Vetolaitteen tiivistyskumi on tullut tiensä päähän. Uusi odottaa, mutta ongelmana on, että tarvitaanko asennuksessa liimaa/massaa kumin ja petin väliin vai puristetaanko kiinni vain ilman väliaineita Kertokaa, jotka olette homman tehneet .
Markkanen.netissä oli hieno selostus. Moottorin eteenpäinsiirtoon tehty puinen rautatie oli upea!
Mutta kuinka Yanmar SD-20:n kumin vaihto? Onnistuuko ilman erikoistyökaluja? Noin 7-9 vuotta on nyt kulunut tällä kumilla (tuolloin koko vetolaite vaihdettiin uuteen) ja taitaisi olla aika vaihtaa kumiosa. Moottoritilasta katsottuna kumi on edelleen kuin uusi. Koska fene on 741, näihin osiin pääsee suhteellisen helposti käsiksi.
Yanmarin systeemi perustuu tietääkseni kahteen kumiin. Kumien välisessä tilassa on hälytin, joka piippaa jos alempi kumi pettää. Tällöin ylempi kumi on vielä ehjä ja veneen ehtii hyvin saada kuiville.
Kiinnostaisi kyllä tietää missä kohtaa tuo hälyttimen anturi asuu, ja josko sen toiminnan voisi varmistaa jotenkin (upottamalla kupilliseen vettä?), niin voisi olla rauhallisin mielin.
Toki Yanmarillakin kumin vaihto tulee joskus ajankohtaiseksi ja lienee kivampi tehdä ennenkuin alempikaan kumi pettää, mutta tuo 7 vuotta taisi olla Volvon ohje, ja perustua siihen että Volvossa on vain yksi kumi ja jos se pettää niin veneen köli tapaa pohjaan hyvin pian.
VVille wrote:missä kohtaa tuo hälyttimen anturi asuu, ja josko sen toiminnan voisi varmistaa jotenkin (upottamalla kupilliseen vettä?), niin voisi olla rauhallisin mielin.
Styyrpuurin puolella se meillä näkyy aivan selvästi 2000-luvun alkupuolen mallissa. Hieman keskilinjan etupuolella. Siinä vieressä jopa lukee että testaa joka kevät ruuvaamalla irti ja upottamalla veteen. Ehkä turha neuvo, koska anturi on vain muovinpala josta menee kaksi metallista tappia läpi + pätkä johtoa + liitin. Noudatin neuvoa ja ilman suurta voimankäyttöä n. 7 vuotias muovinpala katkesi jengojen yläpuolelta. Kysyin laitteen edustajalta uutta, vastaus oli "Toimitusaika noin 9 pv. ja hintaa 155¤." Olen miettinyt tässä pikaliimausta vuoden verran... kerrankin on ollut hyötyä katsastusvarusteisiin kuuluvista pyöreistä puutapeista!
(Lisään kuvan tähän myöhemmin.)
Kumin pettämisestä: Yanmartohtori sanoi, että se tapahtuu vanhalle kumille rajussa karilleajossa, jossa veneelle tulee äkkipysäys ja kone + vetolaite haluavat jatkaa matkaansa. Vanha kumi repeää, uusi ei. Hyvällä navigointituurilla (tai tiukasti reiteillä pysytellen) siis kumi kelpaa vanhanakin, mutta karilleajossa vanha kumi saattaa olla veneen heikoin lenkki joka aiheuttaa uppoamisen.
Anonymous wrote:ehdottelin täällä korvaavaksi läpivientiholkkia tai kaapeliholkkia. Säästäisi n. 150 ¤
Hankala kierre siinä SD-20:ssa. En löytänyt mitään pulttia tai esinettä miljoonalaatikosta, jossa olisi tämä kierre. Mutta ehkä läpivientiholkeista löytyisi.
Yanmartohtori kävi paatissa. Totesi, ettei SD20 vetolaitteen suojakumeja vaihdeta ikinä, vaan tosiaan odotellaan vain sitä epätodennäköistä tapahtumaa eli summerin hälytystä, jonka jälkeen sitten mennään korjaamolle. Parin kymmenen vuoden kokemuksella kumit eivät hajoa ikinä, eli murhe on turha. Kaksoisrakenne + hälytin ovat siis turvallinen ja pitkällä juoksulla edullinen yhdistelmä.
SD-20 kumien hinta on noin 800 e + vaihtotyö. Jos asia huolestuttaa esim neljännesvuosisadan ahkeran kuminkäytön jälkeen, voinee vaihtaa koko saildriven sitten saman tien.
On oikein miellyttävää kuulla huoltomieheltä, ettei tarvitse tehdä mitään! Jospa joka viikko säästäisi näin paljon rahaa