by Panu » Mon Aug 16, 2004 23:17 pm
oikkpasi wrote:Niin, onko tuolla öljyllä yleensä mitään voitelevaa merkitystä tuossa yhteydessä? Vai onko idea itseasiassa viedä öljyllä täytetty letku vedenpinnan yläpuolella ja samalla saada korkeampi paine tiivisteiden väliin kuin "meren" puolelle, jolloin mahdollinen vuoto menee ulospäin?Öljyhän ei pääse vesivoideltuun laakeriin, vai pääseekö?
Harald wrote: Me olemme nyt käyttäneet jonkun suosituksen mukaisesti SAE90 öljyä voitelemassa tuota läpivientiä. Vaihdelaatikkoöljyä siis. Sopivan jäykkää, pilssi on rasvaton eikä sateenkaaria veneen takana. Kannattaa sitten putsata sitä pronssista möhkälettä pronssiroskista, se on siis myös laakeri ja jos sinne jättää paljon noita metallipuruja en tiedä miten on laakerin toimivuuden kanssas pidemmän päälle.
Tervehdys
Potkuriakseli pyöriessä kitka varmasti lämmittäisi ja kuluttaisi stefoja ennenaikasesti, ellei niitä voidella ja jäähdytetä jollain tavalla. Sisimmät tiivisteet saavat voitelunsa öljystä ja ulointa stefaa lienee oikein kutsua vesivoidelluksi.
En usko, että öljykupilla yritetään saada tiivistysplokiin ylipainetta, vaan sillä yksinkertaisesti yritetään taata, ettei öljy pääse plokista loppumaan. Öljyn viskositeetillä on suuri vaikutus stefojen tiiveyteen. Mitä juoksevanpaa öljyä käytetään, sitä ohuempi voiteleva (lue huonommin tiivistävä) kalvo siitä muodostuu ja sitä helpommin öljy valuu tiivisteiden läpi veteen (hyi hyi

). Suuremman viskositeetin öljyllä kalvon on vastaavasti paksumpi eikä se siten juokse yhtä pienistä raoista stefan ja akselin välistä ulos vettä pilaamaan. Olisi naivia ajatella, ettei ajan oloon jonkin verran öljyä pääsisi tihkumaan tiivisteiden läpi veteen. Itse en ole tosin vuosiin lisännyt öljyä öljykuppiin, joten asia lienee merkitykseltään, kuin hyttysen p.... saharassa, kuten on ollut tapana sanoa. Joissain vanhoissa veneissä vannasputken tiivistys tehtiin vaseliinin ja kangaskuidun (rättinauhan) avulla. Tällöin ei varmastikaan voida puhua vaseliinin ylipaineesta vaan enemmänkin voitetuaineen kalvosta, joka kestää esiintyvän veden paineen.
Tuohon metallilastuihin tiivistysplokissa toteaisin, että onhan tuo pronssi vanha ja tunnettu laakerimetalli, joten jos mujua oli paljon lienee ploki kuitenkin messinkiä

. On selvä, että metalliset partikkelit pyörimässä stefan ja akselin välissä ei varmastikaan edistä tiivistyksen kestoikää. Joten kuten Harald totesi, kannattaa ploki puhdistaa huolella.
[quote="oikkpasi"]Niin, onko tuolla öljyllä yleensä mitään voitelevaa merkitystä tuossa yhteydessä? Vai onko idea itseasiassa viedä öljyllä täytetty letku vedenpinnan yläpuolella ja samalla saada korkeampi paine tiivisteiden väliin kuin "meren" puolelle, jolloin mahdollinen vuoto menee ulospäin?Öljyhän ei pääse vesivoideltuun laakeriin, vai pääseekö?[/quote]
[quote="Harald"] Me olemme nyt käyttäneet jonkun suosituksen mukaisesti SAE90 öljyä voitelemassa tuota läpivientiä. Vaihdelaatikkoöljyä siis. Sopivan jäykkää, pilssi on rasvaton eikä sateenkaaria veneen takana. Kannattaa sitten putsata sitä pronssista möhkälettä pronssiroskista, se on siis myös laakeri ja jos sinne jättää paljon noita metallipuruja en tiedä miten on laakerin toimivuuden kanssas pidemmän päälle. [/quote]
Tervehdys
Potkuriakseli pyöriessä kitka varmasti lämmittäisi ja kuluttaisi stefoja ennenaikasesti, ellei niitä voidella ja jäähdytetä jollain tavalla. Sisimmät tiivisteet saavat voitelunsa öljystä ja ulointa stefaa lienee oikein kutsua vesivoidelluksi.
En usko, että öljykupilla yritetään saada tiivistysplokiin ylipainetta, vaan sillä yksinkertaisesti yritetään taata, ettei öljy pääse plokista loppumaan. Öljyn viskositeetillä on suuri vaikutus stefojen tiiveyteen. Mitä juoksevanpaa öljyä käytetään, sitä ohuempi voiteleva (lue huonommin tiivistävä) kalvo siitä muodostuu ja sitä helpommin öljy valuu tiivisteiden läpi veteen (hyi hyi :( ). Suuremman viskositeetin öljyllä kalvon on vastaavasti paksumpi eikä se siten juokse yhtä pienistä raoista stefan ja akselin välistä ulos vettä pilaamaan. Olisi naivia ajatella, ettei ajan oloon jonkin verran öljyä pääsisi tihkumaan tiivisteiden läpi veteen. Itse en ole tosin vuosiin lisännyt öljyä öljykuppiin, joten asia lienee merkitykseltään, kuin hyttysen p.... saharassa, kuten on ollut tapana sanoa. Joissain vanhoissa veneissä vannasputken tiivistys tehtiin vaseliinin ja kangaskuidun (rättinauhan) avulla. Tällöin ei varmastikaan voida puhua vaseliinin ylipaineesta vaan enemmänkin voitetuaineen kalvosta, joka kestää esiintyvän veden paineen.
Tuohon metallilastuihin tiivistysplokissa toteaisin, että onhan tuo pronssi vanha ja tunnettu laakerimetalli, joten jos mujua oli paljon lienee ploki kuitenkin messinkiä :?:. On selvä, että metalliset partikkelit pyörimässä stefan ja akselin välissä ei varmastikaan edistä tiivistyksen kestoikää. Joten kuten Harald totesi, kannattaa ploki puhdistaa huolella.