Kohteesta FEWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleistä

Tämän koeluontoisen projektin tarkoitus on tuottaa automaattinen liputuskone purjehduskilpailuihin. Lautakunnan löytäminen varsinkin harjoitusluontoisiin kisoihin on aina vaikeaa. Kuka haluaisi palella keikkuvassa veneessä ja katsella kun muut harrastavat. Starttisekvenssi on helposti automatisoitavissa, ja sen voi käynnistää kauko-ohjaimella kilpailuun osallistuvasta veneestä.

Idea ei sinänsä ole uusi, maailmalta löytyy esimerkiksi Ollie Box. Se on kuitenkin hintava, ja tietääkseni soittelee vain torvea eikä liputa.

Tässä omavalmisteisessa liputuskoneessa on kaksi sähkömoottorilla kääntyvää lipputankoa ja torvi. Lipputangot on tarkoitettu yhdelle luokkalipulle ja valmiusviestille.

Varaslähtöjä, maaliintulojärjestystä ja muita kelpo lautakunnan havainnoimia asioita yksinkertainen vekotin ei tässä vaiheessa projektia vielä osaa, mutta harjoituskisoissa kilpailijat voivat huolehtia näistä itse, ja voihan automaattisen lautakunta-aluksen varustaa kameralla jälkipelejä varten.

Toiminta

Laite on tarkoitettu kiinnitettäväksi esimerkiksi remmeillä jollan tuhtoon. Laitetta voi toki käyttää myös rannalta lähetettäessä, jolloin sen voi asettaa maahan tai sopivalle jakkaralle, jos halutaan liput ylemmäs. Lipputangot kääntyvät vaakatasosta 90 astetta pystyyn, niille on varattava esteetön liikerata. Lautakunnan lippu on kiinnitettävä erilliseen kiinteään lipputankoon.

Laitteeseen kytketään virrat kytkemällä virtajohdon lattaliitin akun '+'-napaan. Virtakytkin kotelon ulkopuolelle on työlistalla. Kun virrat on kytketty, laite on heti käyttövalmis.

Starttisekvenssi käynnistetään kaukosäätimen napista A
Kauko-ohjain
  • 5 minuutin ajastin käynnistyy välittömästi, luokkalippu nousee ja torvi soi.
  • 4 minuutin kohdalla valmiuslippu nousee ja torvi soi.
  • 1 minuutin kohdalla valmiuslippu laskee ja torvi soi.
  • starttihetkellä luokkalippu laskee ja torvi soi.

Laite on heti valmiina uutta starttia varten.

Käynnistetty sekvenssi on mahdollista lopettaa kaukosäätimen napista B. Tällöin ajastin pysäytetään, ylhäällä olevat liput lasketaan ja torvi soi.

Huonolaatuisesta videosta voi yrittää selventää itselleen härvelin toimintaa.

Toteutus

Osaluettelo

Kytkentäkaavio

Tällainen olisi kai hyvä piirtää. Pyyhkijän kytkentä

Arduino-lähdekoodi

Tämä kai pitäisi julkaista jos kehtaisi.

Mahdollisia parannuksia tulevaisuudessa

Kotelossa on tilaa vielä kahdelle tuulilasinpyyhkijän moottorille. Esimerkiksi AP-lipulle ja toiselle luokkalipulle. Tällöin kuitenkin kaksi lippua kääntyisi ala-asennossa taakse, ja toiset kaksi eteen, joten laite vaatisi vapaata tilaa jollassa myös etupuolelle.

Relekortissa on vain yksi kanava vapaana, joten vain yhdelle moottorille löytyy ohjaus. Toisella/isommalla relekortilla homma ratkeaa helposti. Arduinossa on vapaita kanavia.

Kaukosäätimessä on kaksi nappia vapaana. Toiseen voi ohjelmoida esimerkiksi toisen luokan lähdön, ja toiseen AP-lipun. AP-lipun nosto on tietysti mahdollista ohjelmoida myös sekvenssin keskeytysnappiin, ja sen lasku sekvenssin käynnistysnappiin niin, että starttisekvenssi lähtee käyntiin minuutti AP:n laskusta.

Pyyhkijän moottorit eivät ole ideaalisia toimilaitteita tähän käyttöön. Lipun laskut ja nostot saisivat olla nopeampia. Hankaluuksia aiheuttaa myös moottorin toggle-tyyppinen ohjaus. Nyt lippu nousee ja laskee samasta pulssista, ja jos pulssi syystä tai toisesta hukkuu, niin arduino ei tiedä lipun asentoa. Parempi olisi käyttää esimerkiksi pneumaattisia toimilaitteita. Akulla pyörittäisi helposti pientä kompressoria, ja paineilmalla saisi toteutettua nopeita liikkeitä.

Konenäkö varaslähtöjen toteamiseen olisi hieno.