Scandicap

FEWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.

Tässä meidän forumista napattu teksti nimimerkiltä "Ent. FE83-purjehtijat" 19. elo 2003.

Scandicap

Scandicap sääntö tuli 70-luvun loppupuolella korvaamaan LYS-taulukon, koska jo silloin oli samaa keskustelua LYS-säännön epäoikeudenmukaisuudesta, niin kuin nyt on. Joten tanskalaiset/ruotsalaiset kehittivät mittasäännön, jossa mittattiin veneestä ja purjeista eräitä mittoja. Mittojen lukumäärä oli huomattavasti pienempi kuin IMS:ssä nykyään. Mittamies pystyi laskemaan tasoituskertoimen nopeasti taskulaskimella. Avomeriveneitä varten oli IOR-tasoitussääntö. Näitä IOR-säännön kummajaisia näkee tanäpäivänäkin 70-ja 80-luvun alun veneissä. Mm. perän epäjatkuvuuskohdat, jotta saatin laskennalinen vesilinja mahdolisimman lyhyeksi.

Miksi hävisi?

Mutta 80-luvun alussa tulivat ns. kevytuppomaiset veneet. esim. X-79. Albin Express, J 24 ja jne. FE83 oli rajatapaus. Nämä veneet olivat ylivoimaisia lähes kaikissa olosuhteissa perinteisiin 60- ja 70-luvun veneisiin. Jolloin Scandicappiin perustettiin ns. racer-luokka, jotta perinteisillä veneillä pärjättäisiin. Scandicap sääntö oli todella yksinkertainen suunnittelijoille löytää säännön "porsaanreiät" ja mikä oli parempaa mainosta veneelle kuin menestyminen kilpailuissa. Joskus 80-luvun puolessa välissä siirryttiin LYS-kilpailuihin takaisin. Purjehtijaliitto oli 70-luvun lopussa "tappamassa" LYSiä samalla tavalla kuin Avomeripurjehtjat ry on nyt tekemässä. Tosin korvaava mittasääntö on eri.

Loppukirjoitus

Tässä lyhyt historia mittasäännöistä. En ole mittamies, joten en tunne kaikki yksityiskohtia säännöistä. Teillä on ollut alagaijan sijoituksesta myös keskustelua. Meillä oli ylimääräinen ploki maston edessä, joka taittoi sen varsinaisille taittoplokeille johon fallit tulevat. Alagaijan säätö pitäisi olla tuplattuna kummallakin puolella siten, että sitä pystyy säätämään luuvartista kovalla slöörillä. Sama koskee kikiä.

Katso myös

Tee haku meidän forumista "Scandicap" sanalla [1]