Keskiviikkokisa 6/2019

Moderators: Petri, harald

Post Reply
Cage
Hallitus
Posts: 632
Joined: Fri Feb 03, 2012 14:40 pm
Location: Espoo
Vene: Estelle

Keskiviikkokisa 6/2019

Post by Cage » Thu Jun 20, 2019 00:06 am

Kevätkauden viimeistä Haukilahden keskiviikkokisaa päästiin purjehtimaan hienossa aurinkoisessa kelissa ja tuultakin oli oikein sopivasti lähdössä 6-7 m/s about lounaasta, vaikka olikin kovin shiftailevaa ja puuskaista. Kisan edetessä tuuli keveni ja meidän maalintulon aikaan oli n. 5 m/s, puuskien ollessa ehkä se 7 m/s. Radaksi lautakunta valitsi 2:sen, joka oli hyvä valinta.

Satamassa keulaan laitettiin G3, joka oletettiin olevan hyvä valinta kisan alkupuolelle. Lähdettiin aika myöhään satamasta, kun piti vaihtaa viime viikon rikkoutuneita ison ratsastajia. Matkalla arvottiin kumpi keulapurjeista olisi parempi ja ennusteen ollessa laskeva ja kun lähdön jälkeisellä legillä oli epäselvää voisiko ajaa spinnua, niin vaihdettiin G1:nen keulaan.

Lähtöalueella tuuli shiftasi todella paljon. Lisäksi se tyyntyi sataman suuntaan nopeasti. Lähtötaktiikaksi valikoitui hakeutua vihreän kepin läheisyyteen ja sieltä nostaa styyralla viivaa pitkin tarvittaessa. Lähtöä ennen Leviathan ei väistänyt kun molemmat vielä mentiin paaralla poispäin viivasta ja oltiin suunniteltu tehdä venda styyralla. Ei lähdetty protestoimaan, vaan heitettiin jiipin kautta kohti viivaa. Oltiin siinä missä oltiin suunniteltukin ja alettiin nostamaan muita veneitä. Subbota hieman tähän reagoi, mutta käänsi sitten jo ennen meitä kohti viivaa kun aikaa oli enää vähän ja mekin tehtiin se aika nopeasti sen jälkeen. Subbota sai hyvän lähdön meidän yläpuolella, mutta meidänkin lähtö oli ihan kelvollinen, vaikka oltais voitu kääntyä viivaa kohti aikaisemmin. Nopeasti saatiin spinnun puomi paikalle ja jollei ensimmäisenä,niin ainakin ensimmäisten joukossa nostettiin spinnu. Tuuli oli spinnuttelun rajamailla ja meilläkin spinnu välillä sakkasi ja sen jälkeen taas pamahti auki. Leviathan oli meidän alapuolella ja nosti sieltä meidän takaa yläpuolelle. Alettiin jo lähestymään vihreää merkkiä ja en lähtenyt nostattamaan Leviathania, koska en uskonut että kuitenkaan pärjättäis H-venettä vastaan meidän harteikkaalla spinnulla tuossa tuulessa. Ikävä kyllä myös Lucky Too pääsi Leviathanin jälkeen hyvällä speedillä peittämään meitä, joten vihreä rundattiin kolmantena veneenä.

Rundaus meni vähän pitkäksi, kun genoan kaksi hakasta oli kiinni toisissaan ja sen selvittely aiheutti sen, että spinnu ei tullut ihan optimaaliseen aikaan alas. Rundauksen jälkeen näytti siltä että pääsis poijulle yhdellä halssilla. Oltiin kuitenkin pahasti sekä Lucky Toon että Leviathanin paskoissa. Venda ei kuitenkaan sillä tuulella vaikuttanut järkevältä vaihtoehdolta, koska sillä jos tekis pari vendaa niin menis poijun yli. Tuuli kuitenkin shiftasi ja yllättäen venda paaralle puhtaisiin tuuliin olikin hyvä vaihtoehto. Subbota takana ja ylempänä aiheutti hieman harmaita hiuksia, kun ei ihan selkeästi päästäisi paaralla keulan edestä, mutta odotimme että he ajoivat pieneen tuulireikään ja tehtiin sen jälkeen venda. Oli kiva päästä vapaisiin tuuliin vaihteeksi. Poijun ohi mentiinkin ihan luonnollisesti kryssiessämme ja seuraavana olikin punainen viitta selvittävänä. Kryssillä saavutettiin Leviathania ja mielestäni myös jonkun verran Lucky Too:ta. Leviathan kuitenkin alkoi tehdä taktisia vendoja meidän päälle ja taas oltiin likaisessa tuulessa. Lucky Too valitsi toisen reitin ja hyötyi tästä selkeästi. Eli kun tultiin kauimpana kääntömerkkinä olevalle punaiselle viitalle, niin Lucky Too oli vetänyt kaulaa sekä meihin että Leviathaniin. Punainen rundattiin kolmantena veneenä.

Punaiselle päästiin styyralla ja spinnun puomi laitettiin jo ennen rundausta, jonka ansiosta meillä nousikin spinnu ihan näytöstyyliin heti rundatessa. Kiitos miehistölle siitä, se oli hienosti tehty! Myötätuulessa ajettiin polareita ja jouduttiin tekemään muutamia jiippejä selvitäksemme saarista, karikoista ja ratamerkeistä. Aluksi saavutimme ainakin Leviathania spinnulla, mutta sitten he pääsivät vetämään meihin vähän lisää etumatkaa. Lucku Too meni kaukana edessä, mutta meidän ajanoton mukaan lasketussa ajassa johdettiin heitä hieman, mutta Leviathan meitä matalemmalla LYS-luvulla oli tietysti selkeästi meitä edellä. Vihreälle tultaessa vieläkin kolmantena veneenä. Vihreältä mentiinkin sitten jonossa kohti maalia ilman spinnua. Välillä sai tehdä täyden kryssiskuuttauksen. Ajoimme suoraan kohti viivaa, Lucky Too:n ja Leviathanin vetäessä yläbanaania. Maalin tulimme kolmantena veneenä ja loppusijoitus oli 2. Lucky Toon kanssa meni oikein tiukalle ja lasketussa ajassa eroa oli 1s.

Tänään itsellä oli jotenkin vaikea keskittyä ja saada tarvittava tekemisen rauha veneessä. Lessons learnedina kuitenkin, että ensimmäisen veneen paikkaa kannattaa kyllä puolustaa vaikka nostattamalla, jos kryssilegi tulossa, sillä jos se onnistuu, niin pääsee purjehtimaan omaa kryssiä muiden paskojen sijaan. Lisäksi tänään taas sai muistutuksen siitä, että jos tuntuu siltä (ja jos mittarit tukevat), ettei ihan kulje, niin jotain piräisi tehdä sen sijaan että kärvistelee huonolla trimmillä tai huonolla paikalla fleetissä. Tänään oli myös wind sheer:iä, joten voisi aikaisemmin siirtää genoan skuuttipisteitä taaemmaksi.

Mutta hieno ilta merellä jälleen. Kiitos järjestäjille ja miehistölle!
Cage, s/y Estelle (FIN-2040)

Post Reply