Pukeutuminen kylmässä

FEWikistä
Versio hetkellä 2. kesäkuuta 2006 kello 15.23 – tehnyt Harald (keskustelu | muokkaukset) (→‎Tavoitetila)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tämä artikkeli kertoo millä pärjää muutaman tunnin purjehduksessa jos ilman lämpötila lähentelee nollaa.

Harald Karvalakissa

Tavoitetila

A ja O on pysyä kuivana. On sanottu että purjehdusvaatteet eivät sovi laskettelurinteeseen mikä on varmaan totta. Etenkin jos purjehdusvaatteet ovat kuten minun edelliset Nylonista. Sanoisin kuitenkin että jos on kylmä niin pujotteluvaatteet sopivat paremmin veneilyyn kuin päinvastoin. Pujotteluvaatteet on usein tarkoitettu liikkuvan ihmisen tarpeisiin, eli ne eivät voi olla niin tiiviit että kosteus jää puvun sisäpuolelle. Jos on tarpeeksi kylmä niin putoava "kosteus" ei ole enää edes kosteaa joten puhtaat sadepuvut saa jättää suosiolla kotiin.

Kun lämpötila laskee niin ihmisen erittämä kosteuden tiivistyminen ilmatiiviin ulkovaatteen sisäpuolelle voimistuu. Tämän takia on sitä tärkeämpää käyttää hengittäviä vaatteita mitä kylmempi ilma on. Korvat pystyssä, vielä

Haraldin resepti

Näin minä pukeudun jos lämpötila on alle 5°C:

  • Alimpana hiihto-alusasu
  • Ohut fleece kerrasto
  • fleecehousut sekä -takki.
  • GoreTex sadevaatekerrasto
  • Jaloissa villasukat (1-2 paria) sekä snowboard-jalkineet, vuoratut.
  • Pujotteluhanskat jossa fleece-sisähanskat, näissä on vielä kumipinnoite kämmenessä.

Edellämainittua kruunaa vielä hyvä lakki joka suojaa myös niskaa. Minä olen käyttänyt karvalakkia mutta mikä tahansa tuultapitävä lakki joka on lämmin lienee ok esim. windstopper fleece tjms.. Lakissa on hyvä olla korvalaput.

Update 23.10.02: Viime viikonlopun jälkeen muistui vielä mieleen että suurin ongelma tulee jalkojen kanssa. Noin neljä paria villasukkia riittävän suurissa kengissä "alkaa olee".

Aleksi totesi vielä että purjehtiessa harvoin näprätään mitään tosi pientä joten kunnolliset lapikkaat toimivat hyvin. Ne voi riisua näpräämisen ajaksi.

Hiihtoalusasun ideana on siirtää kosteus pois iholta jotta iho pysyy kuivana. Vaikka paidan läpi suorastaan näkee on se uskomattoman lämmin itsessään. Helsinki-Tallin Race -02 purjehdin aluspaidassa, huomaa että tämä on yöpurjehdus.

Charlotta lumisena syksyllä 2001

Vältettävää

On ehdottomasti vältettävä kaikki puuvillapohjaiset vaatteet.

Fleece-kerrosten ideana on eristää samalla sitomatta kosteutta. Usein käytetään tässä villaa mutta vaikka villa olisi lämmin kosteana niin se sitoo jonkin verran kosteutta. Tämä kosteus sitten jossain vaiheessa ylittää tietyn rajan jolloin tulee väistämättä kylmä. Ennemmin kaksi fleecetakkia sitten. Missä lumikola?

GoreTex, I'm a believer. Muuta ei voi sanoa. Ensi kerralla kun harkitsette sadeasua niin paras testi asulle on että siinä voi lähteä kävelylle nollakelissä, jos alla olevat vaatteet ovat kuivat on sadeasu hyvä.

Päällimmäisenä pelastusliivit, pidentävät tuskaa jos tipuu veteen :)

Tämä asu on sellainen ettei sitä kannata pukea sisätiloissa. Minä sain aluasun päälle ja fleece-housuja pukiessa tuli jo niin lämmin ettei rajaa. Kannattaa pukeutua esim alusasuun ja gore-pukuun, veneessä sitten vaihdetaan fleece-kerrokset alle.

Aktiivisille/kilpailijoille

Jos kilpailet tai olet erittäin aktiivinen veneessä niin jätä fleece-kerrokset pois tai vaihtoehtoisesti fleece-housut.