Webaston asennus

FEWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Wallas 1600

Veneessämme oli ostettaessa Wallas 1600 lämmitin, se pystymallinen. Lämmitin oli asennettu päälaipioon etupuolelle, vessapöntön yläpuolelle. Wallas-lämmittimistä löytyy hyvin paljon keskusteluja sfnet.harrastus.veneet ryhmässä tyyliin "ei lähde käyntiin, sammuu jne". Koimme samanlaisia ongelmia sen kanssa joten käsityksemme em lämmittimen toimintavarmuudesta ei ollut kovin korkea.

Hyvä puoli lämmittimestä, tai pikemmin sen ongelmista oli että sen oppi tuntemaan kunnolla, 10 kertaa pura-ja-kokoa sulkeiset kesäloman aikana opetti paljon lämmittimen rakenteesta. Opin parin kauden jälkeen tekemään tuon rumban 10 minuutissa. Ongelmia

Lähtötilanne

Lämmitin oli siis keulapiikin, veneen pienemmän tilan puolella, ja puhalsi pienen reiän kautta jokseenkin lämmintä ilmaa pää-kajuuttaan. Reikä oli noin 40 cm katon alapuolella joten pää oli kuuma, ja jalat kylmiä. Keulassa oli lämmintä ja pistopunkassa kylmä. Vessassa käynnit olivat hiukan jännittäviä sekä hikisempiä kuin yleensä johtunen lämmittimen läheisyydestä. Lämmitin varasti osansa jo ahtaasta "vessakopista". Lämmittimen sijainti oli siis aivan muuta kuin mainio.

Miksi uusia? ja Mitä?

Veneemme purjehduskausi on pitkä, vapusta marraskuuhun asti. Tämän takia lämmittimen kuivatuskyky sekä toimintavarmuus ovat elintärkeitä ominaisuuksia meidän viihtyvyydelle ja samalla koko purjehtimisen jatkuvuudelle. Sitä jaksaa kryssiä vaikka missä loskakelissä jos vain tietää että purjehduksen jälkeen pääsee lämpimään ja kuivaan kajuuttaan.

Veneessämme oli dieselkone, spriikeitin, valopetroli myrskylyhty sekä valopetroolilämmitin Wallas. Puuttui enää kaasugrillin kaasupullo sekä jollan perämoottorin tai pienen generaattorin bensat niin valikoima olisi ydinpolttoainetta mukaan lukematta varsin täydellinen. Wallaksen käyttämä Esso Blue on älyttömän kalllista, välillä 2.5 EUR/l. Pyrkimyksemme uutta lämmitintä valitessa oli että voitaisiin vähentää erilaisten polttoaineitten valikoimaa veneessä sekä käyttökustannuksia.

Kaasulämmittimet ovat aika halpoja mutta henkilökohtaisista peloista ym syistä kaasua ei kelpuutettu meidän veneeseen. Spriikeitin toimii pomminvarmasti ja kunhan sen tankkaa ulkona melko vaaraton. Vaihtoehtoja jäljellä lämmittimen polttoaineeksi oli siis joko diesel tai sprii, joista diesel halvimpana ja turvallisena loppujen lopuksi "voitti vertailun". En ole varma jos spriilämmittimiä edes saa mistään.

Mistä korvausilma?

Wallaksen asennuksen kanssa yhtenä ongelmana oli että se otti lämmitettävän ilman sisältä. Lämmön nuostessa ilman absoluuttisen kosteuden määrä kasvaa veneessä. Wallaksen ilmanvaihtokyky ei riittänyt työntämään tuota kosteutta ulos veneestä joten vaikka veneessä oli lämmintä oli sisällä myös kosteaa. Kosteus sitten kondensoituu jossain vaiheessa johonkin, ennemmin tai myöhemmin. Kokemukseni mukaan kosteus tiivistyy juuri makuupussin ympärille ja sisäpuolelle niin ettei aamulla haluta nousta yhtään.

Edessä oli siis ainakin lämmittimen siirto, ellei jopa uuden lämmittimen hankinta. Päädyimme sitten hankkimaan upouuden Webasto AT2000D lämmittimen. Wallaksen ohjeissa sanotaan että sen ilmanvaihtokyky on kokoluokkaa 8m³/h, eli suurinpiirtein poltetun ilmamäärän verran. Jos Webasto-lämmitin asennetaan kuten vahvasti suosittelen, eli se ottaa lämmitettävän ilman ulkoa (ilman absoluuttinen kosteus alempi) niin sen ilmanvaihtokyky on 70-110m³/h.

Mihin asennus

Mietimme pitkään, tai oikeasti ei niin kovin pitkään parvekkeella suoritetun koeajon jälkeen, että mihin se lämmitin pitää asentaa. öisin sitä lämmitintä käytetään useimmiten ja silloin arvostaa hiljaista ääntä. Diesel-lämmittimet eivät yleensä ole tunnettuja äänettömyydestään, ja vaikka tämä ei nyt niin äänekäs ole päätimme asentaa sen veneen ainoaan äänieristettyyn tilaan, eli konehuoneeseen. Tällä ratkaisulla on eräs positiivinen sivuvaikutus meidän Yanmar 1GM koneen käyntiinlähdöllä, etenkin koleilla säillä sillä Yanmarissahan ei ole hehkutulppia. Eli lämmitin toimii samalla koneen esilämmittimenä. Lämmitin on "pelastanut" muutaman konekäynnistyksen kylmällä, etenkin vajailla akuilla sillä lämpimänä ko. moottori pyörii paljon herkemmin ja lämmin ilma konehuoneessa (mistä kone imuilmansa ottaa) on myös herkempi sytyttämään seosta.

Sen virheen teimme, että asensimme lämmittimen konehuoneen paaran puolelle (joka on vakiona muutenkin kuormitettuna enemmän, mm akut), eli samalle puolelle jääkaapin kanssa. Tämä aiheutti sen, että lämpöputkien veto menee turhan lähelle jääkaapin eristyksiä ja epäilemme että jääkaappi lämpenee ja kuluttaa näin turhaan sähköä.

Styyran puolen asennuksella olisi se etu että "kipparin punkka" lämpiäisi alhaalta lämpöputkien hukkalämmön ansiosta. Toisaalta on ehkä hyvä jos se pparan lyhyt punkka on lämmin, kuiva ja mukava pitkää lomapurjehdusta ja aluksen amiraalia ajatellen.

Itse asennus

Lopputulos

Charlotta on purjehtinut vuotavanakin, ja vettä on joskus jopa lainehtinut turkkilevyjen tason yläpuolella. Aina on lämmitin kuivannut veneen tehokkasti ja nopeasti. Lämpinäkin kesäiltaisin kun iltakaste laskeutuu olemme ottaneet tavaksi ajaa lämmitintä puolen tunnin verran, kosteutta ulos puhaltamaan. Tämän jälkeen lämmitintä ei olla tarvittukaan. Kuiva vene ei tunnu kylmältä, ja tämä kone muuten kuivattaa vähintään saman verran kuin se lämmittää venettä.

Olemme olleet purjehtimassa syyspurjehdusta kavereiden kanssa, ja heränneet -6°C lumitöihin aamulla. Tällöin ollaan nukuttu veneessä neljä henkeä ja allekirjoittanut nukkui t-paidassa osin makuupussin ulkopuolella. Ja nukkui hyvin.

Jos lämmittimen jättää iltaisin päälle, niin että se sammuu jää se termostaatinsa ansiosta vaihtamaan ilmaa silloin kun varsinaista polttoa ei ole. Tämä tekee sen että ilma on raikas veneessä myös aamulla. Vaimoni valitti aikaisemmin päänsärkyä aamuisin, mutta tuon laitteen asentamisen jälkeen päänsärky on poissa. Vaikka harva on päänsärkyä valittanut veneessämme (no, joskus regatan jälkeen kaikilla), ei voida poissulkea sitä mahdollisuutta että ilmanvaihto on selkeästi parantunut.

Parannettavaa?

Webasto Konehuoneessa
  • Keulapiikin lämpimän ilman ulostulon olisi pitänyt jatkaa aivan keulaan asti, kuten Olli teki Lisbethissä hyllyn päältä.
  • Lämmitin olisi pitänyt asentaa styyran puolelle, kipparin punkan pohjaa lämmittämään ja jääkaapin tehoa parantamaan

Katso myös