Purjevalmistajista

FE-vene ja yhdistys / FE-båten och föreningen

Moderators: Petri, harald

pasi
alokas
Posts: 41
Joined: Mon Apr 12, 2004 18:55 pm
Location: Turku

Purjevalmistajista

Post by pasi »

Itse olen kovasti vähän ehtinyt tutustumaan eri purjevalmistajiin. Sen tiedän, että eräät valmistajat ovat arvostetumpia (ja hintavampia) kuin eräät toiset. Onko kenelläkään kokemusta eri valmistajien hinta-/laatusuhteesta, eli suosituksia siitä, mistä purjeita kannattaisi ostaa? Tai mistä ei ainakaan kannata ostaa!
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11335
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: Sibbo
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Webaria voin suositella. Webarin hinnat vaikuttavat korkeammilta kunnes
alkaa vertaamaan hinnoitteluun kuuluvia juttuja.

Esm (N) isopurjeemme tuli maksamaan hyvin lähelle sitä mitä webarin
kunhan siihen valittiin muotoviivat, numerot, reivit sekä läpilatta.N-purje piti
tietenkin vielä roudata matkahuollolla länsisuomesta laruun, tänne kolme
korttelia webarin päähän. Ei tullut säästöjä ainakaan meille..

Webarin tarjoukset (ainakin minulle) ovat olleet sellaisia että purjeeseen kuuluu
em asiat jo valmiiksi.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
pjtuomaa
kokelas
Posts: 137
Joined: Tue Aug 26, 2003 16:08 pm
Location: Waterloo, Belgia

Purjevalmistajista

Post by pjtuomaa »

Tilasin juuri WB Sailsiltä ison purjeen. Se oli sellainen peruspurje, mutta WB:llä on hyviä yksityiskohtia näissäkin.

Pyysin kyllä tarjouksia moneltakin neulomolta (North Sails, Aura Sails, Nebsails, Hautera Sails...). Hinnaltaan WB Sails sijoitttui keskikastiin, joten pari hyväntuntuista yksityiskohtaa ja neulomon maine ratkaisivat päätöksen. Tarjousten kanssa pitää olla tarkkana, koska monet neulomot hinnoittelevat esim. reivirivit ja kirjaimet erikseen ja toiset antavat könttäsumman. Syystarjous neulomoilla oli yleensä kesän hinta -15% parin kuukauden toimitusajalla.
Perttu, satunnainen purjehtija
pjtuomaa
kokelas
Posts: 137
Joined: Tue Aug 26, 2003 16:08 pm
Location: Waterloo, Belgia

Puomipeiten/ loimi

Post by pjtuomaa »

Tietääkö kukaan mistä saisi edullisesti puomipeitteen? Isoa tilatessani hintapyynnöt olivat jopa 200 euron luokkaa!!! Tällä hetkellä ajatukseni on joko pitää vanha ja hieman elähtänyt versio, tai sitten ommella itse osa ja pyytää suutarilta apua neppareiden kiinnitykseen.
Perttu, satunnainen purjehtija
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11335
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: Sibbo
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Tilasimme oman puomipeitteemme captains shopin naapurissa olevasta
sailtex firmasta (tai joku sen niminen, ei ole siis sailtech joka maahaan-
tuo harkenia, henkkaloydia jne). Peite maksoi muistaakseni siinä 120¤.

Tämä firma näyttää vain hävinneen, harmi kyllä. Yrittäjällä oli kyllä hommia
riittävästi.

Taitaa olla niin että purjemaakarit haluavat tehdä purjeita, eikä näitä
peitteitä ja muuta oheistuotetta. Eli suutarille tai sitten jollekin markiisin-
tekijälle mars. Vanha malliksi mukaan.

Voisit tulla katsomaan sitä meidän peitettä myös, jos haluat ideoita.

Tuo www.sailtex.fi näyttää olevan voimassa mutta menee vain jollekin
pohjoissuomalaiselle palvelimelle joten ei liene sama sailtex.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Panu
hyperaktiivi
Posts: 2300
Joined: Tue Apr 06, 2004 21:33 pm
Location: Espoo

Re: Purjevalmistajista

Post by Panu »

pjtuomaa wrote:... joten pari hyväntuntuista yksityiskohtaa ja neulomon maine ratkaisivat päätöksen. Tarjousten kanssa pitää olla tarkkana, koska monet neulomot hinnoittelevat esim. reivirivit ja kirjaimet erikseen ja toiset antavat könttäsumman.
Tervehdys

Nuo pari mainitsemasi hyväntuntuista yksityiskohtaa tarvitsevat hieman yksityskohtaisempaa selvitystä, koska ne eivät varmasti ole kaikille vielä selviä. Melkein kaikki neulomot tekevät purjeensa hyvistä kansainvälisedti tunnetuista materiaaleista. Eroa syntyy, kun tutkitaan kuinka materiaalia onkaan käytetty. Seuraavassa muutama tärkeä esimerkki:

- Purjeessa kaikki vaakasaumat ovat potentiaalisia vauriokohtia. Tällöin kaksoistikkaus taikka sauman osittainen liimaminen parantaa selvästi purjeen kestävyyttä.
- Reivi- ja kulmavahvikkeet ovat "veistämö" purjeissa tehty neulomalla useampia kankaita päällekkäin ja siten saatu vahvike jäykäksi. Parempi tapa on käyttää suunnattuja vahvikkeita. Tällöin vahvikekaistaleet ovat erikseen neulottu rasitusten suuntaisesti viuhkamaisesti. Tällaisen vahvikkeen kesto ja lujuus on jo aivan toista luokkaa. Tärkeää on siis kankaan suuntaaminen rasitusten mukaan, eikä käytetty kankaan määrä.
- Reivilenkki on perinteisesti ollut stanssattu reikä mastoliikissä, joka on siten pujotettu reivikoukkuun. Paljon kestävämmän ja helppokäyttöisemmän ratkaisun saa aikaa kiinnittämällä metallinen irtorengas oikealle kohdalle "voima" nauhoilla. Nauhathan on tietysti suunnattu rasitusten suuntaiseksi ja neulottu tukevasti purjeeseen. Irtonainen rengas on huomattavasti helpompi saada reivikoukkuun kuin taivuttaa jäykkää purjetta kaksinkerroin siten, että kuokun saa reikään...
- Ratsastajat aiheuttavat purjeen liikissä pistemäistä vetokuormitusta. Jos ratksastajien alle ei ole asetettu suunnattuja vahvikeita voi tukevaisuudessa odottaa purjeen muodossa pientä paikallista venymistä juurii ratsastajien kohdalla. Tällöin purjeen istuvuus kärsii selvästi.
- Lattataskun päät pitää olla samoin vahvistettu, jotta voidaan välttyä pistekuormien venyttämästä kangasta paikallisesti.
- Läpilattojen pääihin tulee saada hyvin "rullaavat" laakeroidut ratsastajat. Muuten purje kahnaa vastaan sekä noskettaessa että laskettaessa.
- Snörppilukot ovat joskus toivottoman huonot, ne eivät pidä ja ne halkeavat vanhentuessaan. Kunnon lukot säästävät purjetta ja hermoja.

Eli yksityskohdat ja viimeistely tuovat luotettavuutta ja kestävyyttä. On aivan turha hakea eksoottisia materiaaleja jos kokonaisuus (lue viimeistely) on hukassa. Valitettavasti juuri viimeistely on purjeen neulonnassa se työvoimavaltaisin ja siten kallein työvaihe. Vaatiikin asiantuntevuutta tunnistaa hyvät ratkaisut huonoista. Aina yksityiskohtia ei voi tarjouksesta edes selvittää. En tiedä mitä hajoita ja hallitse tyyppinen tarjousten pilkkominen ja erittely auttaa kun kokonaisuuteen ollaan investoimassa.

Isopurje on veneellä purjehdittaessa aina ylhäällä, jolloin sen kestävyys on ajan kanssa koetuksella. Laatu (lue yksityiskohdat ja viimeistely) on ainoa mihin isoa purjetta hankittaessa kannattaa investoida. Meillä alkuperäinen Helsinkiläisneulomon "veistämö" isopurje oli 9 vuoden käytön jälkeen topista pahasti venynyt ja muutenkin pehmeäksi ajettu. Purjeen muotokin oli saanut osansa ajan kuluttavasta hampaasta. Nykyisessä isossa on melkein kaikki edellä mainitut yksityiskohdat hoidettu elegantisti. Se on edelleenkin muodoltaan kunnossa eikä kankaassa ole havaittavissa paikallisia venymiä. On kangas toki selvästi pehmeämpää nyt kuin uutena, mutta en näe mitään tarvettaa vaihtaa uuteen purjeeseen.

Ai niin nykyinen iso syntyi talvella -90 WB:n neulomosta...eli ikää on jo 15 vuotta eikä suotta. 8)
Ystävällisin veneily terveisin PR
Post Reply