Spinnun takaplokit

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
View more smilies

BBCode is ON
[img] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Spinnun takaplokit

by Panu » Mon Jul 23, 2012 17:50 pm

Joakim wrote:...Hajonnut ploki lienee veneen ikäinen eli 7 vuotta vanha. Miksi plokit heikkenisivät ajan myötä ja miten sen näkisi?
Tervehdys

Materiaalit väsyvät ja kolhiintuvat käytössä. Tämä antaa väsymissärölle huikeasti mahdollisuuksia ydintyä ja väsyttävän kuorman alla kehittyä suuremmaksi, kunnes saavutetaan materiaalin ns. kriittinen särökoko. Tämän jälkeen voi vaurio edetä raerajaa pitkin vaivatta rikkoen rakenteen odottamatta.

Lisäksi kys. ploki on komposiittimateriaalia, jonka uv säteilyn kestosta emme tiedä mitään. Tietääköhän valmistajakaan?

UV:lla on oikeasti hanpaat, jolla se käy etenkin muovien kimppuun. Meillä jollan, kaupallinen Etolasta hankittu, äyskäri hapantui muutamassa vuodessa hauraaksi ja värinsä menettäneeksi koppuraksi :shock: . Siihen nähden 7 vuotta komposiittiplokille on hyvä ikä... :?

by Jan » Mon Jul 23, 2012 17:18 pm

Solveigissa(Inferno 31) ollut Carbo 75:t käytössä spinnuskuuttien blokkeina viitisen vuotta toistaiseksi ilman ongelmia.

by Olli » Mon Jul 23, 2012 16:48 pm

Meillä meni nyt Hangon regatassa 8 mm spinnuskuutti 57 mm carbo-plokin ja posken väliin, ja hirtti jumiin. Plokissa ei näy ulospäin mitään vikaa, melko joustavaa kamaa taitaa olla. Ja nämä vain vuoden vanhat. Päätyivät älä-osta-listalle.

by Juice » Mon Jul 23, 2012 15:58 pm

Hajonnut ploki lienee veneen ikäinen eli 7 vuotta vanha.
Metkaa. Itsellä hajosi viimekesänä fallien taittoplokina virkaa tehnyt carbon 57 millinen tuplaploki saman ikäisenä ja ihan samalla tavalla. Siis niin, että toinen poskilevy petti ja pylpyrä lensi samantien parin mailin päähän.

Tapauksen jälkeen olen varmistanut kaikki (Harkenin) plokit dyneemasakkelilla, jotta osia ei lentelisi vauriotilanteessa sinne sun tänne.

by Petri » Mon Jul 23, 2012 14:46 pm

Joakim wrote: Hajonnut ploki lienee veneen ikäinen eli 7 vuotta vanha. Miksi plokit heikkenisivät ajan myötä ja miten sen näkisi?
Komposiittiin tulee säröjä ja sitten joskus kosahtaa, jokainen feneilijä tietää Bartonien kirouksen ja on meilläkin käytännössä molemmat genua skuuttiplokit vaihdettu kun toinen hajosi ja toinen näytti hajoavan ihan kohta.
En sitten tiedä onko hiilarien kohdalla vähän se ongelma että kun ne hajoavat niin se tapahtuu nopeasti

Ja toisaalta ihan pelkkä kuluminen tuhoaa plokit aika helposti, myöskin monen feneen kannen taittoplokien pylpyrät on vaihdettu kun pylpyrät ovat kuluneet akseliin asti (tuo on tosin todnäk lähinnä vaijerifallien syytä, en ole pannut merkille silminnähtävää kulumista koko sinä 10v aikana mitä Olgassakin on ollut skuuttifallit).

Nyt kun mietin niin onkohan meillä itseasiassa Carbo40:set kun eivät ne mielestäni kyllä 40 dollaria maksaneet. Tai ehkä maksoivat mutta kun dollarikurssi oli silloin 1,4-1,5 niin eipä paljoa haitannut.

by Joakim » Mon Jul 23, 2012 14:35 pm

Petri wrote:
Joakim wrote: Harkenin valikoimasta selkeästi tuota kestävämpi maksaa sitten jo mukavasti ~400 ¤/kpl tuosta "Airblock" sarjasta. ESP Cruising sarjasta löytyy sitten jo reilun satasen plokejakin.
Nämä jutut kyllä aina lämmittävät mieltä siitä ettei joudu varustamaan isompaa venettä, mitä nuo 57:n carbot maksavatkaan, taisin parilla kympillä ostella jenkkilästä niitä joten tuskin Suomessakaan yli 30 euroa ovat?

Mutta aika ikävä tapahtuma tuollainen, oliko tuo ploki sitten miten vanha ts. onko kyse tosiaan vain siitä että plokisi oli auttamatta liian pieni veneellesi vai että kenties ikä oli jo tehnyt tehtävänsä. Meillä alkaa noilla heloilla kuitenkin olla jo ikää nelisen vuotta joten pitää ehkä alkaa joskus vähän ihmettelemään niitten kuntoa tarkemmin...
ProSailorista suosittelivat Black Magic 57 high-loadia, joka jäi minulta huomaamatta. On tuota Airblock-sarjaa, kestää 1134/2268 ja maksaa 169 ¤.

Halvin Carbo 57 maksaa Suomessa 41,50: http://www.sailtech.fi/files/HINNASTO_HARKEN.pdf

Nopeasti netistä katsottuna jenkeissä kutakuinkin yhtä monta dollaria.

Hajonnut ploki lienee veneen ikäinen eli 7 vuotta vanha. Miksi plokit heikkenisivät ajan myötä ja miten sen näkisi?

by Panu » Mon Jul 23, 2012 14:30 pm

Petri wrote: Meillä alkaa noilla heloilla kuitenkin olla jo ikää nelisen vuotta joten pitää ehkä alkaa joskus vähän ihmettelemään niitten kuntoa tarkemmin...
Tervehdys

Hurjat 4 vuotta ikää plokeilla. Onnittelen. Meillä RWO:n pikkujarrut ovat hajonneet tahdilla yksi / kesä. Sikäli harmi, kun ei hajoa molemmat yhtäaikaa, niin pystyisi psyykkaamaan itsensä hankkimaan paremmat. Nyt on kiireessä tullut hankittua uusi rikkoutuneen tilalle. Ei tietenkään kannattaisi, mutta kun ne on niin halpoja...

by Petri » Mon Jul 23, 2012 13:19 pm

Joakim wrote: Harkenin valikoimasta selkeästi tuota kestävämpi maksaa sitten jo mukavasti ~400 ¤/kpl tuosta "Airblock" sarjasta. ESP Cruising sarjasta löytyy sitten jo reilun satasen plokejakin.
Nämä jutut kyllä aina lämmittävät mieltä siitä ettei joudu varustamaan isompaa venettä, mitä nuo 57:n carbot maksavatkaan, taisin parilla kympillä ostella jenkkilästä niitä joten tuskin Suomessakaan yli 30 euroa ovat?

Mutta aika ikävä tapahtuma tuollainen, oliko tuo ploki sitten miten vanha ts. onko kyse tosiaan vain siitä että plokisi oli auttamatta liian pieni veneellesi vai että kenties ikä oli jo tehnyt tehtävänsä. Meillä alkaa noilla heloilla kuitenkin olla jo ikää nelisen vuotta joten pitää ehkä alkaa joskus vähän ihmettelemään niitten kuntoa tarkemmin...

by Joakim » Mon Jul 23, 2012 12:05 pm

Joakim wrote: Mulla on 75 mm spinnuplokit, vaikka vene painaa tuplasti ja spinnu on tuplasti isompi.

57 Carbo Ratchamaticille luvataan 227 kg työ- ja 907 kg murtokuorma. Miksi takaplokin pitäisi olla merkittävästi lujempi? Kai nyt Carbo 57:n 359/1079 kg riittää helposti. Puhumattakaan Black Magic 57:sta, jonka arvot 750/1500 low-loadina ja 1134/2268 high-loadina.
No eilen sitten hajosi tuo 75C spinnuploki. 8-9 m/s tuulta ~130 TWA venevauhti 9 kn paikkeilla ilman ainuttakaan broachia. Ei puuskaa ei säädetty gaijaa, yht'äkkiä vain pamahti ja näin jotain mustaa lentävän vauhdilla ohi spinnun. Samalla hetkellä barberi repesi irti rapulukosta ja vene broachasi spinnupuomin noustessa ylös. Ensin luulin, että rapulukko oli hajonnut, mutta sitten huomasin gaijan nojaavan kaidetolppaan ja takavinssiin. Spinnupuomi oli aika banaanina, mutta suoristui sentään.

Plokista puuttui toinen poski, joka oli mennyt "juuresta" poikki, sekä kaikki sisuskalut.

Ei mikään kovin mukava tapahtuma ja kuorma ei ollut vielä lähellekään maksimissaan, sillä spinnupuomi oli toista metriä irti etustaagista ja tuulta tosiaan alle 10 m/s.

75C:lle luvataan 550/1650 kg, joten aika kovaa on vetänyt. Tietysti tuohon tulee melkein 180 asteen mutka. Harkenin valikoimasta selkeästi tuota kestävämpi maksaa sitten jo mukavasti ~400 ¤/kpl tuosta "Airblock" sarjasta. ESP Cruising sarjasta löytyy sitten jo reilun satasen plokejakin.

by Joakim » Thu Sep 29, 2011 14:30 pm

harald wrote: Practical Sailor on myös testannut räikkäplokeja.
http://www.ronstan.com/info/practicalsa ... rticle.asp
Aika naurettava testi verrattuna die Yachtiin. Tuossa on käytetty 5/10 lbs vetoa ja saatu pidoksi 20-80 lbs. 1 lbs on 0,454 kg joten ihan mitättömiä kuormia eikä lujuutta ole testattu. Yachtissa oli mitattu vaadittu voima 50, 100 ja 150 kg kuormalla kahdella eri köysityypillä, mitattu kitka vapaasti pyörivänä ja testattu murtolujuus.

by jr » Thu Sep 29, 2011 13:18 pm

Noita Anderssenin valkoisia räikkiä taisi muuten olla Bauhaussin venetarvikeosastolla myynnissä. Hintaa en tarkkaan muista, olisko ollut neljän kympin korvilla...

by harald » Thu Sep 29, 2011 11:45 am

Sainkin sitten tuomion että takuuseen tuo ei mene, mutta saisin 88¤ hinnasta -25%. Ihan OK sinänsä, mutta samalla ehkä kokeilisi jotain muuta.

Practical Sailor on myös testannut räikkäplokeja. Ronstan on sekä manuaali- että automaattiräikällä ja on myös Practical Sailorin valinta. Harmi vain että Marnelan sivuilla hinnasto on vuodelta 2006.

http://www.ronstan.com/info/practicalsa ... rticle.asp

Kas, uusi sivusto: http://www.balticrigging.fi/

by Joakim » Thu Sep 29, 2011 11:07 am

die Yacht 16/2011:ssä oli jarruplokitesti. Harkenin plokit pärjäsivät huonosti, erityisesti carbo 57, joka kylläkin kesti murtokuormansa eli kovaa olette vetäneet. Carbo 57 oli koko testin huonoin pitokyvyssä. Selvästi parempia olivat puolet halvemmat Anderssen knarrblock (se valkoinen, tosin testissä sanottiin, että kokemuspohjaisesti se kuluu ja ei enää pidä niin hyvin) ja Holt 57 Line Ratchet. Myös Hexaratchet oli parempi. Tesivoittaja oli Ronstan, mutta se oli selkeästi kallein ja vain niukasti parempi kuin nuo kaksi aiemmin mainittua.

Holt 57 Organic, Selden Ratchet 60 ja Sprenger Ratchenblock eivät kestäneet 150 kg vetoa, vaan räikkämekanismi hajosi. Useampi bloki ei kestänyt ilmoitettua murtokuormaa ja lähes kaikista ainakin sakkeli vääntyi, mutta mikään ploki ei kylläkään jäänyt aivan hirveästi ilmoitetusta. Hajonneet kestivät 750-850 kg.

by harald » Wed Sep 28, 2011 09:31 am

tuo Harken 57 mm Ratchamatic kestää harkenin mukaan 227 (907) kg kuormaa. Meillä on tuo taittoplokina, mutta tällä kertaa gaija olikin päävinssissä kiinni joten kulma-asteita oli vähän enemmän kuin tavallisesti. Kun gaijaa vinssattiin rupesi kuulat tippumaan kannelle.

Spinnu kesti tällä kertaa :)

by Joakim » Sat Jul 30, 2011 12:48 pm

Artsi wrote:Kyllä taitaa kuormat olla suurempia. Kerran olen käynyt Inferno 29:n keulakannella jiippaamassa spinnua. On se melko lailla suurempi, kuin FEnessä! :?
Ei maksimikuorma riipu spinnun koosta vaan veneen kyvystä kantaa spinnua. Inferno ei taatusti kanna spinnuaan yli 6 m/s sivutuulessa, kun FE:llä mennään paljon pidemmälle, jolloin voimat pienemmästäkin spinnusta suuret.

Top