asymmetrisen jiippaaminen

Moderators: Petri, harald

satunnainen vieras

asymmetrisen jiippaaminen

Post by satunnainen vieras »

Miten käytännössä jiipataan asymmetrinen spinnu, jota ajetaan puomin kanssa?
vvoltti
luti
Posts: 364
Joined: Mon Sep 15, 2008 11:10 am

Post by vvoltti »

http://www.quantumsails.no/upload/Source/Pdf/jibing.pdf

Ville

PS. Laittamalla googleen "gybing asymmetric spinnaker" tulee heti ekalla sivulla useita hyviä selostuksia aiheesta. Et hiukkasen vois ensin itse yrittää...
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11139
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Itse en ole koskaan nähnytkään assya puomilla. Oletan että pitää olla
jonkinlainen väliaikainen halssinaru pitämässä halssikulman keulassa
sillaikaa että siiretään puomi toiselle puolelle.

Quantumin ohjeista ilmenee varmaan helpoiten.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Guest

Post by Guest »

Hyvä että kysyi, eihän näin vihreänä ole moisesta kuullutkaan.
Tämä KVG on aivan turha kommentti.

- Jussi
alkuperainen vieras

Kiitti

Post by alkuperainen vieras »

Kiitokset Ville ja Harald,

Otti vähän aikaa ennenkuin ehdin tutustua tuohon Villen linkitykseen. Löysin muutaman muunkin ymmärrettävän selostuksen.

Halssikulmassa käytetään jiipin aikana Haraldin kuvaamaa/arvuuttamaa ylimääräistä köyttä. Skuuttikulmassa on kiinni molemman puolen skuutit. Halssikulmassa molemman puolen gaijat sekä tuo ylimääräinen, sanottakoon sitä nyt vaikka keulagaijaksi.

Hommassa on kaksi perusmenetelmää: "outside" ja "inside", riippuen siitä vedetäänkö skuuttikulma staagin ja assyn etuliesman välistä uudelle halssille vai lennätetäänkö se kokonaan etupuolelta. Isojen veneiden ohjeissa suositellaan ainoastaan "outside gybe". Esim Megluille suositellaan "inside" ellei tuuli ole erityisen kova. Inside -jiipin etu on siinä, että vanha skuutti ei voi karata veneen keulan alle sekä siinä, että purje on pois vedosta vähemmän aikaa, mutta on ilmeisesti isolla veneellä/purjeella hankala tehdä (ei pukspröökiä, staagin ja assyn etuliesman väli ahdas).

Eiköhän tämä tästä. Kokeilemalla kai oppii.
Petri
FE-junkie
Posts: 3937
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Re: Kiitti

Post by Petri »

alkuperainen vieras wrote:Esim Megluille suositellaan "inside" ellei tuuli ole erityisen kova. Inside -jiipin etu on siinä, että vanha skuutti ei voi karata veneen keulan alle sekä siinä, että purje on pois vedosta vähemmän aikaa, mutta on ilmeisesti isolla veneellä/purjeella hankala tehdä (ei pukspröökiä, staagin ja assyn etuliesman väli ahdas).

Eiköhän tämä tästä. Kokeilemalla kai oppii.
Mutta ei meglussa ole spinnupuomia, eli jiippi on silloin olennaisesti helpompi kuin jos veneessä olisi puomi. Eli onko sinulla puomi vai ei?

Ja toisaalta Meglussa halssikulma on (kai) kiinteä, eli jiipissa vaan revitään toinen skuutti apinan raivolla toiselle puolelle ja jiippi on siinä (näin me tehtiin myös JS9000:ssä viime kesänä ja homma ei kauhean monimutkainen ole, suurin riski on siinä jos entinen leen skuutti menee solmuun eikä skuutti juoksekaan vapaasti). Ja tosiaan inside-jiippi on tuntunut helpommalta ja nopeammalta tehdä, vaikka siinä pieni riski onkin että purje sotkeetuu etustaagin ympäri jos tulee äkillinen puuska tms.
Post Reply