Meillä piileksii jossain komeron uumenissa vanha VHF-puhelin 80-90-luvun vaihteesta. Ajattelin asentaa sen takaisin veneeseen, mutta antenni on katkennut jossain vaiheessa. Uuden antennin etsinnän yhteydessä paljastui, että sen hinnalla saisi jo aivan uuden VHF-käsipuhelimen (tietysti Biltemasta!).
Onko jollakulla kokemusta kyseisestä puhelimesta? Kannattako hankkia parikymmentä vuotta vanhan tilalle uuden antennin sijaan,kun koko laitteelle ei todennäköisesti kuitenkaan ole juurikaan merkittävää käyttöä, mutta on esim. vaatimuksena joissain kilpailuissa?
Riittääkös käsikapula täyttämään noita avomerikisojen vaatimuksia? Muistaakseni ainakin ORCissa oli jotain vaatimuksia antennille, esimerkiksi mun veneessä suoraan kaiteeseen kiinnitetty antenni ei täytä normeja, vaan se pitäisi nostaa metri ylemmäs.
Artsi wrote:...Onko jollakulla kokemusta kyseisestä puhelimesta?...
Tervehdys
Jos nyt oikein muistan niin tuo Bilipaliteeman puhelin oli Kipparilehdessä testissä viime vuoden lopulla. Kannattaa hiipiä kirjastoon tutkimaan taikka jos vaikka netistäkin kys. artsu löytyisi. Mene ja tiedä.
Oletan, että testin tulos ei ole kovinkaan vakuuttava. Epäilenkin, ettei tuolla hinnalla mitään testivoittajaa saa hankituksi, mutta tuskinpa se kovin paljon huononpi voi ikäloppua sähkörosvoa olla.
Ollin kommentista muistelen, että avomerikisojen säännöissa on kai joskus puhuttu vähintään 2 metrin korkeudella meren pinnasta olevasta antennista (?). Miten lie käytännössä nykyään? Jos 1.83 korkea purjehtija menee ruffin katolle seisomaan käsikapula korvalla, niin eikös se antenni silloin jo ole yli 2 metrin korkeudella
Kannattaa miettiä myös lähetystehoa, käsikapulasta irtoaa tyypillisesti 1-2 Wattia, kun kiinteästä taasen 5/25 W. Ei se käsikapula töpöantennillaan tahdo oikein mihinkään kuulua, mutta on ihan kiva kapistus pidettäväksi sitloorassa kuuntelutarkoituksiin.
Huomioitavaa tosin on, että etsimällä käsiisi paikallisen radioamatöörin saatat hyvin saada tuohonkin vekottimeen asennettua irrotettavan antennin ts. sitten voi asentaa tarpeen vaatiessa kiinteän antennin vaikkapa takakaiteeseen johon vekottimen voi sitten laittaa kiinni tarvittaessa. How hard can it be!
Lähetystehoahan se ei toki muuta, mutta jos niitä ei speksata niin muista vaatimuksista voi päästä tuolla tavalla läpi.
Artsi wrote:Täytyy varmaan kuitenkin ostaa se uusi antenni ja ryhtyä asennuspuuhiin.
Siirsin meillä Wanhan WHF:n sisältä sitloodan laatikkoon. Sieltä sen voi kuullakin ja lootan avaamalla saa luurin kouraan tarvittaessa. Sisätiloissa sen merkitys oli täysi nolla, nyt sitä tulee vähän kuunneltuakin.
Sähkösyöppö se tosiaan varmaan on, en ole mitannut.
Varsinaisesti idea VHF-asennuksesta lähti saamastani sähköpostista, joka on sen verran julkinen, että uskallan sen tähän lisätä:(copy paste)
"1. Turun meripelastusyhdistys järjestää SRC-kurssin 5.-6.3.
- La 5.3. klo 0900 - 1600
- Su 6.3. klo 0900 - 1500 (tutkinto alkaa n. 1400)
Paikkana on Turun merenkulun oppilaitos Aboa Mare, Malminkatu 5, Turku.
Kouluttajana Ari Virrankoski.
Ilmoittautuminen 27.2. mennessä sähköpostilla: ari.virrankoski@kolumbus.fi
tai GSM-numeroon: 044-0511 278.
Kurssimaksu 30 eur kerätään paikan päällä.
2. Naantalin Purjehdusseura järjestää SRC-kurssin 12.-13.3.
- La 12.3. klo 0900 - 1600
- Su 13.3. klo 0900 - 1500 (tutkinto alkaa n. 1400)
Paikkana Karvetin monitoimitalo, Ripikatu 6, Naantali. Kouluttajana Ari
Virrankoski.
Ilmoittautuminen sähköpostilla nps@nps.fi
Kurssimaksu 35 eur ja se maksetaan Naantalin Purjehdusseura ry:n tilille 103.
mennessä. Nordea 215118-7024 viitteellä 741
------------------------------------------
Muut kustannukset:
Huomatkaa, että Viestintäviraston perimä pätevyystodistusmaksu tutkintoon
osallistuvalta ei sisälly kurssin hintaan. Em. pätevyystodistusmaksu on 89,15
eur (sis. tutkinto- ja todistusmaksun). Viestintävirasto perii summan n. kaksi
viikkoa tutkinnon jälkeen pätevyystodistuksen postituksen yhteydessä.
Tutkintoon osallistuvalla tulisi olla mukana:
- 1 kpl passivalokuva (mustavalko- tai värikuva käy)
Radiokurssien aiheita ovat mm. digitaalinen selektiivikutsu (DSC), hätä-,
pika- ja varoitusliikenne, yleiset radioliikenneohjeet, kanavien
käyttötarkoitukset, radioluvan hakumenettely sekä käytännön harjoittelua
radiolaitteilla. Tutkinto siis järjestetään kurssin päätteeksi.
Terveisin
Ari Virrankoski
044-0511 278
Jakelu:
- Saaristomeren alueen purjehdus- ja veneilyseurat"
Pitänee ilmoittautua, kun tuollainen taito on vielä puutelistalla...
Eikös se ole määräystenkin mukaan niin että käsi-VHF:n lähetysteho on max. 5 wattia ja kiinteän max. 25 wattia? Ja todellisuudessa noistakin jäädään.
Ja kun sen käsivehkeen antenni on alhaalla ja tollanen nysä niin ei sillä oikein mihinkään pitkälle viestiä saa. Kokemuksen mukaan kun tulee Suursaaren kierrosta niin käsivehkeellä saa juuri ja juuri Gråskärsbådanilta viestin RC:lle...(tukiasema Suomenlinnassa).
Noitten antennien asennuksessa kannattaa sitten olla huolellinen. Meillä mastonhuippuantenni ja maston juuressa sisällä ihan oikeaoppisesti kullattu liitin ja teipillä suojattu. Mutta kun siihen pääsi kosteutta niin sanoi sopimuksen irti kunnes kuivattiin ja liitettiin uudestaan kiinni...
Ja kuulemma kun panee koneen käyntiin niin VHF (siis kiinteä) lähettää suuremmalla teholla
"SEELONCE FENEE!"
Nyt on kurssi käyty ja paperit lähetetty Viestintävirastoon.
Ei ollut sitten ihan läpihuutojuttu, vaikka ensin niin kuvittelin...
Koska kokonaisuudessaan meriVHF-puhelimella operointi on tehty melkoisen vaikeaksi ja jonkin hintaiseksikin, niin ehdottaisin, että yhdistys keräisi FEneilijöiden tunnukset ja DCS-numerot taulukoksi, joka olisi helppo tulostaa ja pitää näinollen veneessä mukana. Viestintäviraston oma lista on älyttöämän pitkä! Veneet ilmoitetaan lisäksi VHF-tavan mukaan nimellä, niin menee helposti arvailuksi (Charlottaa taisi olla 8 kpl ja Arkkejakin ainakin kolme)
Voisi sitten ajankuluksi huhuilla muille.
Tästä on ollut ennenkin puhetta, mutta pitäiskö hakea oma ryhmäkutsunumero? Voisi kerralla kutsua kaikkia FEneilijöitä... Jos olen oikein ymmärtänyt, niin sellaisen saisi ilman kustannuksia. Oma luettelo on silti kannatettava ajatus.
Ymmärtääkseni tuo ryhmäkutsunumero toimii vain DCS-laitteilla. Niillä, joilla on vanhemmat laitteet, ei ole laitenumeroa, vaan pelkästään tunnus (esim OY-1234), jolloin ei yhteiskutsu toimi.
Juuri näin, meidän wiki-sivun mukaan meillä on kutsu OG9945. En kyllä varmastikaan osaa sellaiseen kutsuun vastata. "Charlotta" on oikea kutsu jos meitä halutaan kutsua, jos se nyt on edes päällä siis.