köli

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
View more smilies

BBCode is ON
[img] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: köli

by harald » Thu May 21, 2009 22:33 pm

Kaikkien köleistä kiinnostuneitten pitäisi mielestäni tutustua Marikon galleriaan, ja lukea ne kommentit ajatuksella. Hommassa on edetty juuri niin kuin pitäisi edetä, ja ne tuoreet kokemukset ovat kullan-arvoisia. Jos nyt tekisin sen homman uudestaan, tekisin Mikon gallerian mukaan...

http://www.fe83.org/gallery/view_album. ... e=album359

Toivottavasti saadaan nuo Mikon kuvatekstit jotenkin siirrettyä siihen wikisivulle.

by guest » Tue Mar 24, 2009 10:33 am

Ihan noin arkijärjellä tuntuu, että pituussuunnassa veneen saa kuormaliinoilla tukevammn kiinni = mm. vipuvartta on aika paljon enemmän. Jos molemmat sivutassut on irti, oletettavasti maalataan juuri sitä puolta, missä tassuja ei ole. Eikö ole niin, että vene ongelmien ilmaantuessa kaatuu juuri maalarin päälle?

En omien systeemeieni turvallisuutta takaa ja ne riippuu pukkityypistäkin, mutta ainakn meillä systeemi on hyvin tukeva. Kannellakin voi liikkua vapaasti. Pukki onkin kyllä rungoltaan lähinnä "ratakisko" mallia.

Hiekkapohjahieronta

by FE-Sillanpää » Mon Mar 23, 2009 19:14 pm

anssi wrote:laitetaan näppylähanska käteen, kun vene lähtee nousemaan pyyhkäistään kölin alapinta nopeasti (max kaksi pyyhkäisyä) "puhtaaksi" ja muistetaan koko ajan pitää se pätevän näköinen ja tarkkaavainen ilme. Sen jälkeen se homma onkin tehty ja veneen voi laskea :lol:
Mulla on suht yhtä työläs konsti: Kesän mittaan kokeillaan hiekkapohjassa hierontaa. Tämä konsti muuttuu myös mahdollisesti kariltairroitusharjoitukseksi, jos ei enää saakaan paattia kone voimin irti. Mutta näkit lähtee varmasti ainakin siinä tapauksessa. 8)

by Sibbe » Mon Mar 23, 2009 00:00 am

Varjo wrote:Onko mitään hyviä ideoita miten kölin saa maalattua myös alapinnaltaan muuten kuin tilaamalla nosturin? Sama ongelma myös venepukin tassujen kohdalla. Siihen ehkä pystyy kyllä virittämään jonkin aputuen ja löysäämään tassua sen verran että mahtuu pensseli väliin.
Itse maalasin kölin pohjan seuraavalla metodiikalla.
Venettä nostetaan pukista sen verran irti (joko syksyllä laskettaessa tai sitten erikseen, että kölin alle mahtuu kahteen kohtaan eteen ja taakse noin 15 cm reunasta poikittain noin 10-15 cm korkea tuki esim. kolme kakkosnelosen palaa päällekkäin. Tuo vaadittava korkeus riippuu luonnollisesti siitä minkä korkuinen tunkki tai muu nostopeli on käytössä.

Sitten puhdistetaan kölin pohja näkyvältä osin esim. raspiroopella hyvin ja maalataan tarvittava määrä haluttuja kerroksia siten, että alin kerros on melkein tukeen ja siitä jokainen kerros vähän kauenpana eli vanha kerros näkyy alta. Kun kaikki maalauskerrokset ovat kuivaneet, niin sitten jokin kumi tms. pehmike kölin ja tunkin väliin, tunkilla nostetaan venettä noin sentti ylöspäin ja siirretään kapulat jo maalattuun paikkaan. Toistetaan jo tehdyt vaiheet ja homma on tehty.

Se mitä kannattaa ainakin muistaa on, että tunkki kannattaa asentaa kunnolla, siinä pitää olla nostovoimaa ja sen pitää mahtua tuonne kölin alle ja sieltä pois. Sellainen autokorjaamomalli on aika paljon matalampi kuin pullotunkki. Toki jos on korkea pukki tai kaivaa kuoppaa ja laittaa isohkon pohjalevyn, niin pullotunkillakin selviää.

Kyljissä tuo jykevä kuormaliina on hyvä. Mikäli vene on edes lähellekkään suorassa niin vene pysyy pystyssä, mikäli vetää sen kiinni pukin toiseen reunaan sekä edestä että takaa. Muistaakseni laitoin kuormaliinan kiinni vastakkaisen kyljen varvaslistasta edestä sekä takaa vinssiin.
Tällöin voi koko toisen kyljen tassuja löysätä tarvittavan määrän.

Työn iloa
- Mika

by Petri » Fri Mar 20, 2009 22:58 pm

Anonymous wrote:Irtopukkien käyttö pitäisi kieltää. Taitaa ollakin kielletty meidän seurassa. Muutenkin pitäisi mielestäni olla aika itsestään selvää, että tassuja ei irrotella yhtään mihinkään ennen kuin korvaava tuenta on järjestetty.

Ville
Jooh, toki disclaimerina tuohon omaan viestiini, että tassujen irroitus toimii vallan hyvin kiinteällä pukilla, mutta irtopukeilla on kokeilisi.

Etenkin FE:n pohjamuodolla kiinteä pukki sitoo veneen aika tiukasti paikalleen, koska vene makaa hieman takakenossa ja etutassujen funktio on lähinnä tukea venettä kun joku steppailee keulassa, muuten takatassut ja köli yhdessä lukitsevat veneen asennon aika täysin. Teoriassa jopa molemmat etutassut voisi ottaa irti yhtäaikaa, on sitä käytännössä tullut testattuakin lyhyitä aikoja.

Alunperin kun aloin asiaa tutkimaan, mulla oli käytössä ylimääräinen irtopukki, jonka laitoin tukemaan sitä kylkeä mistä irroitin tassun, mutta huomasin sitten ettei irtopukista ollut juuri mitään hyötyä ja lopetin sen käytön.

by Guest » Fri Mar 20, 2009 22:44 pm

Irtopukkien käyttö pitäisi kieltää. Taitaa ollakin kielletty meidän seurassa. Muutenkin pitäisi mielestäni olla aika itsestään selvää, että tassuja ei irrotella yhtään mihinkään ennen kuin korvaava tuenta on järjestetty.

Ville

by harald » Fri Mar 20, 2009 20:42 pm

Meidän seurassa 33 jalkainen kaatui omistajansa päälle. Lonkkaluu palasiksi mutta henki pelastui kuitenkin, ja hänet saatiin irti veneen alta. Hengenmeno oli about this close || . Silloin taisi kyseessä olla seaquip-tyyppiset irtopukit, jotka upposivat sorakentän pinnan sisään.

by Varjo » Fri Mar 20, 2009 19:08 pm

Eräs tuttavani löysäili venepukin tassuja hieman liian rennosti ja vene lähti kaatumaan. Sai kuitenkin pienehkön purjeveneen pidettyä pystyssä kokovartalopinnistyksellä. Muutaman apua-huudon jälkeen paikalle saapui apuvoimia ja tilanne saatiin hallintaan. Sanoi että ei koskaan tee sitä enää. :lol:

by Guest » Fri Mar 20, 2009 16:06 pm

Noston aikana sutiminen on melko yhtä tyhjän kanssa, jos lähtötilanne on yhtään huono. Jos kölin pohja on jollain konstilla saatu tiptop kuntoon, silloin nostojen ja laskujen yhteydessä tapahtuva pikapyyhintä on ihan ok ja sillä pärjää kohtuullisesti useita vuosia. Noston yhteydessä tehtävä kunnollinen puhdistus on tärkein, märän maalin laittaminen veteen laskun yhteydessä on vähän niin ja näin, järkevyys saattaa riippua maalista.

Meillä kölin pohjan kuntoonlaitto oli kahden vuoden projekti siten, että kölin alla olevat klapit laitettiin ensin aivan etureunaan ja aivan takareunaan ja tällä virityksellä tehtiin pohjan keskiosa kuntoon. Klapien pitää olla aika korkeat, nelosneloset vähintään, että välissä mahtuu työskentelemään. Seuraavana vuonna klapit laitettiin keskelle ja lisäksi päihin siten, että etummaiset ja takimmaiset klapit sai kilkuteltua irti ja takaisin hieman tassuilla ja ylimääräisellä kolmijalalla tms. systeemillä "keventämällä". Taisi olla että kolmantenakin vuonna vielä viimeisteltiin niitä keski ja reunaosien rajapintoja. Operaationa oli siis kaiken ruosteen sun muun poisto kaikenlaisilla vekottimilla rälläkästä hammasharjaan, primerit, pakkelointia ja hiontaa monenmonta kertaa, ja lopuksi myrkky.

Tassut voi tosiaan tehdä yksi kerrallaan, mutta ongelmana on, että homma ei kovin helposti hoidu yhden päivän aikana, kun maalin kuivumista pitää odotella. Jos kölin pohjaa meinaa laittaa, niin kannattaa ehkä harkita sellaista tukirakennetta, jonka avulla veneen saa tuettua yläkautta. Näin saadaan kaikki tassut yhtäaikaa irti (välttämätöntä silloin kun tehdään koko pohjan remontti) ja kölihommia helpottaa, kun veneen kuormaa voidaan ottaa tukien varaan ilman pelkoa siitä, että tassut painavat kylkiä lommolle.

Kakkosnelosista rakennetaan kehä veneen ylitse ja kuormaliinalla vene varvaslistasta kiinni tämän kehän vaakapalkkiin. Homma vaatii kolme plus kolme kakkosnelosta, neljä pulttia, pari kuormaliinaa sekä jotain pientä tilpehööriä eli suht halvalla selviää. Ei ehkä kannata pelkkien tassujen takia nähdä vaivaa, mutta jos aikoo tehdä sekä tassujen kohtia että kölin pohjaa niin suosittelen. Suosittelen että tekee tällä systeemillä kertaalleen sekä kölin että tassujen kohdat kuntoon esim. viiden vuoden välein ja välivuosina vaan sitten putsailee minkä pystyy isommitta operaatioitta.

Samantapainen viritys kuin minkä kuvailin löytyy expresspurjehtijoiden wikistä kuvien muodossa. Kuvitelkaa roikottavanne venettä kuormaliinoilla siitä vaakapalkista niin se on siinä. Noissa kuvissa olevan virityksen toimintaperiaatetta en täysin varmasti pysty päättelemään, mutta saattaa olla että veneen kylkien on tarkoitus nojata pystypalkkeihin.

Ville

by anssi » Fri Mar 20, 2009 13:02 pm

Joo toi tassujen alta -maalaus just noin kun Petri sano. Ajattelin tohon kölin alapuoleen soveltaa samaa taktiikkaa kun edellisinäkin vuosina: laitetaan näppylähanska käteen, kun vene lähtee nousemaan pyyhkäistään kölin alapinta nopeasti (max kaksi pyyhkäisyä) "puhtaaksi" ja muistetaan koko ajan pitää se pätevän näköinen ja tarkkaavainen ilme. Sen jälkeen se homma onkin tehty ja veneen voi laskea :lol:

by Petri » Fri Mar 20, 2009 12:10 pm

Mulla on suunnitelmana hoitaa tuo kölin alapuoli tänä vuonna siten, että kun nostoauto nostaa veneen pukilta, niin kölin pohja vetäistään pikaisesti tasohiomakoneella sileäksi ja sitten hetken siirtoajelun jälkeen, kun venettä ollaan laskemassa veteen, niin pistän kölin pohjaan jotain todella nopeasti kuivuvaa( 5min, sen verran nosturimies yleensä ongelmitta odottelee) epoksia niin että kölin pohjaan saisi tasaisen pinnan, jota on helpompi sitten puhdistaa uintireissuilla.

Onko kellään tuomiota, kannattaako ajatus hylätä välittömästi vaiko kokeilla?

Ja joo, tassujen alta on maalailtu ihan siten että ruuvataan yksi tassu irti kerrallaan, veneen päällä ei tietenkään silloin pompita mutta ei se vene kaadu yhden tassun puutteesta. Ongelma onkin sitten se kuivumisaika...

by Guest » Fri Mar 20, 2009 10:54 am

Tassujen alta maalaus onnistuu (pukista riippuen, mutta yleensä) kun käytät apuna tuhteja kuormaliinoja. Kun maalaat "etutassujen" aluset kiristät kuormaliinan /-nat perästä. Kun taas takatassut, niin liina kiristetään keulasta. Vastaavasti tietty siis aina "ei maalauksen alla" olevan pään tassut on kierrettynä paikalleen. Jos pukki on riittävän tukeva, voi kuormaliinojen päät kiristää pukin rakenteisiin.

Kuormaliinat eivät maksa biltemassa tai vastaavassa paljoakaan. Kannattaa vaan ottaa mahdollisimman tuhdit. Sitten kannella kannattaa katsoa, ettei kiristä liinalla mitään hajalle.

Kölin alareunan saa maalattua periaatteessa tunkkaamalla venettä ylöspäin ja nostamalla vastaavasti tassuja ja laittamalla korokepaloja kölin alle. Itse en ole tätä hirvinnyt kyllä tehdä....

by Varjo » Fri Mar 20, 2009 10:11 am

Onko mitään hyviä ideoita miten kölin saa maalattua myös alapinnaltaan muuten kuin tilaamalla nosturin? Sama ongelma myös venepukin tassujen kohdalla. Siihen ehkä pystyy kyllä virittämään jonkin aputuen ja löysäämään tassua sen verran että mahtuu pensseli väliin.

by harald » Thu Mar 12, 2009 13:10 pm

ristilinkki: http://www.fe83.org/forum/viewtopic.php?t=266 (kölipulttien kireys)

by harald » Tue Mar 03, 2009 14:00 pm

http://kerppu.hut.fi/opiskelu/materiaal ... ittaus.PDF

Tuota fosfatointia käytimme kölimme suojauksessa. Erittäin suositeltava menetelmä jolla vähennetään korroosion eteneminen epoksin alla (kukkiminen).

Fosfaattihappoa myy esim fixus-ketju nimikkeellä CRC Rust Remover.

Top