Spinaakkeripuomin jiippaaminen

FEWikistä
Versio hetkellä 17. kesäkuuta 2008 kello 17.46 – tehnyt Harald (keskustelu | muokkaukset) (luokitus)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tässä yksi vaihtoehto miten jiipin voi suorittaa veneessä, missä on barberit. Joissain veneissä käytetään barberien sijaan alagaijaaa. Eri veneissä jiippimanööverit ovat hieman erilaiset juuri ala/ylägaijojen takia tai toisaalta riippuen miten etupurjeen skuutit on viritetty.

Missä on suoritus?

Tässä vaiheessa pitää muistaa missä se varsinainen urheilusuoritus piilee. Se ei piile siinä että gastit suorittavat oman narunsa vetämisen mahdollisimman vikkelästi. Suoritus on spinnun lennättäminen tiiminä jiipin aikana. Pinnamies ei saa ohjata liian nopeasti alas, ei saa jäädä plaatikseen liian kauan, trimmajan pitää pitää spinnu lennossa, keulagasti ei saa puomin liikkeillä häiritä spinnun lentoa eikä pianisti saa barberin vetämisillään häiritä spinnun lentoa.

Barberi ja gaija toimivat yhdessä, ja koska he yhdessä spinnun kanssa muodostavat kolmion, tulee barberia ja gaijaa säätää yhteistyössä. Hyvin paljon samalla tavalla kuin genoan skuuttipisteen säätäminen skuutin kanssa samaan aikaan.

Valmistautuminen

Lenssillä tulee koko miehistön olla valmiina jiippiin, välittömässä valmiudessa. Tällaiseen valmiuteen ei päästä ilman harjoituksia. Hyvä harjoitus on noin kymmenenen jiippiä muutaman kymmenen minuutin sisällä, epäsäännöllisesti jaoteltuna.

Jiippiin tultaessa pinnamies antaa keulagastille vinkin asiasta, paljastamatta kuitenkaan kanssakilpailijoille aikeistaan. Keulagasti on aina valmiina yllättäväänkin jiipppin. Tässä vaiheessa pianisti selvittää barberit ja voi kovassa kelissä kiristää leen skuutin barberin valmiiksi, ellei se tässä kelissä ole jo pohjassa. Jos barberi kiristetään pitää muistaa että samalla ilmoitetaan kanssakilpailijoille aikeistaan.

  1. Pinnamies ohjaa veneen pehmeästi plattikseen ja keulagasti nousee mastolle. Keulagastin tulee olla selin mastolle, jotta hän näkee spinnun, vertaa aikaisempaan kappaleeseen "missä on suoritus?". Pinnamies voi ottaa ison skuuttitaljan käteensä ja vetää isopurjeen hitaasti veneen keskilinjalle pitäen sen siinä hetken. Tällä helpotetaan spinnun lennätystä jiipin aikana. Jos pinnamies vetää isopurjeen ripeästi yli, liikeen aiheuttama imu tulee vetämään spinnun mukaansa ja spinnu sakkaa.
  2. Keulagasti irroittaa puomin mastosta, ja varoen spinnun häiritsemistä myös luun skuutista. Hän siirtää puomin päätä uutta luun puolen laitaa kohti samalla haroen leen skuutin käteensä ja lukitsee skuutin puomihelaan. Vaihtoehtoisesti harjoittelemalla voi keulagasti saada uuden luun skuutin kiinni mastolla seisten ilman että hänen tarvitsee kurottaa uutta skuuttia (tulevaa gaijaa). Tässä kohtaa pitää trimmaajan päästää hiukan skuutista jotta spinnupuomille syntyy tarvittava tila maston ja skuuttikulman väliin.
  3. Rotaatio: tässä kohtaa spinnu vaihtaa puolta, ja isopurjeen voi laskea uudelle leen puolelle. Pinnamies nostaa kurssia muutaman asteen uudella halssilla jotta spinnu ei jää isopurjeen taakse. Tässä vaiheessa luu ja lee vaihtat puolta, skuutista tulee gaija, ja gaijasta skuutti. Rotaatiota voi edesauttaa jos pianisti päästää uudesta leen barberista ulos. Tämä liike muuttaa spinnun muotoa siiveksi ja se lentää herkemmin ulos uudelle luun puolelle edesauttaen rotaatiota.
  4. Keulagasti alkaa työntää puomia sekä gaijaa ulospäin veneestä. Samalla pianisti ja trimmaaja pitävät purjeen lentämässä, päästäen uudesta gaijasta jotta keulagastin puomin työntäminen ei muuta geometriaa vaan purje pysyy samassa kulmassa tuuleen nähden. Pinnamiehen tulee jo tässä vaiheessa nostaa noin 10° jotta spinnu on varmasta tuulessa.
  5. Keulagasti lukitsee puomin mastoon. Nyt voi pianisti ottaa barberista kiinni ja yhteistyössä trimmaajan kanssa hän vetää uuden luun barberin pehmästi pohjaan spinnun lentoa häiritsemättä, samalla kuin trimmaaja päästää gaijasta hiukan ulos. Jos näyttää siltä että keulagastilla on vaikeuksia saada puomi mastohelaansa (puomi näyttää liian pitkältä), tulee trimmaajan päästää hiukan sekä skuutista että gaijasta. Heti kun puomi on kiinni mastossa keulagasti kuittaa selvästi kipparille jiipin olevan valmis (nyrkki ylhäällä hyvä merkki kiinni olemisesta) ja kippari nostaa ajokulmaan.
  6. Kaikki valmistautuvat sekä henkisesti että varustuksellisesti seuraavaan jiippiin.

Mikäli tuulee riittävästi, on helpompi tehdä jiippi niin, että barberit ovat molemmat pohjassa jiipin aikana. Edelläkuvattu menetelmä sopii kevyeen keskituuleen kun spinnun sakkaamisen vaara isopurjeen takana on suuri ja etenkin mikäli jiippikulma on hiukan suurempi.