Näin oli myös ESF:llä. Erivärinen poiju + signalointi. Onnistu oikein hyvin, JOS merkin saa paikalle oikeaan aikaan. Kun neljä luokkaa on sikin sokin radalla, homma on paljon vaikeampaa. Käy helposti niin, että joku vene/luokka kiertää turhaan uuden merkin tai jättää sen kiertämättä. Alamerkkisählingissä jää signaloinnit helposti huomaamatta, kun radalla on 50 venettä. Järjestäjillä on myös aika vaikea tehtävä erottaa eri luokat toisistaan radalla. 99 "naamioituu" helposti 2-luokan veneeksi ja 1/2-luokassa on varsin saman näköisiä veneitä. Eikä 2/3-luokan rajakaan ole selkeä ellei seuraa aktiivisesti ORC-purjehdusta ja/tai tunnista venetyyppejä.harald wrote: Hangossa HUS:illa oli tarkoitus tehdä homma niin, että heillä on vara vastatuuli-merkki ja alamerkillä signaloitaisiin että varamerkki on käytössä. Tämä kuullostaa omasta mielestäni melko helpolta ja toimivalta konseptilta, mutta käytännön kokemusta minulla ei ole.
Vielä rautalangasta vääntäen. Kuvittele olevasi puolivälissä kryssiä ja näet radalla sekä keltaisen, että punaisen ylämerkin. Alamerkillä on vene signaloimassa uutta ylämerkkiä. Koskiko muutos jo teidän luokkaa, vai vasta seuraavaksi alamerkille tulevaa? Jäikö signaali huomaamatta? Kumman merkin kierrät? Vai kierrätkö varmuuden vuoksi molemmat?
Ainakin kerran kiersimme tuon erivärisen poijun. Itse en havainnut signalointia, mutta miehistö kyllä näytti heti suunnan ylämerkille.
Omasta mielestäni vino rata on parempi kuin epäselvä rata eli uuden merkin voi laittaa vain silloin kun kukaan ei kryssi tai ainakin on jo lähellä vanhaa ylämerkkiä.