Slööri on määritelmätään se kun tosituulen kulma on suoraan sivusta taaksepäin. Lenssi vaatii jo melkein jiippejä. Sivuvastainen on se kun tosituulen kulma on keskiveneen keulan puolella.
Yksi hyvä tapa tietää että ajetaan sivuvastaiseen on se kun ajomoodi muutetaan sellaiseksi että veneen keula osoitetaan kohti seuraavaa merkkiä, ja tuulen pikku kääntymiset ja voimakkuuden vaihtelut ajetaan skuuteilla. Jos ajetaan vaihtelut skuutit kryssiasennossa mutta veneen suuntaa vaihdellen on kyseessä vastainen, mutta ei välttämättä täysi kryssi. Kryssi vaatii vendoja, vrt. lenssi.
Sillä nyt ei ole merkitystä sinänsä miksi sitä kutsutaan.
Proper Course voi kyllä olla merkittävästikin korkeammalle kuin suoraan kohti merkkiä, mutta tällöin pitää voida osoittaa että tuulessa oli sellainen hetkellinen taantuma että vauhdin säilyttämiseksi piti nostaa vähän. Tähän ei muut veneet vaikuta, vaan tuulen laantuminen arvioidaan niin kuin muita veneitä ei ole lähellä. Vähän hataralla pohjalla ollaan silloin.
Videosta näkee selvästi miten Lisbethin peitto loppui, ja sitten Anneli saavutti peiton uudestaan. Olgan ja Lisbethin välinen peitosta en osaa sanoa, jiipilläkin saa nimittäin peiton loppumaan.
Tuo jiippaaminen on muuten yksi tapa päästä nostorajoituksesta eroon. Jos kaksi venettä ajaa syvään myötätuuleen ja sääntö 17 rajoittaa leen puoleista venettä voi se tehdä pari jiippiä. Alas, peitto loppuu ja syntyy uudestaan mutta tällä kertaa sivusta eikä takaa. Nyt saa leen puolen vene nostaa yli oikean suunnan. Näin oli ainakin säännöissä joiden viiim.käyt.pvm. oli 2009, minulla on hatara muistikuva että nykysäännöissä on joku pikku säätö tässä kohtaa. Joku varmaan valaisee.
Pyysimme sitten RAF tulokseksi tästä kisasta, muuta kokonaistilanne ei ole riittävän jännittävä

Anteeksi vielä kerran Herring Rougelle, rako oli vähän liian kapea kyllä.