Yanmar Huolto-ohjeet

FEWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tämä artikkeli on alunperin ollut Venemaailma-lehden numerossa 8/1994. Venemaailma-lehti ei ole enää olemassa. Artikkelin kirjoittaja Antero Pailinna on tänään 29.10.2002 antanut meille luvan julkaista tämä artikkeli meidän sivuilla, suurkiitos hänelle! Harald, 29 Oct 02.VeMan Huoltokoulu Osa 14

Yanmarin pikkudieselit kuntoon

Antero Pailinna

Yanmarin pienet 1-sylinteriset meridieselit ovat purjeveneiden konehuoneiden vakioasukkaita. Tosin jotkut veneilijät tuntuvat pitävän niitä kotitonttuina, joiden olemassaoloon uskotaan, mutta joita ei koskaan nähdä. Mutta tarvitsee Yanmarin 1GM10-moottoritkin huolenpitoa, ruokaa ja juomaa. Muuten se voi sanoa sopimuksen irti ja siirtyä taivaallisiin venemoottorijoukkoihin. Syyshuolto-ohjeet käyvät myös kerrannaissylinterisiin 2- ja 3-sarjan moottoreihin.

Tällä kertaa vedämme huoltokoulussa hanskat enemmän tai vähemmän kauniisiin käsiimme. Annamme opiksi ja ojennukseksi pikky Yanmarille sen käsittelyn, jonka moottorin Japanissa suunnitelleet insinöörit suuressa viisaudessaan ovat ajatelleet tarpeelliseksi. Samat ohjeet kattavat myös kerrannaissylinteriset 2- ja 3-sarjan moottorit. Eroavaisuudet on syytö katsoa käyttöohjekirjasta ennen syyshuoltoon ryhtymistä.

Yanmarhuolto0.png

Aivan, pestään!

Kaikkien Yanmarin moottorien mukana on tehtaalta seurannut mukana varsin täydellinen työkalupakki. Pakin lisäksi ei tarvita juuri muita työkaluja kuin öljyntyhjennyspumppu, momenttiavain ja rakotulkki. Tosin valitettavan usein pakki on hävinnyt veneen edellisen omistajan mukana tai se on viety kotiin tai autonkorjaamiseen venekerhon parkkipaikalla.

Tehtaan ohjeiden mukaan huoltotoimet on jaoteltu 50, 100, 250, 500 ja 1000 tunnin välein tehtäviin töihin. Tuntimäärät voi suomalaisen lyhyen veneilykauden takia lähes täsysin unohtaa ja tehdä täyshuollon kerran vuodessa. Näin moottorin toimintavarmuus pysyy optimina ja perhe iloisena, kun moottori puksuttaa aina turvallisesti kohti kummelia. Kukkaroa huolto ei suuremmin rasita, koska pienessä moottorissa osatkin ovat pieniä.

Syksyn viimeisillä veneilykerroilla mottori pestään päällisin puolin. Näin huolto on mukavampi tehdä. Laimea pesunesteliuos riittää. Harvoin tarvitaan liuotinpesua. Puhtaasta mottorista on helppo katsoa mahdoliset korjausta tarvitsevat vuotokohdat. Oli sitten kyse vesi- tai öljynvuodosta.

Öljynvaihto, JEE JEE

Öljysuodatin vaihdetaan moottorin ollessa kylmä. Näin jäykät öljyt pysyvät koneessa eivätkä valu pilssin pohjalle. Suodatin irroitetaan avaimella.(1) Pidä huoli siitä, että kumitiiviste tulee mukana. Uusi suodatin kiristetään vain käsin. Voitele ensin kumitiiviste öljyllä, kierää tiivistepintaan asti kiinni ja sitten vielä puoli kierrosta.(2)

Tämän jälkeen voidaan ajaa vielä viimenen ajo. Samalla voi tarkistaa, että suodain ei vuoda. Lämpimästä moottorista on helppo imeä mittatikkujen reiistä juoksevat öljyt pois. Moottoriöljyn voi tyhjentää myös alatulpasta, jos sinne ulottuu helposti. Huolehdi jäteöljystä ympäristöystävällisesti.(3)

Paluuöljyn verkkosuodattimen tarkoituksena on poistaa kiinteät aineet kuten noki öljystä. Irroita suodatin öljypohjasta ja pese se esimerkiksi bensiinissä.(4) Muista uusia tiiviste.

Valmistajan ohjeiden mukaan niin vaihteistoon kuin moottoriin jätetään talveksi huokea yksiastevarastointiöljy. Varsinainen ajoöljy vaihdetaan heti ensimmäisen kevään ajokerran jälkeen. Menettelyä on syytä noudattaa, koska öljya tarvitaan vain hieman yli 1,5 litraa. Tarkista öljymäärä mittatikusta.

Kuva 1
Kuva 2
Kuva 3
Kuva 4


Pakkasnestettä, Östermalm!

Korroosio on merivesijäähdytetyn pienokaisen pahin vihollinen. Telakoinnin jälkeen lasketaan merivesi pois moottorista tyhjennyspropun kautta. Jos vesi valuu heikosti, voi venttiiliä avata varovasti puikolla.(5) Moottorin läpi ajetaan makeavesi-pakkasnesteseosta, jonka seossuhde on 50-50. Vesipumpun alaletku irti ja ämpäriin. Paluuletku irroitetaan termostaattikotelosta ja termostaattikotelosta viedään pidempi letku ämpäriin.(6) Pakkasneste on parempi aine kuin pelkkä glykoli, koska siinä on myös korroosionestoaineita eikä vain jäätymistä ehkäisevää glykolia.

Moottorin lämpimäksi ajo nopeutuu, jos irroittaa termostaatin. Samalla voi puhdistaa termostaatin ja testata sen.(7) Termostaatin voi panna kattilaan roikkumaan. Lämmitettäessä sen tulisi alkaa avautua siinä olevan lämpötilan tuntumassa. Kinkunpaistomittarin tarkkuus riittää testaamisessa. Muista uusi tiiviste.(8) Paperitiivisteiden molemmin puolin sivellään rasvaa ennen asennusta. Näin turpoaminen tiivistää liitoksen varmasti.

Kuva 5
Kuva 6
Kuva 7
Kuva 8


Herve, hesteet kuntoon

Vesipumpun siipi poistetaan talveksi. Kannen mutterit avataan 10 mm:n avaimella.(9) Siipi poistetaan varovaisesti kahdella ruuvitaltalla. Jos siipi on kulunut, se uusitaan ja vanha jätetään varalle. Asennettaessa siipi ja kotelon pohja rasvataan kevyesti vesivaseliinilla, jottei se vioitu pyöriessään ensialkuun kuivana. Katso asennettaessa, että siivet tulevat samaan myötäsuuntaan pyörimisen mukana.(10) Älä unohda tiivistettä ja sen rasvausta. Makeavesihuuhtelun yhteydessä suojataan myös polttoainepuoli. Polttonestesäiliö on syytä tyhjentää ja puhdistaa sen vedeneroituskuppi. Vesi on pahin vihollinen kallille polttonestesuuttimille. Varsinainen polttonestesuodatin uusitaan avaamalla sen kotelo varovaisesti pihdeillä tai nauhaavaimella.(11) Muista tiivisteet.(12) Viimeiseen polttonesteseokseen lisätään kolmasosa tavallista yksiastemoottoriöljyä. Öljy suojaa polttonestepumpunm suuttimet ja muut liikkuvat osat estämällä niiden kiinnijuuttumisen talvella.

Kuva 9
Kuva 10
Kuva 11
Kuva 12


Ruiskutuspumppu, polttoainepumppu vai joku muu?

Suodattimien vaihdon jälkeen on polttonestejärjestelmään päässyt ilmaa. Järjestelmä ilmataan ilmausruuvin avulla. Käsin pumpataan polttoainetta pumpussa olevalla vivulla. Ensin avataan suodattimen jalan ilmausruuvi.(13) Sen jälkeen ilmataan ruiskutuspumppu (14) ja lopuksi löysätään hieman suuttimelle tulevaa putkea, jotta mahdollinen ilma poistuu myös sieltä.

Varsinaiselle ruiskutuspumpulle ei kotioloissa kannata tehdä mitään. Sen ajoitus on sinetöity ja tavallisilla ajotuntimäärillä sen huollatuttaminen tulee eteen noin 5 vuoden välein. Silloin on syytä kutsua huoltomies paikalle.

Käyntihäiriöt johtuvat yleensä polttonestesäiliössä olleen sakan liikkeelle lähdöstä esimerkiksi kovan merenkäynnin jälkeen. Tällöin auttaa suodattimen vaihto, joten sellainen on syytä pitää aina varalla veneessä. Polttoainepumpun kalvo löystyy aikaa myöten. Kalvon voi tarkistaa avaamalla kansiruuvit.(15) Siihen huolto loppuukin. Muutaman markan kalvoa ei saa varaosana, vaan varakkaan veneilijän on hankittava kokonainen pumppu runsaalla 800 markalla! Sen sijaan varakas mutta nyös näppärä veneilijä korvaa mekaanisen pumpun parinsadan markan sähköpumpulla.

Kuva 12
Kuva 13
Kuva 14
Kuva 15


Canada?

Venttiilivälyksen säätö suositellaan tehtäväksi ensimmäisen 50 tunnin ajon jälkeen ja sitten 500 tunnin välein. Toimenpide on kuitenkin niin helppo tehdä, että se kannattaa tehdä vuosittain. Venttiilikopan mutteri avataan ja koppa naputellaan varovaisesti irti esimerkiksi puukapulalla tai kumivasaralla.(16) Vanha tiiviste poistetaan huolellisesti naarmuttamatta alumiinisen kopan tiivistepintoja.(17) Uusi tiiviste voidellaan ja asetellaan huolellisesti paikoilleen. Älä kiristä liikaa.

Venttiilivälys säädetään siten, että kammella kierretään moottoria niin, että keinuvivat vaihtavat eli toinen nousee ja toinen laskee.(18) Pyöritystä helpottaa, kun avaa puolipuristusvivun. Tämän jälkeen kierretään mootoria yksi kierros. Venttiilivälys säädetään kylmään moottoriin. Säätömutteria avataan kiintoavaimella pitäen uraruuvista kiinni ruuvitaltalla.(19) Oikea 0,20 mm:n välys säädetään ruuvitaltalla ja lopuksi lukitaan kiintoavaimella. Säädön jälkeen pyöritetään moottoria vielä pari kierrosta ja tarkistetaan välys.

Sylinterikannen pultit voi kiristää ennen venttiilien säätöä. Oikea kiristysjärjestys löytyy manuaalista. Kiristysmomentti on 7,5 kpm. Avaa ensin pulttia hieman ennenkuin vedät sen momenttiin.

Kuva 16
Kuva 17
Kuva 18
Kuva 19


Jumankauta juu, nääs laturihihna

Laturin hihnan kireys tarkistetaan ajoittain. Painuman keskeltä hihnaa tulisi olla 10mm.(20) Liian kireä hihna syö laakerit ja löysä puolestaan saataa aiheuttaa lataushäiriöitä. Avaa säätömutteri ja akselinkannatusruuvi. Laturia saa nostettua esimerkiksi vasaran varrella.(21) Kulunut ja pykinyt hihna uusitaan ja vanha jätetään varalle. Hihnapyörien ura kannattaa puhdistaa pyöriä naarmuttamatta.

Imuilman vaimentimen suodatin avataan ja pestään miedossa pesuliuoksessa. Viallinen tai täysin umpeutunut suodatin kannattaa vaihtaa uuteen.(22) Suodatin on kuiva eli sitä ei öljytä.

Lopuksi tarkistetaan kaikki putket, sähköjohdot ja liittimet. Valtaosa ongelmista johtuu löysistä, viallisista tai hapettuneista liitoksista.(23) Kiristä, puhdista ja suojaa; kuuluu yksinkertainen sääntö. Niveliin sivellään vesivaseliiniä tai ruiskutetaan sprayvaseliiniä. Kaasuvivun päässä on oltava tyhjää jousikuormituksen verran.(24)

Tyhjäkäynti säädetään pienellä ruuvilla noin 850-900 kierr/minuutissa.(25)

Kuva 20
Kuva 21
Kuva 22
Kuva 23
Kuva 24
Kuva 25


Erittäin hyvin sanottu

Kuva 26

Lopuksi paikkamaalataan maalivirheet pienellä siveltimellä. Moottorin kalliiden osien syöpymistä suolavesikylvyssä estetään sinkkianodilla. Anodi syöpyy muiden osien puolesta. Tarkista sinkki ja jos siitä on kulunut yli puolet, uusi se. Sinkin alapintaa ei maalata vaan liitospintojen tulee olla ehdottoman puhtaat.(26) Tarkista myös kumityynyt ja moottorin asento suhteessa akseliin ohjekirjan mukaan. Ja vielä peitetään kaikki imu- ja pakoaukot talveksi ja ruiskutetaan suojaöljy moottorin päälle. LPS 2 och hyvä aine tähän tarkoitukseen. Tuuletus tekee hyvää moottorille lämpötilavaihteluissa ja ehkäisee omalta osaltaan kondenssiveden syntyä, joten moottorikoppa ja ovet raolleen. Muista ottaa akku mukaan ja purkaa sekä ladata sitä ajoittain talvella.

Eikä sitten muuta...keväällä uudet öljyt ja vesipumpun hammaspyörä paikoilleen ja menoksi! Ja kyllä lähtee!!


Työkalut

Työkalut
 • Kiintoavaimet
 • 7,10,12,17,19mm
 • 10 mm jatkovarrella hylsyavain ja räikkäväännin
 • Rakotulkki
 • Ristipää ja tavallinen ruuvitaltta
 • Letkukiristinavain
 • Pehmeä vasara
 • Suodatinavain

Tarvikkeet

Tarvikkeet
 • Öljynsuodatin
 • Polttonesteen suodatin ja kotelotiiviste
 • Venttiilikopan tiiviste ja mutteritiiviste
 • Vesipumpun kotelotiiviste
 • Termostaatti
 • Termostaatikotelon tiiviste
 • Tyhjennyspropun tiiviste
 • Polttoneste verkkosuodattimen tiiviste
 • Sinkkianodi
 • Pakkasnestettä
 • Talviöljyä koneeseen, vaihteistoon ja polttonesteseokseen
 • Vesivaseliinia
 • Suojaspray