Kohteesta FEWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


ST-fokka on itseskuuttaava etupurje, Finn Express 83-veneessä noin 9m² kokoinen. ST-fokan skuutti kulkee etukannella poikittain olevassa levangissa kulkevan levankivaunun kautta. Purjeen skuuttiin ei tarvitse koskea, kun veneen halssia vaihdetaan.

ST-fokalla on helppo purjehtia, minkä vuoksi se on perhe- ja yksinpurjehtijoiden suosiossa. Toisaalta ST-fokkaa ei voi säätää yhtä monipuolisesti kuin genoaa.

ST on lyhenne englanninkielisistä sanoista Self Tending tai Self Tacking. Myös vinssi voi olla ST-mallia, mutta silloin se on Self Tailing.

Charlotta ST-fokka v. 2002 6-7m/s tuulessa


Jalustaminen

ST-fokan skuutti kiinnitetään purjeen skuuttipisteeseen, joka on skuuttikulmassa oleva kiinnitysreikä. Skuutti viedään levankivaunussa olevan plokin kautta halssikulmassa olevalle plokille. Näin skuutin kireys ei muutu levankivaunun liikkuessa. FE83-veneessä skuutti viedään edelleen halssikulmasta sivukannella, esim. varvaslistassa, olevan plokin kautta istumalaatikon sivulla olevalle vinssille.


Säädöt

  • ST-fokan levangin rajoittimet
  • Skuutin kiristäminen
  • Skuuttipisteen valinta
  • Fallin kiristäminen

Rajoittimilla määrätään levankivaunun liikerata levangissa. Jos levankivaunu on liian keskellä, muodostuu isopurjeeseen pakkituulta. Jos levankivaunu on liian reunassa, nousukulma heikkenee. Yleensä rajoittimet ovat veneen keskiviivan ja levangin pään puolessavälissä.

Skuuttipiste valitaan purjehtimaan lähdettäessä eikä sitä yleensä vaihdeta purjehduksen aikana. ST-fokassa on 3 tai 4 skuuttipistettä. Kovalla tuulella valitaan alin skuuttipiste. Tällöin purjeen alaosasta muodostuu lattea ja yläosa on hieman auki, vähentäen veneen kallistusta. Kevyemmällä tuulella valitaan ylempi skuuttipiste.