Kuinkas paljon kölin etupuolella kölin virtaukset alkavat vaikuttamaan? Leeveneellä oli loki porattu eri paikkaan kuin mihin piti (keskelle ja 20-30 senttiä edemmäksi) ja sijaitsee siis nyt kuvan mukaisessa paikassa.
Siirtävät kyllä paikkaa, jos niin haluan. Pitää ainakin katsoa, että jääkö nykyisellä paikallaan nostoliinojen alle.
Mulla on nyt kaiku ja loki vierekkäin. Ehkä vähän edempänä kuin tuossa, mutta en saa millään näyttämään samaa lukemaa eri halsseilla.
Tilasin uudet mittarit, jossa kaiku/loki/lämpö yhdistelmäanturi, ja ajattelin laminoida vanhat rei'ät umpeen, ja laittaa uuden keskelle. Pohja ei vain ole suora sillä kohtaa. Siksi varmaan ovat leeveneelläkin päätyneet tuohon kohtaan? Miten muut ovat tehneet? Enemmän vain sikaa reunalle, vai pohja suoraksi anturin alta? Jälkimmäinen vaihtoehto kuulostaisi mun mielestä paremmalta.
Kuvasta on hyvin vaikea hahmottaa etäisyyttä kölistä, mutta pahalta näyttää. Yhdessä veneessä anturi oli 20-30 cm kölin etureunan etupuolella ja "normaalisti" anturit rinnakkain eli ehkä 10 cm pois keskilinjalta. Seurauksena oli, että loki näyttö oli n. solmun verran eri eri halsseilla ja avotuuliilla sitten vielä kolmas. Mielestäni ei lainkaan kelvollinen paikka.
Edellisessä veneessä loki oli keskellä ja kaiku vieressä. Molemmat ehkä puoli metriä kölin edessä. Loki oli kellontarkka.
Nykyisessä veneessä anturit ovat rinnakkain eikä keskelle asennus ole oikein edes mahdollista, koska keskellä on jäykistelaipio. Mutta ne ovat ehkä metrin päässä kölin etureunasta ja toimivat OK. Loki ei ehkä aivan yhtä hyvin kuin edellisessä, mutta anturimerkkikin on eri.
Olen joskus käsitellyt asiaa (AMP koulutuspäivät?), mutta en nyt löytänyt materiaalia. Silloin laskin virtauskenttää kölin ympärillä. Kölihän vaikuttaa pitkälle eteenpäin ja vaikutus riippuu kohtauskulmasta. Keskilinja on turvallinen, koska silloin kryssillä tilanne on sama molemmilla halsseilla, mutta jonkinlainen ero voi tulla avotuuliin. Kun anturi on sivulla, toisella halssilla köli kiihdyttää ja toisella jarruttaa viirtausta anturin kohdalla.
Köliprofiilin pituuden verran etupuolella on varmasti turvallinen tapaus, muttei aina mahdollinen.
Tuossa se on meillä, ja tosi hyvin on aina toiminut. Näyttää saman molemmilla halsseilla eikä muutenkaan valittamista. Vedin hylsyn vain kiinni, ja täytin pakkelilla ja/tai Sikalflexillä raot umpeen sekä muotoilin hiukan jouhevuutta anturin ulkopuolisen laipan etu- ja takapuolelle.
Tämän kuvan yläosasta hahmotttaa ehkä hiukan miten muotoilin;
Tuolta näytti kun laminoin aikoinaan vanhan anturireiän umpeen. Ei sekään mikään mahdoton prosessi. Kannattaa kelmuttaa pölyyntyvä alue vain mahdollisimman pieneksi.
Tästä tänään otetusta kuvasta näkee paremmin tuon etäisyyden. Mielestäni on liian lähellä köliä. Kun nyt tarkistin Nexusin asennusohjeet, niin siellä lukee "Sailboats with a fin keel must have the transducer located at least 25 cm but not more than 75 cm
in front of the keel. It should be placed no more than 10 cm off the centreline." Niin paljon tuossa ei kyllä ole tilaa.
Minä en ole koskaan ymmärtänyt tuota Nexuksen suositusta olla laittamatta kauemmaksi kuin 75 cm. Enemmän kilpainstrumentteihin erikoistuneet yleensä suosittavat paikaksi 1/3 kölistä eteenpäin mitasta, joka on kölistä vesilinjan alkuun. Ainoa onglema tietääkseni on se, että liian edessä anturi haukkaa turhan helposti ilmaa.
FE:ssä köli on aika tarkasti 2 m vesilinjan alusta, joten tuo 75 cm sääntö voi olla OK. Mutta modernissa vaikkapa 40-jalkaisessa köli on helposti 5 m vesilinjan alusta taakse, jolloin 75 cm on vielä aivan turhan lähellä köliä ja sopivampi paikka on tuplasti kauempana.
FE:n köli on niin takaviisto, että kölin vaikutus lokiin ei ole niin paha kuin uudemmissa, joissa köli on yleensä hyvin pystysuora. Ehkä 50 cm jo riittää, mutta 25 cm on aivan varmasti liian vähän.
Minä muistaakseni luin aika orjallisesti noita Nexuksen suosituksia silloin kun paikan valitsin. Harmi muuten että Reiska osti tuon Nexuksen pois, mitenköhän tulevaisuus? Onneksi saa kiinasta näyttöjä nykyään.
harald wrote:Minä muistaakseni luin aika orjallisesti noita Nexuksen suosituksia silloin kun paikan valitsin.
Aika pitkälti kuitenkin paikan sanelee se mihin anturi mahtuu. Charlottassa on varmaan asennettu niin lähelle keulapunkan laipiota kuin mahdolista. 75 cm päähän anturia ei edes saa, ellei halua asentaa vesitankin alle, jossa sitä ei pysty huoltamaan. Uusi yhdistelmäanturi taitaa olla vähän isompi, joten se saattaa jäädä vielä jonkun sentin taaemmas.
harald wrote:Harmi muuten että Reiska osti tuon Nexuksen pois, mitenköhän tulevaisuus? Onneksi saa kiinasta näyttöjä nykyään.
Se oli Garmin, joka sen osti. Garminin GND10 purnukan kautta saa vanhan nexuksen verkon kytkettyä NMEA2000 väylään, ja sitä kautta voit kytkeä uusia näyttöjä ym. Samaan purnukkaan pitäisi saada USB:llä kiinni läppäri Nexuksen race-softalla.
Lisbethiin on tuollainen purkki tulossa, sittenpähän näkee kuinka käytännössä toimii.
Joo Garmin tosiaan osti (Reiska osti TickTackin). Koko NX ja NX2 on lopetettu eli myydään vaan varasto pois. Surullinen juttu, vaikea kuvitella, että Garminilta tulisi yhtä hyvä kohtuuhintainen systeemi.
Sellainen huomio kun tänään kävin jälleen kerran otsalamppun kanssa kykkimässä Feneiden alla, että pohja vaikuttaisi hieman suoremmalta n 45-50cm kölin etupuolella kuin 40cm. Tuo pitäisi vielä mahtua poraankin ilman että poraa laipioiden tukilaminointiin. Mitä lähemmäksi köliä taas tuosta 40cm:stä menee, niin sitä terävempi taas se keskikohta on.
Täytyy vähän mittailla. Ihan kiinni laipioon ei voi porata, kun tuo DST800 yhdistelmäanturi on muttereineen 75 mm halkaisijaltaan. En muista kuinka paljon tila madaltuu eteenpäin mentäessä, mutta pystysuunnassakin tarvitaan n. 11 cm turkkilevyn alla.