Kuten Panu sanoi, kysehän on voimasta ja vastavoimasta ja oikaiseva momentti ei synnytä itsessään skuuttiin yhtään mitään jännitystä.Guest wrote:Kovassa tuulessa purjeen koko ei todella ole ratkaiseva skuutin vastuksen kannalta, vaan veneen massa ja / tai oikaiseva momentti. Ylämäkeen ratkaissee oikaiseva momentti ja alamäkeen lähinnä massa (+ toki alamäkeen yleisesti se, miten hyvin tuulen nopeus muuttuu veneen nopeudeksi)
Esim.oman paatin noin 60 neliön spinnua saa skuutata hampaat irvessä, jos tuulee vähänkään enemmän sivulta. + / - vastaavassa kelissä suuren sportin noin 90 neliön genaakkeria ajoi "kahdella sormella". Sportilla vauhtia noin 12 solmua, omalla alle kahdeksan solmua
Mutta kun sitten iso on ylhäällä ja siihen kohdistuu tuulen paine, syntyy hieman eri suuntiin kohdistuvaa voimaa (hankalasti määriteltävät voimat ovat sitten esim. veneen pituusakselin suhteen sivulle päin kampeavat voimat jotka syntyvät skuuttiin puomin päästä) jota oikaiseva momentti pyrkii vastustamaan.
En sano mikä on ratkaisevaa ja mikä ei, mutta ihan noin pinnallisen voimatarkastelun perusteella kyllä isopurjeen koollakin on väliä koska tilanteessa syntyy myös ison skuutin kannalta muitakin voimia kuin pelkästään "kallistava momentti" ja "oikaiseva momentti". Samalla lailla kuin purjevene sortaa tuuleen, myös puomin päähän syntyy jonkin verran "sortoa" eli sivuttaissuuntaista voimaa jota skuutti sitten tietenkin vastustaa pitämällä puomin paikallaan. Tämä voimakin riippuu mm. purjeen koosta jossain määrin, mutta tietenkin myös kai enemmänkin muodosta ja trimmistä yleensäkin.
Noin yksinkertaistaen, mielestäni yksinkertaista vastausta ei voi antaa.