Kohteesta FEWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
DAR12 avattuna

Autonlaturit, jonka kaltainen Yanmar 1GM vakio hitachilaturi perultaan on, ovat varustettuja hyvin yksinkertaisella latauksensäätimellä. Tämän säätimen päätarkoitus on vain estää akkuja kiehumasta ylijännitten takia.

Huvialuksen, ja etenkin purjesellaisen sähköntarve sekä moottoriajoprofiili vuorokaudessa eroavat merkittävästi esimerkiksi moottoriveneen tai auton tarpeista. Silloin kun moottori käy halutaan maksimaalinen latausvirta mitä akut ottavat vastaan. Latausjännitettä korottamalla akut ottavat "bulk-vaiheessa" paljon enemmän virtaa vastaan. Jotta akut eivät kiehuisi tarvitaan toinen säädin.

Tarkoitukseen sopivalla latauksensäätimellä voidaan ensimmäisen tunnin lataustehoa parantaa jopa 300%:sesti [1]. Tämä on juuri sitä mitä asumiskäytössä olevassa purjealuksessa tarvitaan. Tällä sivulla kuvaillaan miten Sterling DAR12 [2] säädin asennetaan. Säädin on suhteellisen edullinen, maksaen noin 110€ kesällä 2009 [3].

Aikaa projektiin menee kokeneelta tee-itse mekaanikolta 3-5 tuntia.

Tämä sivu toimii johdantona asennukselle FEneeseen, mutta ei millään tavalla korvaa säätimen mukana tullutta erinomaista ohjevihkosta, tai alla mainittua Hitachin erikoisohjetta. Tämän ohjeen noudattaminen on puhtaasti lukijan vastuulla.

Säätimen asennus

Jotta DAR12 saadaan toimimaan Yanmar 1GM alkuperäisen Hitachi 35 A LR-135-105 (tai -74) laturin kanssa, tulee laturi irroittaa moottorista, sekä purkaa osiin.

Laturin irroitus ja purku

Laturin takapääty
 • Päävirta kytketään ehdottomasti irti! Akut ovat pommeja sanan varsinaisessa merkityksessä ja oikosulku voi olla kohtalokas.
 • Löysätään laturin hihnan kiristys (13 mm kanta), ja irroitetaan hihna. Kiristyspultti irroitetaan
 • Laturin saranapultti (13 mm), tai koko asennusrauta lohkosta (17 mm) jos pultti on väärinpäin eikä sitä saa suuttimen takaa irti.
 • Sidotaan laturi narunpätkällä niin, ettei se roiku johdoistaan.
 • Valokuvataan, tai muulla tavalla dokumentoidaan laturin B+, maa sekä L-johtimet. B+ on punainen, maa on musta ja L-johdin eli latausvalo on sininen.
 • Laturin koossa pitävät kolme pitkää ruuvia irroitetaan, sekä kaikki takakannen mutterit. Merkkaa tai valokuvaa kaikkien muttereiden ja prikkojen paikat ja sijoitukset.
 • Nyt irtoaa laturin hihnapyörän pääty, sekä ankkuri. Seuraavaksi voidaan ruuvitaltan päällä hiukan avittaa käämityksen rungon irtoamista taka- eli sähköliitosrungonpäädystä.

Varo kannattelemasta hiilisilta ja käämitystä niin, etteivät ne kolme ohutta kuparilankaa jotka yhdistävät käämitykseen laturisiltaan mene poikki. Älä myöskään aseta sisuskaluja niin, että käämityksen suojalakat menevät rikki vaan käytä aina pehmeää riepua tjms suojana työalustan päällä.

Johdon juottaminen

johto juotettuna
 • Juotetaan noin 40 cm pätkä 1,5 mm² johdin hihnapyörästä katsottuna toiseen nastaan oikealta laskettuna. Juotoskolvin tulee olla iso, ettei ylikuummeneta komponentteja.
 • Johtimeen pujotetaan 10 mm / 3 mm (?) läpivientikumi, ja solmitaan päähän pieni solmu jottei em. kumi tipu johtimesta. Vaihtoehtoisesti voidaan pujottaa kutistesukkaa kaksin kerroin johtimeen läpivientikumia korvaaamaan

Kytkentä

DAR12 asennettuna
DAR12 hitachiin kytk.

Sterling DAR12 ohjaimen johtimet riittävät pidentämättä sähkökaapin keskivaiheelta laturille, johtoja jatkamatta. Asenna ohjainlaatikko paikallensa, ja vedä johtimet moottoritilaan.

Alla olevat kytkennät tehdään alkuperäisten johtimen lisäksi, eli irroitusvaiheessa irroitetut johtimet asennetaan takaisin omille paikoilleen.

 • Purista säätimen johtimiin musta, ruskea ja keltainen M5 tai M6 abico rengasliittimiä.
 • Kytke mustat maajohtimet säätimeltä laturin E-napaan (earth, maa)
 • Kytke keltainen ja ruskea johdin laturin L-napaan, eli latausvalonapaan
 • Kytke laturilta tuleva valkoinen johdin esim. kytkinpaneelin kytkimeen, jota aukaisemalla saadaan moottorin kaikki tehot käyttöön hätätilanteissa. Säätimellä ryyditetty laturi kuormittaa konetta niin, että neljän solmun vauhtiin pääsemiseksi voi olla haasteellista.

Nyt on laturi koneeseen asentamista varten valmis! Suurin työ on jo takana.

Laturin kasaus ja asennus

 • Pujota valkoinen johto "P-reiästä"
 • Hiilten pitimiksi pienenpieni kuusiokoloavain
 • Varo hiilipitimien kumitiivistettä
 • Ruuvaa takaisin mutterit ja pultit.
 • Irroita hiilten pitämiseen käytetty puikko.
 • Lämmitä mahd. kutistesukka paikalleen
 • to be finished

Asenna halutessasi lopuksi vielä akkujen lämpötilaanturi toisen akun napaan, sekä vedä punainen jännitteentunnistusjohto esimerkiksi 1-both-2-off kytkimen yhteiseen napaan. Ilman lämpötilaanturia säädin olettaa lämpötilan +20°C joten ilmankin pärjää, joskin tunnistin lisää hiukan suojaa mikäli ladataan kovilla virroilla ja akut lämpiävät.

Koekäyttö

Jätä valkoinen johto kytkemättä säätimeen, ja käynnistä moottori. Tarkasta latausjännite, kaiken pitäisi toimia aivan kuten ennen. Ellei näin ole, keskeytä homma tähän ja kysy apuja vaikka meidän foorumistamme.

Jos kaikki toimii kuten ennen, kytke valkoinen johto ja kuuntele moottorin käyntiä. Jos akkusi ovat vajaita käynti todennäköisestä muuttuu selvästi ja voi olla että pitää lisätä kaasua.

Katso myös

Viitteet