toxi wrote: ↑Thu Apr 15, 2021 23:14 pm
Herätellään taa topiccia kun avareitten sivuilta ei oikein saa selvää, ja Albin Novan vauhti on näköjään talven aikana taas parantunut entisestään ainakin Inferno 32 suhteen joka on aina ollut piikki lihassa. Nitten vauhtiin ei pysty mitenkään jollei tuule niin että eivät voi käyttää G1:stä. Ennen oli 1,15/ 1,16 ja nyt ollaan taulukon mukaan 0,911/ 0,9113 eli käytännössä melkein samassa.
Jos haluaisin hankkia ORCi mittakirjan niin mitä minun pitää tehdä? Pitääkö vene punnita ja missä vaiheessa? MAston punnitus pitää tehdä maissa mutta mitä siinä saa olla kiinni? jne jne. Onko jossakin olemassa ohjeet miten edetä vai pitääkö ottaa mittamieheen yhteyttä ennen kun valmistelee mitään? Mitä kaikkia maksuja tästä seuraa ja mitkä ovat kertaluontoisia? Tämä Finnrating tuntuu olevan melkoinen rahastus-automaatti kun taulukko-luku on täysi vitsi kun on pakko hankkia mittakirja että pärjäisi edes jotenkin.. Esim fokan neliöt ovat taulukossa 16% isommat kuin omani vaikka oma on aikoinaan hankittu LYS-maksimimitalla.
//Tomppa
ORCi kirjaa haettaessa mittaukset tekee mittamies eli
yhteys mittamieheen, jotta saat hinnan, ohjeet sekä aikataulun mittaukselle.
https://avomeripurjehtijat.org/mittamiehet/
En aivan tarkkaan muista mitä kaikkea mitattiiin maissa mutta ainakin maston punnitus ja mittaus kuten mainitsit noiden lisäksi ainakin potkuritiedot. Olettaisin, että kaikki mitä pystyy mittaamaan veneen ollessa maissa kannattaa myös mitata siellä.
Luulisin, että mastossa saa/pitää olla kiinni samat helat kuin vesilläkin...mutta köysistä en ole varma pitikö ne vetää pois.
Veneen punnitseminen hoitunee varalaita /kallistusmitauksen yhteydessä eli se tehdään vesillä. Operaatio vaatii tuulettomat ja aallottomat olosuhteet eli päivän/illan sopiminen on varsinkin syksyllä hieman haastavaa. Nyt keväällä tuon luulisi onnistuvan varsin helposti ainakin kelien puolesta...
Mulla meni ~tunti kun tyhjensin venettä ja toinen kun täytin kamat takaisin eli tekisin mittauksen keväällä vain säästääkseni omaa aikaani.
Suuntaa antava hinnasto löytyy täältä
https://avomeripurjehtijat.org/hinnasto/ mutta tuon varmaan löysitkin. Koska hinnastossa on tuo epävarmuuskerroin 50eur/h niin varmistin hinnan ennen kuin mitään tehtiin.
Minun käsitys on hinnoista se, että mittakirjan käytön vuosittaiset kulut on jäsenmaksu+mittakirjan uusiminen jos siis unohdetaan kaikki muut kulut (xxxxx eur) mitä käytöstä seuraa.
Nämä ohjeet sain viime syksynä Sampsalta kun mittautin venettäni osittain uudelleen.
"Kallistuskoe, varalaidat
Selvitetään veneen oikaiseva momentti ja painopisteen korkeus kallistuskokeella. Kallistuskoetta varten tarvitaan suojainen satama tai lähes tuuleton päivä. Jos tuulee, pitää veneen keula saada mittauksessa tuulta kohti. Mittauksessa vene päästetään kellumaan vapaasti ja mittaus tehdään laiturilta, köydet löysällä. Mittaustilanteessa tarvitaan reilusti tilaa veneen molemmin puolin.
Painot asetetaan isopurjeen puomin päähän, joka asetetaan vuorotellen veneen molemmin puolin.
Varalaidat voidaan mitata onnistuneesti matalalta laiturilta (ponttonilaituri) tai jos on joku kumivene, voidaan käyttää sitä.
Ison veneen kallistuskokeeseen (>35ft) kannattaa ottaa jo pari apuria.
Kallistuskokeessa veneen pitää olla tyhjä. Ei työkaluja, ankkuria, ketjua, katsastusvarusteita, ylimääräisiä köysiä, pelastusliivejä, vaatteita, ruokailuvälineitä. Hella ja kiinteät laitteet paikoillaan, samaten patjat ja turkkilevyt. Ei muonaa, vettä, lastia, tyhjä septitankki. Pelastusliivit, valjaat pois. Polttoainetankki joko ihan tyhjä tai täysi. Riki pystyssä ja peruskireenä, ei roikkulöysänä. Ei pelastuslauttaa tai irrallisia autopilotteja. Ei mitään purjeita veneessä mittauksen aikana. Aikaa menee 2-3h.
Kirjataan veneen inventaariin säiliöt, niiden materiaalit ja tilavuudet, akut, lämminvesivaraaja jne."
Fokan kohdalla veikkaan, että ongelmana on se, että "välimitat" puuttuu taulukosta? Fokassa on latat ja kaiketi takaliesman ei tarvitse olla suora (jos välimitat puuttuu niin oletan laskentasoftan arpovan siihen mielestään sopivat "maksimimitat").
En päässyt katsomaan taulukkoa tällä hetkellä kun sivustolla on näköjään hieman haasteita, eikä tarkempia purjemittoja pääse katsomaan.
Olisi mahtavaa jos joku Avomeripurjehtijoiden mittamiehistä kirjoittaisi yleisohjeistuksen mittausta varten ja jakaisi sen Avareiden sivustolla
