Moottori ei väännä
Re: Moottori ei väännä
Hyvä, että uusi polttoainepumppu on tulossa. Sen vaihtaminen on erittäin helppoa eikä voi juuri mennä vikaan. Pitää vaan muistaa laittaa tiiviste pumpun ja koneen välille. Tämä tulee pumpun mukana. Mutta jos ei ole tottunut koneen ruuvaaja, niin ulkopuolinen apu on hyvä. Tuo pallopumppu on erinomainen myös, kun tutkitaan ilmavuotoja esisuodattimella ja putkistoissa. Kun pyytää toista puristamaan sitä voimakkaasti, ja itse katselee liitoksia, näkee vuotokohdat helposti. Pallopumpuista kannattaa valita FKM (FLuoroelastomer/Viton) laatuinen, joka on kemikaalien, öljyjen, bensan ja dieselin kestävä. Nämä on kehitetty laiva/armeijan tarpeisiin, jossa polttoaineen haju/kaasu ei saa tulla läpi seinämästä. Siten oletettavasti ilmakaan ei tuosta mene läpi mistään kohtaan. Marnelalla on yksi tällainen malli ainakin myynnissä https://www.marnela.com/tuote/polttoain ... umppu-iso/.
Re: Moottori ei väännä
Suuri kiitos runsaista vinkeistä! Nokkela veto siirtää pallopumppu paluulinjaan. Enpä olisi arvannut, että siinäkin ilmaaminen voisi onnistua. Pitää harkita tätä siirtoa yhtenä ratkaisukeinona. Paluulinja menee toki suoraan takaisin tankkiin, ei imulinjaan.JussiN wrote: ↑Sun Jul 13, 2025 11:19 am Nyt olet kuitenkin jo paljon paremmilla vesillä, kun ei enää näy näkyviä vuotokohtia!
HUOM: en ole venealan ammattilainen tai koneinsinööri, joten käytäthän mielipiteitäni oman harkintasi mukaan!
Kemian tekniikan DI - eli ts. löytyy enemmän tahtoa viritellä ja tehdä kokeita oman paatin osalta kuin ehkä formaalia pätevyyttä.
Oman kokemuksen pohjalta kumiset käsipumput voi päästää ilmaa imulinjaan runsaastikin - ilman että polttoainetta vuotaa yhtään ulospäin. Tämän vuoksi en enää itse uskalla asentaa sellaista imupuolelle vaan siirsin sen Lisbethissä paluulinjaan josta ilmaus onnistuu aivan yhtä hyvin kuin imulinjaan asennettuna (ilmankaan en halua olla). MIkäli siis koneelta menee paluulinja takaisin tankkiin, se kannattaa mielestäni laittaa sinne. Tosin jos paluulinja menee jonnekin kohtaan imulinjaan niin tässä tapauksessa vuotavan kumirakon riskiä ei voine eliminoida sijoittelulla (tällöin sen olemassaolo on itsessään riski). Oman viallisen käsipumpun imupuolella huomasin siten, että minulla oli lasinen vedenerotin koneessa olevan siirtopumpun ja tuolloisen käsipumpun välissä. Lasinen vedenerotin on kyllä hyvin kätevä, koska ilmavuodot yläjuoksun puolella näkee "in-situ" koneen käydessä. Vuotavan käsipumpun kanssa lasinen kuppi meni kaasua antaessa täysin porealtaaksi, vaikka dieseliä ei siitä vuotanut ulospäin!
Kupariset puristusliitokset ovat tietyssä mielessä kertakäyttöisiä, tiivistys perustuu pehmeän materiaalin puristumiseen. Jos siis ne on kiristetty maksimiin, ei niillä ole enää varaa laajeta uudelleenasennuksessa. Niihin kannattaa siis jättää kiristysvaraa ensiasennuksessa - yleensä riittää aluksi käsitiukkuus ja siitä vain noin 1/4 - max 1/2 kierrosta lisää. Tarvittaessa lisäkiristämistä, mikäli ne vielä vuotavat. Näitä kantaisin mukana aina varaosina. Tietysti asiaa hankaloittaa, jos pa-linjat koostuvat osin metallisista putkista koska puristusliitos olisi hyvä tehdä ns. tuoreeseen putkeen (mielipide) eikä vanhan puserrusliitoksen irroittaminen putkesta lähde käsivoimin. Itseni tuntien kantaisin myös varaputkea aina reissuissa, sekä putkileikkuria. Itsellä on imulinjassa vain 2 puserrusliitosta - lasisen vedenerottimen sisään- ja ulostulon karaliittimissä, johon kytketty perus pa-letkut. Jos sattuu joskus vuotamaan, mukana kulkee tuore vedenerotin liittimeen varalla (noh, tämä osa maksaa IKH:ssa 15€ niin ei hinnalla pilattu).
Imulinjaa ja siinä olevia aparaatteja voi koestaa ohittamalla ne väliaikaisesti kokonaan: 10L kanisteri täyteen dieseliä, sinne pa-letku ilman mitään väliliitoksia, esisuodattimia tai käsipumppuja. Sinne myös paluulinja, jossa ilmausta varten kiinnitettynä se kumirakko/käsipumppu (paluulinjaan saa vuotaa ilmaa, ei vaikuta koneen käymiseen). Ilmataan kone käsipumpulla ja haastetaan konetta (HUOM: LAITURISSA - EI KULUSSA) vaihde päällä. Tarkkaillaan riittävä aika tuleeko ongelmia. Alkuhaasteet koneen starttaamisessa ja käynnissä pysymisessä kuuluu juuri ilmattuun koneeseen, josta ei kannata tehdä johtopäätöksiä. Tämä lähestymistapa vaatii kaikkine virittelyineen toki aikaa ja lehmänhermoja, mutta se on ainakin systemaattinen ja ongelmakohtia poissulkeva lähestymistapa.
Yleisesti Lisbethin pa-kierrosta. Siinä ei ole lainkaan esisuodatinta, koska Beta Marine ei suosittele dieseleihinsä ylimääräisiä suodattimia (lieneekö johtuvan heikosti mitoitetusta imupaineesta vai mistä), joten meillä on vain lasinen vedenerotin jossa sellaista katiskaverkkoa estämässä suurimpien roskien kulkeutumista koneen siirtopumpulle. Lisäksi muovinen 40L tankki, johon jouduin viime vuonna vaihtamaan käytännössä kaikki muoviset karat ja tankkiin menevän imuputken (tai oikeastaan koko liitäntäkannen - havainnollisista syistä linkki alla). Tankin sisäisenä imulinjana toimi sellainen irtonainen muovinen imuputki, joka istui löyhästi muovisessa ja sileässä karassa ilman mitään kiristyspantaa tms. Se lähti hellästi vetäen irti, joten imulinjan alkuosa on ollut melko varmasti ilmatilassa moniin reissuihin lähdettäessä (tämä oireili myös käytännössä). Nyt on pari vuotta toiminut ongelmitta, kun liimasin kyseisen imuputken lopullisesti kiinni epoksipatjalla tankin sisäpuolelta. Varmaan tuo liimapinta hiljakseen kuluu ja liukenee dieselhöyryjen vaikutuksesta, mutta eipähän enää lähde irti ajatuksen voimalla tai edes repimällä. Myös yksi syy välttää ylitäyttöä toistaiseksi ja tarvittaessa x vuoden päästä voin tarvittaessa uusia taas koko liitäntäkannen. Liitäntäkannen ja lasisen vedenerottimen välissä ei ole muita liitoksia, joten liitäntäkannen vuodottomuuden näkee luotettavasti vedenerottimen "poreammetestillä".
Myös liitäntäkannen päällä olevat liittimet ovat saaneet jatkomodausta, kuten ylimääräisen o-renkaan ja locktiteä. Minua edeltävä asennus oli tehty pakottamalla 8mm polttoaineletkun liitäntäkannen 10mm karaan, mikä oli ajan saatossa painunut täysin kokoon. Tämä aiheutti pari vuotta sitten matkan keskeytymisen Barösundissa, kun ei ollut tuoreena veneilijänä osannut huomioida näitä ominaisuuksia tankin päässä. Imulinja saikin 8/10mm jatkoliittimen, jolla nämä kaksi kokoa yhteensovitettua.
https://www.esconet.fi/shop/9513780101- ... 5682,45680
https://teippijaliima.fi/tuote/epoksili ... kas-50-ml/
Mitä todennäköisimmin katsotaan huomenna korjausmiehen kanssa läpi koko linjaa pois sulkemisen periaatteella viimeistään sitten, jos koneen oman dieselpumpun vaihto ei tepsi. Saattaa tulla kokeiluun myös esisuodattimen ohittaminen ja tulolinjan liitos suoraan koneen pumpun kylkeen. Läpinäkyvässä vedenerotinkupissa tosin ei ole kaasu päällä näkynyt mitään poreilun tapaista.
Irenessä uusi tankki on näköjään saman valmistajan tuotantoa tismalleen samanlaisella liitäntäkannella. Muistikuvani mukaan imuputki oli arveluttavan heikosti kiinni kannessa, joten pitää tehdä tankin sisäisen imuputken tiivistys. Ties vaikka olisi ainoa ongelmien aiheuttaja. Homma vaatii tässä vaiheessa tankin tyhjennyksen ja letkujen irrotuksen ennen kuin kannen saa ruuvattua auki. Samalla voi selvitä, mikä on pielessä uudessa tankkianturissa.
Irene - FIN-12209 - OHA 5271 - 230183040 - +358 40 513 8605
Re: Moottori ei väännä
Tänään viimein taisi löytyä "syyllinen": esisuodatin. Imu- ja paluuletkut olivat vedettynä suoraan kanisterista koneen polttoainepumpulle ohi esisuodattimen, ja kone kävi vaihde päällä laiturissa kovilla kierroksilla reilut puoli tuntia erinomaisesti, kunnes päätin sammuttaa.Ari wrote: ↑Sun Jul 20, 2025 22:34 pm... Saattaa tulla kokeiluun myös esisuodattimen ohittaminen ja tulolinjan liitos suoraan koneen pumpun kylkeen. Läpinäkyvässä vedenerotinkupissa tosin ei ole kaasu päällä näkynyt mitään poreilun tapaista...JussiN wrote: ↑Sun Jul 13, 2025 11:19 am ... Imulinjaa ja siinä olevia aparaatteja voi koestaa ohittamalla ne väliaikaisesti kokonaan: 10L kanisteri täyteen dieseliä, sinne pa-letku ilman mitään väliliitoksia, esisuodattimia tai käsipumppuja. Sinne myös paluulinja... Tämä lähestymistapa vaatii kaikkine virittelyineen toki aikaa ja lehmänhermoja, mutta se on ainakin systemaattinen ja ongelmakohtia poissulkeva lähestymistapa.
Siinä ei ole lainkaan esisuodatinta...
Tankin eilen otin pois ja avasin kannen. Imuputki oli yläpäästä jämäkästi kiinni, eikä se tuntunut liikahtavan yhtään, eli muistikuvani oli vain imuputken "huojuvasta" alapäästä, joka menee tankin pohjalle. Päätin jättää liimaukset sikseen. Seuraavaksi laitan letkut takaisin tankkiin, täytän sen ja testaan vielä kerran vaihde päällä vähintään vartin. Lisäksi irrotan esisuodattimen ja tarkistan, olisiko se tullut laitettua huonosti paikoilleen. Saatan laittaa kierteisiin Loctiten putkitiivistettä. Ja sitten testaus esisuodattimen kanssa.
Käsipumppu oli parissa viime testiajossa poissa linjasta, joten se ei ainakaan ollut ongelmapesä. Saatan laittaa sen takaisin imulinjaan ennen esisuodatinta, joskin näemmä ilmankin pärjää. Koneen polttoainepumppu ja sen ilmausvipu toimivat aivan tarpeeksi hyvin, selvä vaste.
EDIT: Testasin tankin takaisin asennuksen jälkeen puoli tuntia vaihde päällä kovilla kierroksilla, sujui aivan hyvin. Kun kuulemma esisuodatin ei ole mitenkään pakollinen varuste, päätin toistaiseksi luopua sen uudelleen asennuksesta. Näin päästään paremmalla varmuudella viimein vesille ja purjehtimaan. Suodattimeen kuuluvan vedenerotinkupin tiivistekumi näytti siltä, että yhdellä reunalla se oli puristunut kierteen väliin. Tämä saattoi olla se varsinainen murheenkryyni. Lomien jälkeen parin viikon kuluttua takaisin asennus ja testailua.
Irene - FIN-12209 - OHA 5271 - 230183040 - +358 40 513 8605
Re: Moottori ei väännä
Nyt kun sinulla vaikuttaa olevan toimiva systeemi ilman esisuodatinta niin ehdottomasti kesän purjehduksista nauttimaan!
Kuten totesit, ainahan sen esisuodattimen saa asennettua myöhemminkin ja testattua. Pallopumpun osalta vaikuttaa hyvältä päätökseltä poistaa, mikäli siitä ei saa odotettuja hyötyjä ilmauksen kannalta. Tankin liitäntäkannen imulinjan liimaamistarve on varmasti tapauskohtaista, hyvä jos sinulla se istui tukevasti karassaan! Omaan päätökseeni liimata se vaikutti varmasti 2 vuotta takaperin se, että kesäloma oli alkamassa viikon päästä ilmahaasteiden alkamisesta ja kaikki mahdolliset kivet käännettiin imulinjan osalta.
Erillisen kanisterin lisäksi imupuolen testailua voi myös tehdä jatkoliittimien avulla, ohittaen imulinjasta kandidaatteja yksitellen. Työn avustamiseen pakissa kulkee kumitulppasarja, sillä itselläni mm. lasinen vedenerotin sijaitsee pa-tankin alapuolella jolloin imulinjan irroittelu lappotyhjentää tankin sisällön käsille. Kumitulpan ym. käyttö poistaa myös tarpeen irroittaa letkuja muovitankin päästä, jota yritän välttää. Noiden CAN-tankkien muoviset karat ovat, no, huonoja ja saattaa ajan saatossa painua kasaan (tähän toki saattoi vaikuttaa se aiemmin mainitsemani väkivalta liian pienen pa-letkun pakottamisesta isomman karan päälle). Olen ajatellut, että miedoilla tuulilla ja kahden henkilön miehistöllä vedenerottimen tm. muun aparaatin ohittaminen imulinjasta onnistuu jatkoliittimen ja kumitulpan avulla käden käänteessä vaikka kulussa purjein, mikäli siihen tulee joskus tarvetta.
Oman työkalupakin välineistöä alla:
https://www.motonet.fi/tuote/mtx-automo ... soQAvD_BwE
https://www.ahlsell.fi/products/kayttot ... /t24002974
https://www.motonet.fi/tuote/gates-letk ... t=76-00000

Kuten totesit, ainahan sen esisuodattimen saa asennettua myöhemminkin ja testattua. Pallopumpun osalta vaikuttaa hyvältä päätökseltä poistaa, mikäli siitä ei saa odotettuja hyötyjä ilmauksen kannalta. Tankin liitäntäkannen imulinjan liimaamistarve on varmasti tapauskohtaista, hyvä jos sinulla se istui tukevasti karassaan! Omaan päätökseeni liimata se vaikutti varmasti 2 vuotta takaperin se, että kesäloma oli alkamassa viikon päästä ilmahaasteiden alkamisesta ja kaikki mahdolliset kivet käännettiin imulinjan osalta.
Erillisen kanisterin lisäksi imupuolen testailua voi myös tehdä jatkoliittimien avulla, ohittaen imulinjasta kandidaatteja yksitellen. Työn avustamiseen pakissa kulkee kumitulppasarja, sillä itselläni mm. lasinen vedenerotin sijaitsee pa-tankin alapuolella jolloin imulinjan irroittelu lappotyhjentää tankin sisällön käsille. Kumitulpan ym. käyttö poistaa myös tarpeen irroittaa letkuja muovitankin päästä, jota yritän välttää. Noiden CAN-tankkien muoviset karat ovat, no, huonoja ja saattaa ajan saatossa painua kasaan (tähän toki saattoi vaikuttaa se aiemmin mainitsemani väkivalta liian pienen pa-letkun pakottamisesta isomman karan päälle). Olen ajatellut, että miedoilla tuulilla ja kahden henkilön miehistöllä vedenerottimen tm. muun aparaatin ohittaminen imulinjasta onnistuu jatkoliittimen ja kumitulpan avulla käden käänteessä vaikka kulussa purjein, mikäli siihen tulee joskus tarvetta.
Oman työkalupakin välineistöä alla:
https://www.motonet.fi/tuote/mtx-automo ... soQAvD_BwE
https://www.ahlsell.fi/products/kayttot ... /t24002974
https://www.motonet.fi/tuote/gates-letk ... t=76-00000