
Kun miehistön koko on vaikka 4 henkeä (tai 3), on käytettävän effortin määrä rajallinen, tällöin kokonaisuuden kannalta voi helposti tuottaa paremman tuloksen jos pystyy optimoimaan asioita.
Mutta tietenkin kilpailun taso on on se mikä lopulta määrää mitä vaaditaan. Historia on osoittanut että feneellä voi kisata täysin helposti kolmella, kertooko se sitten veneluokan tasosta vai ei on oma asiansa.
Samaa sokeutta on sitten myös molemmissa First-luokissa, väkeä on kuin pipoa mutta Jokke voi kertoa tarvittiinko niitä 7 gastia nyt ihan varmasti erinomaiseen menestykseen. Jos luokan taso on kova, sitten prosentit ratkaisevat mutta aika harvassa on Suomessa se purjehdusluokka missä TOP-5 sijaa kisaavat suorituskykymielessä prosentin sisällä.
Mutta kyllä, jos pelkästään katsoo venevauhtia niin tämä on off-topic, mutta ehkä sen takia olen itse oppinut arvostamaan Haraldin pragmaattisempaa näkökulmaa koska lopulta kisamenestyksessä näillä ferrobetoneilla tai millään cruiser-veneellä venevauhtiin vaikuttaa niin paljon muitakin asioita kuin levangin paikka että sitten kun ollaan aidosti siinä kohtaa että levangin paikan vaikutusta voi mitata niin asiat on jo hyvin. Tietenkin juuri nyt (ja viimeiset 10 vuotta) ongelma on se ettei noita oikein pääse mittaamaan kun veneet eivät kisaa samoissa kisoissa ja luonnollisesti tämänkin luokan kohdalla maantiede asettaa haasteensa.