Kohteesta FEWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Falliboksi ja korvausosia

Falliboksi on hela jota kautta keulapurjeen ja spinnaakerin fallit nostetaan ja jossa on keulapurjeitten yläpylpyrät. Falliboksi on FE83:en alkuperäisessä mastossa alumiinivalua ja siihen kiinnitetään myös keulaharus.

Falliboksin remontti

Ajan myötä falliboksin pylpyrät kuluvat ja alkavat jarruttamaan keulapurjeiden nostoja ja laskuja. Silloin on aika suorittaa falliboksin remontti. Marnelasta löytyi falliboksiin täydellisesti sopivat ja erittäin laadukkaat Antal-merkkiset pylpyrät Pfeiffer Marinen valikoimasta. Tuotenimi Marnelassa on Mekton Sheave D46 H18, pfeifferin numero 04618M ja se maksoi noin 42€. Kuten kuvasta näkyy ko. pylpyrät ovat kuulalaakeroidut, mutta vain poskipuoleltaan. Tällä järjestelyllä estetään pylpyrän kanittaminen vinottaiskuormalla. Muuta liukulaakerointi on sopiva keulapurjeen pylpyräksi, sillä se liikkuu vielä suurenkin kuorman alla. Spinnufallin pylpyrä voisi olla kuulalaakeroitu, mutta tähän mennessä ei sopivaa ole löytynyt. Kannattaa otta falliboksi mukaan kauppaan, ja ostaa senpituisia rikipultteja että niitten sokkareikä vain juuri ja juuri näkyy falliboksin pinnalla, muuten on falliboksin pujottaminen takaisin maston reikään aika vaivallollista, ellei jopa mahdotonta.

Näitten lisäksi tulee ottaa liukulaakeriin täydellisesti sopivat Hasselforsin rikipultteja kaksi kappaletta sekä erittäin ohuet saksisokat. Alkuperäinen akselointi on niitattu falliboksin runkoon, nämä niitit irtoavat varovasti tuurnalla ja vasaralla. Falliboksin kannattaa tässä vaiheessa tarkastaa ettei siinä ole halkeamia, ja putsata vaijerifallien jäljet ja muut nirhaumat pois.