Nasa Battery Manager kytketty - oikein vai väärin?

FE-vene ja yhdistys / FE-båten och föreningen

Moderators: Petri, harald

topi
kokelas
Posts: 51
Joined: Thu Jul 31, 2008 23:25 pm
Location: Oulu

Post by topi »

Joakim wrote:
KaleviHarkonen wrote:
Mun tuntuma siitä, mitä komponentit teolliselle tuottajalle maksaa, kieltämättä on jo lähes 10 v. vanhaa, mutta ainakin siihen aikaan tarkkuus oli kallista, resoluutio halpaa, ja Mooren laki ei koske analogipiirejä.
Noilla saa molemmat halvalla, mutta jos haluaa suuren absoluuttisen tarkkuuden suuremmillakin virroilla (100 A vs. 100,000 A) tulee homma kalliiksi. Silloin pitää olla muuntimen lisäksi erikoistarkat shuntit, referenssit jne. Halvalla sen sijaan voi saada systeemin, jonka suhteellinen tarkkuus on vaikka 1% lukemasta, mutta erottelukyky silti uV luokkaa. Tämä riittää varsin hyvin ko. käyttöön.

Mä olen rakentelemassa harrastusmielessä systeemiä, jonka on tarkoitus olla eräänlainen "venetietokone". Se korvaisi veneessä nyt olevan Linux purkin, joka vie ~0,2 A sähköä ja laskee targetit sekä tallentaa kaiken mittaristodatan muistitikulle. Tuon lisäksi se olisi 2-akkuinen akkumonitori, lämmpärin termostaatti ja ohjauspaneli, kierroslukumittari, löpömäärälaskuri, kello, lämpömittari jne. Virrankulutus olisi alle 1 mA "lepotitalassa" (ei laske targetteja) ja alle 10 mA aktiivisena. Näyttö on aina päällä. Virtaa on tarkoitus pystyä mittaamaan 1 mA resoluutiolla tarvittaessa vaikka 1000 A saakka. Shuntiksi tulee akkukaapeli.

Osat + teetetty piirilevy on tullut maksamaan alle 50 ¤ sisältäen graafisen näytön jne. Katsotaan tuleeko tuo koskaan valmiiksi...

Minkälainen purkki tää Linux-tietokone on? Mitä softaa siinä ajat? Mulla on ollut jo vuoden päivät ikuisuusprojektina tehä RaspberryPI:stä hieman kosteutta sietävä ja juottaa sinne GPIO:n yli GPS:stä karvat ja muuta hauskaa. OpenCPN pyörii jotenkuten 512 megan Raspilla ja sähköä menee tosiaan luokkaa 0.2 ampeeria. Näyttö onkin sitten jo toinen juttu... Olen kokeillut sellaista DisplayLink-näyttöä joka ottaa virrat USBin yli, joten ei vie paljoa sähköä. Mutta olisi kiva saada uloskin näyttö, ja ne on kalliita...

Jos saan joskus ton valmiiksi, uploadaan design docit plus SD-kortin imagen nettiin että ihmiset saa ite replikoida designin, ilman perävalotakuuta...
s/y Lorelei, FIN-2740
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11315
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: Sibbo
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Tuo DisplayLink näyttö toimii todella loistavasti. Ollaan käytetty tuollaista Lenovon näyttöä jo pari kautta jo voin vain suositella. Galleriassamme on kuvia siitä. Ja nimenomaan ulkoa ollaan sitä katsottu ilman ongelmia, myötäauringossakin.

Raspi löytyisi, ja se tosiaan toimii USB-laturin tuottamalla virralla joten se on selvästi parempi vaihtoehto kuin tuo FitPC2i.

Olen vähän jutustellut joskus Joakimin kanssa tuosta hänen laitteestaan. Mielenkiintoa on kyllä, etenkin kun pelkkä multinäyttö on satoja euroja tänä päivänä.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Joakim
yliluti
Posts: 953
Joined: Thu Aug 20, 2009 12:53 pm

Post by Joakim »

No vene vaihtui kaudeksi 2011, jolloin myös mittaristo, lämppäri jne. muuttuivat.

2012 sain tuon "valmiiksi" ja se on ollut täydessä käytössä kaksi kautta. Laittaa nykyään kaikki Seatalk-datat + itse laskemansa targetit SD-kortille, toimii aurinkopaneelin säätimenä ja mittaa virrat ja jännitteet molemmista akuista sekä Ah:t ja varaustilan hupiakusta. Lisäksi tuossa on starttilinjalaskin, joka kertoo matkan linjalle ja sen kuinka paljon edullisempi toinen pää on.

Näyttönä on pienehkö GLCD, johon mahtuu 8 pitkähköä riviä dataa, jonka näkee hyvin karttapöydällä käydessä. Tuossa näkyy kerralla kaikki Seatalk-datat, target, kello, akkutiedot sekä aurinkopaneelin tiedot.

Virrankulutus hieman nousi tuon aurinkopaneelin takia ja on nyt jotain 2 mA luokkaa näyttö päällä ja taustavalo himmeällä (näkyy hyvin pimeässä). Tuo on siis aina päällä, myös talvella. Aktiivisena (=mittaristo päällä) kulutus on sitten ~50 mA, koska GPS käynnistyy ja NMEA-dataa lähtee mittaristolle. Tuo NMEAn lähettämine vie tuossa yllättävän paljon, sillä joissain laitteissa on aika pieni vastus eli virtaa menee NMEA-piuhoissa aikalailla.

Ensi kesäksi saattaa tulla vielä septitankkimittari tuohon, jos sattuu löytymään ylimääräistä aikaa. Kierroslukumittarikin oli joskus mielessä, mutta sellainen on jo veneessä.

Tuo virtamittaus toimii hupiakun osalta loistavasti. Näyttää muutaman milliamppeerin tarkkuudella nollaa ja helposti huomaa, kun pääkytkimestä vääntämällä LED syttyy kytkitauluun. Se vie 30 mA. Maksiminäyttö olisi jotain toistatuhatta ampeeria, mutta eihän sellaista koskaan tule. Absoluuttinen tarkkuus ei ole vielä kovinkaan hyvä, koska mittaus otetaan ihan akunkengistä maakiskoon, jolloin vastus muuttui jonkun verrran kauden aikana. Tuosta tuli jotain 10-15% virhettä. Nollakohta kuitenkin pysyi tarkkana, mikä on minulle tärkeintä.

Starttiakun virtamittaus on vähän heikompi, sillä kaapelit menevät starttiakun kautta nollakiskoon eli starttiakun virta on laskettu kahden virran erotuksena, johon tulee kohinaa, erityisesti lämppärin löpöpumpusta. Sekin kuitenkin näyttää tarkasti nollaa silloin kun kulutusta ei ole.

Nexuksen uudehko Race Box on muuten pitkälti minun ideoima, sillä kävin pitkät keskustelut sen tekijän kanssa ja kerroin tästä vehkeestä aika tarkasti. Sitten pari vuotta myöhemmin tuo tuli markkinoille ja piti oikein varmistaa, että sama kaverihan siellä oli takana. Tekijä on siis tällainen kotinikkari kuin minäkin ja valmistaa tuon Nexukselle. Laitteet on melkein yksi yhteen sillä erotuksella, että minulla on näyttö ja uudemman sukupolven prossu ja hänellä taisi olla USB.

Perinteinen Seatalk alkaa olla historiaa, joten sellaisenaan tuolla ei ole pitkää tulevaisuutta. Laite on myös aikalailla puukotettu, kun samalla raudalla tehtävät vaihtuivat erilaisiksi kuin oli suunniteltu. Ihan helposti ei siis synny sellaista dokumentaatiota, että siitä muille olisi iloa.
Post Reply