Joakim wrote:
Harkenin valikoimasta selkeästi tuota kestävämpi maksaa sitten jo mukavasti ~400 ¤/kpl tuosta "Airblock" sarjasta. ESP Cruising sarjasta löytyy sitten jo reilun satasen plokejakin.
Nämä jutut kyllä aina lämmittävät mieltä siitä ettei joudu varustamaan isompaa venettä, mitä nuo 57:n carbot maksavatkaan, taisin parilla kympillä ostella jenkkilästä niitä joten tuskin Suomessakaan yli 30 euroa ovat?
Mutta aika ikävä tapahtuma tuollainen, oliko tuo ploki sitten miten vanha ts. onko kyse tosiaan vain siitä että plokisi oli auttamatta liian pieni veneellesi vai että kenties ikä oli jo tehnyt tehtävänsä. Meillä alkaa noilla heloilla kuitenkin olla jo ikää nelisen vuotta joten pitää ehkä alkaa joskus vähän ihmettelemään niitten kuntoa tarkemmin...
ProSailorista suosittelivat Black Magic 57 high-loadia, joka jäi minulta huomaamatta. On tuota Airblock-sarjaa, kestää 1134/2268 ja maksaa 169 ¤.
Joakim wrote:
Hajonnut ploki lienee veneen ikäinen eli 7 vuotta vanha. Miksi plokit heikkenisivät ajan myötä ja miten sen näkisi?
Komposiittiin tulee säröjä ja sitten joskus kosahtaa, jokainen feneilijä tietää Bartonien kirouksen ja on meilläkin käytännössä molemmat genua skuuttiplokit vaihdettu kun toinen hajosi ja toinen näytti hajoavan ihan kohta.
En sitten tiedä onko hiilarien kohdalla vähän se ongelma että kun ne hajoavat niin se tapahtuu nopeasti
Ja toisaalta ihan pelkkä kuluminen tuhoaa plokit aika helposti, myöskin monen feneen kannen taittoplokien pylpyrät on vaihdettu kun pylpyrät ovat kuluneet akseliin asti (tuo on tosin todnäk lähinnä vaijerifallien syytä, en ole pannut merkille silminnähtävää kulumista koko sinä 10v aikana mitä Olgassakin on ollut skuuttifallit).
Nyt kun mietin niin onkohan meillä itseasiassa Carbo40:set kun eivät ne mielestäni kyllä 40 dollaria maksaneet. Tai ehkä maksoivat mutta kun dollarikurssi oli silloin 1,4-1,5 niin eipä paljoa haitannut.
Hajonnut ploki lienee veneen ikäinen eli 7 vuotta vanha.
Metkaa. Itsellä hajosi viimekesänä fallien taittoplokina virkaa tehnyt carbon 57 millinen tuplaploki saman ikäisenä ja ihan samalla tavalla. Siis niin, että toinen poskilevy petti ja pylpyrä lensi samantien parin mailin päähän.
Tapauksen jälkeen olen varmistanut kaikki (Harkenin) plokit dyneemasakkelilla, jotta osia ei lentelisi vauriotilanteessa sinne sun tänne.
Meillä meni nyt Hangon regatassa 8 mm spinnuskuutti 57 mm carbo-plokin ja posken väliin, ja hirtti jumiin. Plokissa ei näy ulospäin mitään vikaa, melko joustavaa kamaa taitaa olla. Ja nämä vain vuoden vanhat. Päätyivät älä-osta-listalle.
Joakim wrote:...Hajonnut ploki lienee veneen ikäinen eli 7 vuotta vanha. Miksi plokit heikkenisivät ajan myötä ja miten sen näkisi?
Tervehdys
Materiaalit väsyvät ja kolhiintuvat käytössä. Tämä antaa väsymissärölle huikeasti mahdollisuuksia ydintyä ja väsyttävän kuorman alla kehittyä suuremmaksi, kunnes saavutetaan materiaalin ns. kriittinen särökoko. Tämän jälkeen voi vaurio edetä raerajaa pitkin vaivatta rikkoen rakenteen odottamatta.
Lisäksi kys. ploki on komposiittimateriaalia, jonka uv säteilyn kestosta emme tiedä mitään. Tietääköhän valmistajakaan?
UV:lla on oikeasti hanpaat, jolla se käy etenkin muovien kimppuun. Meillä jollan, kaupallinen Etolasta hankittu, äyskäri hapantui muutamassa vuodessa hauraaksi ja värinsä menettäneeksi koppuraksi . Siihen nähden 7 vuotta komposiittiplokille on hyvä ikä...