pohjamaali/myrkkymaali

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
View more smilies

BBCode is ON
[img] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: pohjamaali/myrkkymaali

by pjtuomaa » Wed Oct 19, 2005 13:07 pm

Awa wrote: Jonkin huhun kuulin että Blakes olisi jotenkin naimisissa Hempelin kanssa, mene ja tiedä. Hyvää ja toimivaa kuitenkin.
Taitaa olla Hempelin "halpa" brändi. Kovasti tuo purkin etiketissä oleva purje näyttää tutulta.

http://www.seamarknunn.co.uk/catalog/subcat41.htm

by Erkka » Tue Oct 18, 2005 13:46 pm

Blakes on passelia maalia, ja kun sitä vielä saa Motonetistä niin hinta on vähän enemmän kohillaan kuin muualla. Jonkin huhun kuulin että Blakes olisi jotenkin naimisissa Hempelin kanssa, mene ja tiedä. Hyvää ja toimivaa kuitenkin.

Ei tarvinnut poistaa VC 17 - maalia!

by pjtuomaa » Tue Oct 18, 2005 12:43 pm

Nyt kun vene on ylhäällä voidaan todentaa, että siirtyminen vanhan tyyppisestä myrkkymaalista uusien määräysten mukaiseen maaliin ei välttämättä ole kovin työlästä, vaikka maalikauppias saataa neuvoa kaapimaan kaiken mahdollisen pohjasta pois maalityypin vaihdon yhteydessä.

Minulla oli ennestään VC17-maalia pohjassa kun menin uutta myrkkymaalia ostamaan viime keväänä. VC17 ei ole siis enää saatavilla, koska se ei täytä uusia määräyksiä. Ilmeisesti Hempelin ohjeiden mukaan toiminut myyjä ilmoitti minulle, että kaikki vanha maali pitää saada pois ja primeritkin, mikäli primer ei ole hyvässä kunnossa. Tämän jälkeen käskettiin laittamaan uutta primeria jotain 6 kerrosta ja sitten esim. Hard Racing ja päälle itsehioutuvaa maalia.
No sitten joku tämän palstan aktiivinen osallistuja (Panu, Harald tai joku muu ehkä, en muista) kehoitti miettimään uudelleen, koska kyseessä olisi ollut aivan järkyttävän iso homma. Pohjassa ei ollut kuplia ja se oli kohtalaisen hyvässä kunnossa.

Päädyin yksinkertaisesti vesihiomaan pohjan VC17 jäljiltä, maali ei lähtenyt ihan kokonaan hionnassa. Tämän päälle maalasin kaksi kerrosta hopeanväristä Yacht Primeria ja lopuksi kaksi kerrosta Blake's myrkkymaalia. Blake's oli siitä miellyttävä, että hinta oli noin 20% edullisempi kuin Hempel ja pari muutakin merkkiä. (ostopaikka Suomenojan satamassa sijaitseva liike).

Vene nousi eilen ja iloiseksi yllätyksekseni huomasin, että käyttämäni resepti oli toiminut loistavasti. Blake's:illä maalattu pohja oli aivan, siis täysin, puhdas näkeistä. Käsittelemätön vetolaite sen sijaan oli näkin peitossa. Joskus pieni oikominen maalinvalmistajan ohjeista kannattaa.

by pjh » Thu Nov 20, 2003 00:38 am

> Tärkeitä kysymyksiä myös mulle, ajattelin vetästä myös
> primerit pois, mutta juuri tämä ajoitus/kannattaako -osasto
> oli mielessä.

Kotiseurani melkein virallinen näkemys siitä, miltä myrkytön veneen pohja tulee ensi syksynä näyttämään, löytyy täältä: http://suns.fi/album/nosto-2003/nosto-10.html :twisted:

by mikke » Sun Oct 19, 2003 20:52 pm

Onko se nyt varmasti niin, että mikään uusi maali ei tartu vanhan myrkyn päälle? Luulis, että maalinvalmistajilla olisi suurakin mainosta ilmoittaa "tämä tarttuu myös vanhaan maalipintaan".

Itse jätin autotalliin purkin Bilteman myrkkyä ensi vuodeksi joten "periaatteessa" tää on mulla edessä vasta vuoden päästä...

by Guest » Fri Oct 10, 2003 09:51 am

Rautakaupasta varmaan kai, en muista kun en ollut itse hankkimassa sitä meidän yksilöä. Mistään harvinaisuudesta ei ole kyse, löytyy varmasti ilman suurempaa ongelmaa kun vähän etsii.

Ville

Pohjamaali/myrkkymaali

by rpuustin » Fri Oct 10, 2003 07:32 am

Anonymous wrote:Pari vinkkiä pohjan laittajille:
Osta paras skrapa mitä rahalla saa ja riittävästi teriä. (Ihan oikeasti tässä ei kannata säästää!) Kahvaksi sellainen ontto, mihin voi kytkeä pölynimurin letkun. (Yleensä pölynimurista tulee entinen.) Esim. sanvikin skrapat on hyviä.
Ville
Aiemmin mainitsemani pohjamaalien poistokokeilu, tapettiliisterin ja soodan yhdistelmä, ei ainakaan Charan maaleihin tehonnut.

Elikkä, seuraavaksi skraba kauppaan. Mistä Sandvikin skraboja kannattaa kysellä pääkaupunkiseudulla. Tavallisista rautakaupoista vai...?

Höpsis

by Guest » Tue Oct 07, 2003 08:36 am

Joku on ollut ehdottomasti sitä mieltä, ettei ole syytä mennä primer kerroksia koskemaan, että ei missään tapauksessa joutuisi koskemaan gelgoatin pintaa. Em.:n perusteluna oli, että pienikin pinnan rikkominen johtaa kosteuden kerroksiin pääsyn primereista huolimatta.
Toi on kyllä puppua. Gelcoat ei pidä vettä, sen takia siellä pohjassa on se primeri. (Ei se gelkkari nyt varsinaisesti vuoda tietenkään, mutta ei se mikään riittävä kosteussulku ole.) Sitäpaitsi gelcoat kuivuu vain muotissa (hapeton tila tms. en ymmärrä tarkemmin). Kun esimerkiksi karilleajovauriot korjataan telakalla, ei sinne pohjaan mitään uutta gelkkaria laiteta (=voida laittaa) vaan pelkästään kunnon primerikerrokset. Jos kosteutta pelkäät, niin laita enemmän primerikerroksia.

Vanhoihin primereihin lienee silti turhaa lähteä koskemaan, jos ne ovat kohtuullisessa kunnossa.

Ville

Pohjamaali/myrkkymaali

by rpuustin » Tue Oct 07, 2003 07:48 am

Raati,

olen viimein päässyt aloittamaan pohjan vanhojen maalien poiston ja olen nyt hieman ihmeissäni erilaisten neuvojen keskellä. Hempelin hoito-ohjeissa todetaan että vanhat myrkkymaalit ja primerit vain pois. Toisaalta tämänkin keskustelu aiheen puitteissa on todettu, että antaa vanhojen primereiden jäädä, mikä toisaalta tuntuu järkeen käyvältä.

Joku on ollut ehdottomasti sitä mieltä, ettei ole syytä mennä primer kerroksia koskemaan, että ei missään tapauksessa joutuisi koskemaan gelgoatin pintaa. Em.:n perusteluna oli, että pienikin pinnan rikkominen johtaa kosteuden kerroksiin pääsyn primereista huolimatta.

Eli, jos primerit on myrkkyjen lisäksi poistettava niin kuinka sen pystyy tekemään gelgoatin pintaa vahingoittamatta ja onko em. gelgoatin pinnan edes kevyt hionta vaarallista? Vai, pystyvätkö nykyiset primerit antamaan täydellisen kosteussuojan jos gelgoat pintaa on edes hieman joutunut hionnan yhteydessä koskemaan?

Tarkoitukseni on keväällä vetää ohjeiden mukaiset viisi kerrosta primeria ja sitten myrkyt päälle.

Muuten, Charan pohjassa näyttää olevan n. 4-5 kerrosta myrkkyjä ja vain yksi primer kerros, eli urakka kokonaisuutena näyttäisi olevan kohtuullinen. Vai, liekö perusoptimistin ennenaikasta riemua. En tiedä, ovatko edelliset kaksi omistajaan tehneet tätä urakkaa aiemmin, ja jos eivät, niin näyttää siltä, että aikoinaan (-84) ei primerilla ole turhia läträilty. Tämä saatettakoon tiedoksi muillekin vastaavaa puhaa suunnitteleville.

by Guest » Wed Oct 01, 2003 12:41 pm

Minäkin aikanaan olin aikeissa ottaa käsipelissä pohjan
puhtaaksi,mutta kun alkoi löytyä `kynnenjälkiä`,rakkuloita, aika
reippaasti,niin peitin alueen kiireesti maalilla ja laskin veneen niine
hyvineen veteen.Syksyllä sitten otin veneen ylös aika varhain ja
suoraan telakalle hiekkapuhallukseen.Terve gelcoat jäi
kiinni,laminaatista irronnut puhaltui pois.Niitä reikiä oli
tuhansia,niinkuin olisi haulikolla ampunut.Laminaatti sinänsä oli
terve.Talven Alma kuivui ulkona,kevätlämpimillä alkoi kosteusmittari
näyttää sopivia lukemia ja sitten alkoi paklaaminen.Arkin pohja
tehtiin samalla kaavalla.Meillä ei vanhan maalin poisto olisi riittänyt
kunnon pohjan tekemiseen,harkitkaapa tykönänne.
antti,s/y Alma

Pohjamaali/myrkkymaali

by rpuustin » Tue Sep 30, 2003 08:17 am

Awa wrote:Olen ymmärtänyt että olemassa on myös maalin pehmentäjiä, joiden avulla pohjan putsaaminen on TOSI helppoa :roll: Onko kukaan muu kuullut ko. aineista, ja toimivatko ne käytännössä? Etteivät pehmentele koko pohjaa samalla.
Eräs Finngulfilta eläkkeelle jäänyt venealan ammattilainen ehdotti myrkkymaalien ja primer kerrosten poistoon tapettiliisterin ja pesusoodan yhdistelmää. Eli, seos pohjaan joksikin aikaa muhimaan ja sitten lastalla "vain" kaapien em. mönjä ja maalit pois pohjasta. Seossuhde jäi kysymättä, mutta erään toisen henkilön kanssa pohtien päädyimme n. 5-10% seossuhteeseen.

Mutta, kokeilemaan en ole vielä päässyt. Toivottavasti viimeistään ensi viikonloppuna. Jos jollakin on kokemuksia vastaavasta, niin palaute otetaan mielellään vastaan.

Pehmenemisestä tms. ei mitään tietoa.

by harald » Mon Sep 29, 2003 15:13 pm

Anonymous wrote: Meillä on kovana hempelin Hard Racing ja pehmeänä hempelin harvinaisempi Sea Tech.
Ai Demokratiassa ei sitten ole P1200 paperilla hiottu myrkkypohja? ;)

Ei taida sitten olla mitään ideaa hioa 180 hienommaksi välihiontana, vai? Minä en ole löytänyt
mitään suoraa taulukkoa vesipapereiden karkeudet -> naarmut my:ssä sekä naarmut my:ssä ->
eri värien "täyttökyky".

Minusta tuntuu että yli vesi-P180 hiomisella vain saavutetaan huonompi tartunta. Ja P180
saavutettu sileys taitaa olla riittävästi alle kalvopaksuuden.

by Guest » Mon Sep 29, 2003 14:41 pm

Voihan sen 1-komponentti primerin hioa vielä ennen
myrkkyjä?
Voi mutta ei ole käytännössä tarpeen jos kuitenkin hioo myös kovaa myrkkyä. Esim. 2-komp-primer > hionta > 1-komp-primer > kova myrkky > hionta > kova myrkky > hionta on ihan kelvollinen systeemi.

Appelsiinipintahan "kasvaa" päällemaalatessa eikä tasoitu, toisin kuin voisi kuvitella, joten välihiontoja tarvitaan joka tapauksessa. Paras tietysti hionta joka välissä mutta pohjaan me tehtiin jotain tyyliin ohennettu primer > primer > hionta > primer > primer > hionta > primer > hionta > 1komp primer > myrkky > hionta jne. Hiomisvälit voi kattella vähän säidenkin mukaan, jos ei voi maalata, voi ainakin hioa.
Miten Demokratiassa, teilläkö pehmeät myrkyt alla?
Siis pehmeää on pohjassa kyllä jos sitä tarkoitat, mutta pehmeä on tietysti ulommainen kerros, sen päälle ei voi laittaa mitään.

Meillä on kovana hempelin Hard Racing ja pehmeänä hempelin harvinaisempi Sea Tech. Valitettavasti nykyään kielletty, mutta pari purkkia ostettiin ekologiasta piittaamatta varastoon. Suuri tappio veneilijöille, koska tuo oli mielestäni aivan ylivoimainen tuote pohjamaaliksi. Vesiohenteinen elikkä tosi kiva käyttää, helposti tyynyllä tasainen pinta, hyvät värit ja toimii paremmin kuin mikään näkemäni pohjamaali. Nyt taitaa mennä kaikki kehitysrahat näihin "nimekkäiden" maalien ekoversioihin, joten tuskimpa ihan heti saamme seatechistä laillista versiota.

by harald » Mon Sep 29, 2003 12:54 pm

Anonymous wrote: Osta paras skrapa mitä rahalla saa ja riittävästi teriä. (Ihan oikeasti tässä ei kannata säästää!)
Tuon allekirjoitan heti!
En keksi mitään syytä, miksi pitäisi poistaa myös vanha primeri.
Jos vanha primeri on näkkileipää ja ties mitä miranol primeria se sitten onkaan niin en näe
mitään syytä jättää sitä siihenkään :)

Toisaalta, jos vanha primeri on tasainen, ilman halkeamia ja on todistettavasti toiminut niin
"if it works, don't fix it".
Viimeinen epoksikerros kannattaa vetää yksikomponenttisella kamalla. Se ei ole
päällemaalausajan kannalta ollenkaan niin kriittinen kuin kaksikomponenttiepoksi. Näin saattaa
myrkky jopa pysyä pohjassa.
Tämä oli todella kullanarvoinen tippi. Luinkin tuossa teidänkin forumista miksi ja olisi saattanut
mennä naama punaiseksi ensi syksynä. Voihan sen 1-komponentti primerin hioa vielä ennen
myrkkyjä?
Ensin pari kerrosta kovaa pohjamaalia alle ja siihen päälle eriväristä itsekiillottuvaa (pehmeää)
maalia. Toimii pirun hyvin ja on helppohoitoinen. Kun kova väri rupeaa pilkistämään niin tiedät
maalata lisää pehmeää päälle. Ja jos kauden aikana pehmeä kuluu liikaa, niin kova ottaa homman
hoitoonsa.
Miten Demokratiassa, teilläkö pehmeät myrkyt alla?
Hommaan menee perkeleesti aikaa. Jos et skrapaa pohjaa jo syksyllä, voit asettaa vesillelaskutavoitteeksi esim. juhannuksen.
Amen, erä, geimi ja freimi! Meillä meni pitkälle kesäkuun puolelle v 2000.

by Guest » Mon Sep 29, 2003 12:40 pm

Pari vinkkiä pohjan laittajille:

Osta paras skrapa mitä rahalla saa ja riittävästi teriä. (Ihan oikeasti tässä ei kannata säästää!) Kahvaksi sellainen ontto, mihin voi kytkeä pölynimurin letkun. (Yleensä pölynimurista tulee entinen.) Esim. sanvikin skrapat on hyviä.

En keksi mitään syytä, miksi pitäisi poistaa myös vanha primeri.

Viimeinen epoksikerros kannattaa vetää yksikomponenttisella kamalla. Se ei ole päällemaalausajan kannalta ollenkaan niin kriittinen kuin kaksikomponenttiepoksi. Näin saattaa myrkky jopa pysyä pohjassa.

Ensin pari kerrosta kovaa pohjamaalia alle ja siihen päälle eriväristä itsekiillottuvaa (pehmeää) maalia. Toimii pirun hyvin ja on helppohoitoinen. Kun kova väri rupeaa pilkistämään niin tiedät maalata lisää pehmeää päälle. Ja jos kauden aikana pehmeä kuluu liikaa, niin kova ottaa homman hoitoonsa.

Hommaan menee perkeleesti aikaa. Jos et skrapaa pohjaa jo syksyllä, voit asettaa vesillelaskutavoitteeksi esim. juhannuksen.

Ville

Top