuiivisempi.
Katsotaan sitten kun tulokset ovat virallisia riittääkö tämä Merellin voittamiseen rankingissa, aika liki meni?
Merelli oli 5. eli ei kyllä mielestäni mene lähellekään. Antti taisi laskea että jos Charlotta olisi jäänyt kisasta ulos ja Merelli olisi voittanut, silloin Merelli olisi kai voittanut rankingin.
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11139
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Ja oluet oli kylmiä?

Tätä jäin ehkä enemmän kaipaamaan :)
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Petri
FE-junkie
Posts: 3937
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

harald wrote:Ja oluet oli kylmiä?

Tätä jäin ehkä enemmän kaipaamaan :)
Oluet? Ponella oli jotain tekosyitä niitten puutteeseen mutta kyllä oli ilmiselvää että oluet oli kevennetty veneestä pois varmaan jo viikolla kun keliennuste alkoi selkiytymään. Jääkaappikin oli kytketty pois ettei se kondensoisi turhaan ilmasta kosteutta tuomaan lisäpainoa veneeseen.

Pari pikkupulloa väkevämpiä kylläkin katosi maineikkaisiin hiilikuituisiin snapsilaseihin paluumatkalla :)
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11139
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

No hyvä ettei viina vanhene koskaan. Olikohan niissä enää edes rosentteja jäljellä?

Niitä kovasti tarjottiin Antille perjantai-illalla ennen turkisregattaa, mutta Antti oli siinä vaiheessa jo niin väsynyt ettei tärpännyt. Onneksi :)
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11139
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Innolla odotttelen muuten vielä muittenkin kisaraportteja.

Tiedän että olette ehkä juhlimassa kauden päätöstä, mutta ajatelkaa meitä muita myös.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Petri
FE-junkie
Posts: 3937
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

Tulokset
http://www.koivusaarenpursiseura.fi/ind ... a/tulokset

Nyt joku on piilottanut ne "kellot" yms. pois tuloksista ettei tule mahdollisuutta ihmetellä josko tulokset olisi laskettu väärin ;)
Kyllä minä nyt ehkä sentään laittaisin maaliintuloajat esiin mutta minähän en ole uusi Kopun kisavastaava joka niin kovasti kehui tulospalvelun nopeutumista 8) (tätä kommenttia ei siis missään nimessä tule ottaa kovinkaan vakavasti)
villee
kokelas
Posts: 59
Joined: Sat Jun 11, 2011 01:18 am

Post by villee »

Tuloksista ei suinkaan ole piilotettu tietoisesti mitään.

Meillä oli pitkän protestikäsittelyn ja palkintojenjaon jälkeen mahdollisuus julkaista tulokset joko noin tai sitten viivästää niitä pitkälle sunnuntaihin (numerot piti sattuneesta syystä naputella käsin). Päätimme julkaista nyt nuo ensin, toki täydennetään vielä maaliajat.

Mitä tulee tuloslaskennan aikatauluun niin taisin viitata nopeutumisella keskustelussamme tiistikseen? ;)

Ville, se uusi tulosvastaava
Kimmo L
kokelas
Posts: 56
Joined: Sat Nov 27, 2010 16:17 pm

Post by Kimmo L »

Liittyikö tuo protestikäsittely Matrix Titaniumin RAF:iin vai mikä se oli?
Petri
FE-junkie
Posts: 3937
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

Kimmo L wrote:Liittyikö tuo protestikäsittely Matrix Titaniumin RAF:iin vai mikä se oli?
Vierestä kuultuna ilmeisesti kyllä. Sen takia tekin nousitte tuloksissa sijan, muistan nähneeni tulosliuskan missä olitte sijalla 9.
Tosin ranteitten viiltelyn kannalta tuo tieto ei taida juurikaan helpottaa tilannetta :)

Edit: Eli todettakoon että vierestä kuultu tieto ei pitänytkään paikkaansa, muistan vaan kyllä RAF:n mainitun protesteista puhumisen yhteydessä.
Last edited by Petri on Sun Oct 14, 2012 17:44 pm, edited 2 times in total.
Petri
FE-junkie
Posts: 3937
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

villee wrote: Mitä tulee tuloslaskennan aikatauluun niin taisin viitata nopeutumisella keskustelussamme tiistikseen? ;)

Ville, se uusi tulosvastaava
Se keskusteluhan taisi mennä niin että mainitsin Ponelle että pistää tulosliuskoista otetut kuvat galleriaan niin tulokset saadaan joskus esiinkin normaalin Kopu-tyylin sijaan johon sitten esitit eriävää kommenttia yleisesti :)
Tosin kun Ponen kuvat lienevät yhä hänen kännykässään niin ehkä ei pidä sanoa mitään ettei pilkka iske omaan nilkkaan kun tulokset olennaisilta osin ovat kuitenkin nyt jo netissä (ja aamulla ne taisivat sinne ilmestyäkin).

Kuten myönsinkin, tiistiksissähän tosiaan nyt(=tänä vuonna) tilanne on välillä ärsyttävästi jopa WHC:ta parempi joskin osittain johtuen ehkä siihen että tulospalvelujärjestelmä ja tulosten julkistusjärjestelmä ovat tiiviimmin koplatut.
Post Reply