Ero sivun ”Patjojen uusiminen” versioiden välillä

FEWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(22 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 4: Rivi 4:


===Ylä- ja alakankaat===
===Ylä- ja alakankaat===
Kankaiden valinnassa on syytä selvittää, että ne soveltuvat venekäyttöön. Tärkein kriteeri tässä on, että kuitu ei ime vettä itseensä ja homehdu. Puuvilla luonnonkuituna on huono, 100% polyesteri on venekäyttöön hyvä. Eri värejä ja kuoseja löytyy verhoilukankaita myyvistä liikkeistä joka makuun.
Jotkut arvostavat kankaassa myös palosuojausta tai likaa hylkivää pintaa ym. käsittelyitä. On kuitenkin hyvä muistaa, että käsittelyihin käytetyt kemikaalit ovat [http://www.wwf.fi/ymparisto/vaaralliset_kemikaalit/ myrkkyjä], jotka vähitellen liukenevat mm. patjojen käyttäjiin.
Patjan pintamateriaaliksi on syytä valita kulutusta kestävä ja silmää miellyttävä vaihtoehto. Hyvät verhoilukankaat ovat valitettavasti kalliita, ja menekki veneen patjoihin on melkoinen.
Pohjakankaaksi voi valita halvemman, esimerkiksi polyesterista valmistettu kuitukangas on hyvä. Polyesteri on siitä hyvä aine, ettei se kerää kosteutta ja näin hometta yhtä herkästi kuin esimerkiksi puuvilla. Patjojen alustat ovat kosteudelle alttiita, koska etenkin ihmisen luovuttaessa lämpöä patjaan, syntyy alla olevan viileän säilytystilan ja yläpuolella olevan lämpimän patjan väliin kondesoitumispinta.


===Napit, lanka ja muut===
===Napit, lanka ja muut===
Verhoilukankaalla päällystetyt napit antavat patjoille näköä ja ryhtiä. Nappeja on syytä käyttää ainakin salongin patjoissa, koska niillä istutaan usein. Napit ehkäisevät tehokkaasti kankaan liukumista ja kiertymistä vaahtomuovipatjan ympärillä.
Verhoiltuja nappeja voi teettää edullisesti useimmissa kangas- tai verhoiluliikkeissä. Myös itse päällystettäviä nappeja on myynnissä, mutta niiden laatu on yleensä surkea, ja hinta jopa kovempi kuin liikkeessä teetettyjen.
Verhoilunapit vaativat patjan takapuolelle myös taustanapin, joka on litteä, ja siinä on yleensä myös narua varten haka, josta voi pujottaa valmiiksi solmitun narulenkin. Taustanapit eivät juuri näy, eli vanhoista patjoista kannattaa hyödyntää nämä. Lisää voi hankkia verhoiluliikkeistä.
[[Kuva:Lisbeth_vetoketju.jpg|right|thumb|200px|Lisbethin patjoissa vetoketju on ommeltu pohjan kuitukankaaseen. Sisällä näkyy patjaan liimattu dacron-vanu.]]
Mikäli mielii pestä patjanpäälliset joskus, on hyvä ommella verhoilun päätyyn ohut vetoketju. Päällisten irrottaminen vaatii tosin nappien irrottamisen, joten aivan pienestä ei päällisiä irroiteta pesua varten. Vetoketjua saa metritavarana useimmista kangasliikkeistä. Siihen on helppo laittaa itse erikseen myytävät vetimet.
Jos haluaa patjoihin enemmän pöyheyttä/pyöreyttä, voi vaahtomuovin ja verhoilukankaan väliin laittaa dacron-vanua. Vanu on hyvä liimata vaahtomuovipatjaan spray-liimalla. Hyvää spray-liimaa saa verhoiluliikkeistä, mutta myös Bilteman [http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=364522&sivu=364522.htm&ryhma=7&kategoria=70&SID=500274658121291076610 liima] toimii.


===Patjamateriaalit===
===Patjamateriaalit===
Vaahtomuovilla on tapana kulahtaa vanhemmiten. Jos vaneri tuntuu patjan läpi nukkuessa tai istuessa, kannattaa patjat laittaa vaihtoon. Alkuperäiset patjat FE:ssä ovat 7 cm paksut, ja selkänojat 4 cm. Jos patjoihin lisää 3 senttiä paksuutta, nukkumismukavuus paranee reilusti, mutta painoa tulee lisää n. 8 kg. Lompakko sen sijaan kevenee.
Perusvaahtomuovi patjakäyttöön on tyypiltään E-30. Tätä saa hyllytavarana mm. Etolasta. Numero tarkoittaa tiheyttä, eli 30 kg/m³. Saman laatuisissa vaahtomuoveissa tiheämpi patja on myös kovempi. Tiheys ei kuitenkaan suoraan kerro kovuutta eri laatuisissa patjoissa. Hieman parempilaatuinen tiheämpi patja saattaa olla jopa pehmeämmän tuntuinen. Jos haluaa hieman luksusta, voi patjoihin valita esim. ER-35 laatua, jota saa hyllytavarana ainakin Muovikum Oy:stä.
Eri laatuihin voi tutustua esimerkiksi erään kotimaisen valmistajan sivuilla:
http://www.espe.fi/eterlon.htm


== Työt ==
== Työt ==


Päläpälä työväenopistolla päläpälä
Ylivoimaisesti kätevin tapa on hyödyntää patjojen ompeluun vaimoa tai muuta ompelutaitoista sukulaista. Jos tällaisia ei ole tarjolla, voi esimerkiksi Helsingissä hakeutua työväenopiston "Veneen sisustustekstiilit" -kurssille, joka järjestetään ainakin keväällä 2007.


=== Patjojen leikkaus===
=== Patjojen leikkaus===
Patjat kannattaa teettää valmiiksi muotoon. Kannattaa valita ostopaikaksi sellainen, joka suostuu leikkaamaan patjoihin myös veneen kylkiä vastaan tulevat vinot reunat. Tällaisia paikkoja ovat ainakin [http://www.muovikum.fi/ Muovikum Oy Raisiossa], ja [http://www.etola.net/myymalat.htm Herttoniemen Etola Helsingissä].
Patjoja varten tarvitaan kaavat. Helpoiten kaavat syntyvät kaavapaperille (silkkipaperi), jota saa kangaskaupoista. Muodon voi piirtää ensin vanhojen patjojen avulla paperille, ja leikata irti vähän reilummin. Nämä inhimillisen kokoiset riekaleet on sitten hyvä kuljettaa veneeseen, ja lyödä nastoilla kiinni punkan pohjalle. Siitä on sitten helppo piirtää ääriviivat tarkasti. Näihin pohjakaavoihin voi sitten mittailla kyljen vinouden mukaan paljonko päällipuolelle tarvitaan lisää mittaa. Ainakin Muovikum halusi kaavat pohjan mukaan, ja päällipuolen lisämitta sentteinä. Karkea nyrkkisääntö FE:ssä on, että salonkiin ja pistopunkkaan 45 asteen kulma, eli 10 cm patjalla 10 cm lisää leveyttä yläpuolelle. Keulassa kyljet ovat jyrkemmät, n. 4 cm riittää.
Patjoja varten tehtyjä kaavoja voi sellaisenaan käyttää myös pohjakankaan leikkaamiseen, kunhan muistaa lisätä saumavarat n. 1,5 cm joka suuntaan. Päällistä varten voi leikellä oman kaavan.
=== Kankaiden leikkaus===
Leikkausta varten on hyvä tehdä leikkuusuunnitelma. Suunnitelma kannattaa tehdä jo ennen verhoilumateriaalien ostoa, koska kangas on kallista, ja hyvän suunnitelman avulla menekin saa minimoitua.
Suunnitelman voi tehdä mittakaavassa esimerkiksi ruutupaperille. Ostettavan kankaan leveys on tässä vaiheessa jo tiedettävä. Kaavoista otetaan mitat, ja paperille piirretään kuvat siinä asennossa missä patjat on tarkoitus kankaasta leikata. Tässä on huomioitava se, että varsinkin nukkapintaisissa kankaissa kankaan suunta näkyy selvästi. On siis syytä kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi keulakajuutan paapuurin puolen patjassa on perästä päin katsottuna sama nukan suunta kuin styyrpuurin puolen patjassa. Muuten sävyero saattaa olla häiritsevä.
Leikkuusuunnitelman pohjalta on helppo latoa kaavat oikeassa asennossa kankaalle, ja piirtää ääriviivat kankaalle huomioiden saumavarat n. 1,5 cm joka suuntaan.
Myös patjojen sivut on syytä muistaa leikkuusuunnitelmassa, mutta niistä ei välttämättä kannata tehdä kaavoja, koska kaarevasta ja kyljen mukaan vinosta pinnasta tulee "mielenkiintoinen" muoto. Helpointa tämä on piirtää asettamalla kangas valmiiksi leikatun vaahtomuovipatjan reunan päälle, ja piirtää siitä muoto kankaalle.


=== Kankaiden ompelu===
=== Kankaiden ompelu===
Ompeluun tarvitaan joko ammattitaitoa, tai riittävän pätevä opettaja, joka osaa neuvoa tarvittavat niksit.
Ohuet ja pehmeät verhoilukankaat on mahdollista ommella tavallisella kotikäyttöön tarkoitetulla ompelukoneella. Lankana kannattaa käyttää paksua polyesterilankaa. (Tarkkoja "insinööridimensioita" en ole onnistunut selvittämään, mutta hyvistä kangaskaupoista osaavat myydä paksua polyesterilankaa...) Myös neula on syytä olla paksulle langalle ja verhoilumateriaaleille tarkoitettu, kokoa 90, mitä se sitten tarkoittaakin.
Paksumpia kankaita varten tarvitaan järeämpi teollisuuskäyttöön tarkoitettu ompelukone. Kankaiden reunat on syytä huolitella ennen patjojen ompelemista, jotta ne eivät purkaudu. Tämä on helpointa tehdä saumurilla, jos sellainen on käytettävissä. Saumuri on 4-lankainen härveli, joka tekee kankaan reunaan purkautumattoman ompeleen.


=== Napitus ===
=== Napitus ===
Napit kiinnitetään kestävällä vahalangalla. Vahan merkityksen huomaa solmuja tehdessä. Ilman vahaa solmu pyrkii aukeamaan, ja hommassa menee sormet ja hermot. Vahalankaa löytyy ainakin Maritimista, mutta halvemmalla saattaa selvitä, jos pyyhkäisee mehiläisvahaa tavalliseen naruun. Lanka pujotetaan patjan läpi pitkällä neulalla. Hommaa helpottaa, jos napeissa on haat, ja käytössä on "nappineula", jossa neulansilmä on avattavissa, ja sillä voi pujottaa valmiin narulenkin. Myös mikä tahansa tavallinen pitkä neula käy.


== Kustannukset==
== Kustannukset==


== Patjojen huolto ==
Paras huolto patjoille on niitten vieminen pois veneestä talveksi johonkin lämpimään kuivumaan.


==Olli==
==Olli==
Rivi 60: Rivi 109:
kun 12kg lapsia nukkuvat niillä, kajuutan patjat saavat sitten päivittäin jotain
kun 12kg lapsia nukkuvat niillä, kajuutan patjat saavat sitten päivittäin jotain
laukkuja, peffaa, selkää sekä mitä kaikkea paistinrasvaa ym ym tuossa kajuutassa
laukkuja, peffaa, selkää sekä mitä kaikkea paistinrasvaa ym ym tuossa kajuutassa
onkaan. Muotoon leikatut patjat maksoivat noin 160€ etolassa.
onkaan. Muotoon leikatut patjat maksoivat noin 160€ etolassa. Nämä olivat siis E30, eli sitä tavallisinta laatua.
 
Sivuhuomiona että [[IMS]]-sääntö vaatii patjojen minimitiheydeksi vain 8kg/m³. Tämä on hyvin vähän, kerran styroksinkin tiheys on luokkaa 14kg/m³. Ilmapatjat?


Keulapiikin vaahtomuovit saivat osakseen suihkua, kloriinia, pesuaineita sekä
Keulapiikin vaahtomuovit saivat osakseen suihkua, kloriinia, pesuaineita sekä
Rivi 95: Rivi 146:
==Nahema==
==Nahema==
Patjat verhoiltiin huonekalukankaalla ja homman hoiti ansiokkaasti vaimo. Vanhat patjat ratkottiin auki josta saatiin kaavat ja ei muutakuin kauppaan kangasta ostamaan ja kotiin ompelemaan. Lisäksi patjoihin lisättiin vanukangas (en kyllä muista kuinka paksu). Sen verran muutoksia vanhaan tuli, että selkänojat saa nyt irti ja ne on kiinnitetty tarranauhalla. Tämä siksi että nekin haluttiin pois veneestä talven ajaksi. Tarranauha ei liene paras vaihtoehto kiinnityksen kannalta, mutta siihen onkin tulossa joskus pienoinen modifikaatio koko "selkänoja systeemin" osalle, kunhan vaan joskus ehtisi senkin toteuttaa. Yhteenvetona patjoista sanoisin, että jos vanhat vaahtomuovit ovat käyttökelpoisia, ei kustannuksia kankaasta niin paljoa tule etteikö kannattaisi itse tekemistä yrittää, jos kotona on kunnollinen ompelukone käytettävissä.
Patjat verhoiltiin huonekalukankaalla ja homman hoiti ansiokkaasti vaimo. Vanhat patjat ratkottiin auki josta saatiin kaavat ja ei muutakuin kauppaan kangasta ostamaan ja kotiin ompelemaan. Lisäksi patjoihin lisättiin vanukangas (en kyllä muista kuinka paksu). Sen verran muutoksia vanhaan tuli, että selkänojat saa nyt irti ja ne on kiinnitetty tarranauhalla. Tämä siksi että nekin haluttiin pois veneestä talven ajaksi. Tarranauha ei liene paras vaihtoehto kiinnityksen kannalta, mutta siihen onkin tulossa joskus pienoinen modifikaatio koko "selkänoja systeemin" osalle, kunhan vaan joskus ehtisi senkin toteuttaa. Yhteenvetona patjoista sanoisin, että jos vanhat vaahtomuovit ovat käyttökelpoisia, ei kustannuksia kankaasta niin paljoa tule etteikö kannattaisi itse tekemistä yrittää, jos kotona on kunnollinen ompelukone käytettävissä.
==Vaihtoehto Virosta==
Eräs FEneilijä teetätti patjat virossa. Lisää tietoa kunhan löydän jostan forumin(?) syövereistä.


==Katso Myös==
==Katso Myös==


* http://www.fe83.org/forum/viewtopic.php?t=755
* http://www.fe83.org/forum/viewtopic.php?t=755
* http://www.etola.net/
* http://www.muovikum.fi/
[[Category:Tee-se-itse]]

Nykyinen versio 9. syyskuuta 2006 kello 18.44

Artikkeli on kerätty osin FEneilijöiden forumista.

Materiaalivalinnat

Ylä- ja alakankaat

Kankaiden valinnassa on syytä selvittää, että ne soveltuvat venekäyttöön. Tärkein kriteeri tässä on, että kuitu ei ime vettä itseensä ja homehdu. Puuvilla luonnonkuituna on huono, 100% polyesteri on venekäyttöön hyvä. Eri värejä ja kuoseja löytyy verhoilukankaita myyvistä liikkeistä joka makuun.

Jotkut arvostavat kankaassa myös palosuojausta tai likaa hylkivää pintaa ym. käsittelyitä. On kuitenkin hyvä muistaa, että käsittelyihin käytetyt kemikaalit ovat myrkkyjä, jotka vähitellen liukenevat mm. patjojen käyttäjiin.

Patjan pintamateriaaliksi on syytä valita kulutusta kestävä ja silmää miellyttävä vaihtoehto. Hyvät verhoilukankaat ovat valitettavasti kalliita, ja menekki veneen patjoihin on melkoinen.

Pohjakankaaksi voi valita halvemman, esimerkiksi polyesterista valmistettu kuitukangas on hyvä. Polyesteri on siitä hyvä aine, ettei se kerää kosteutta ja näin hometta yhtä herkästi kuin esimerkiksi puuvilla. Patjojen alustat ovat kosteudelle alttiita, koska etenkin ihmisen luovuttaessa lämpöä patjaan, syntyy alla olevan viileän säilytystilan ja yläpuolella olevan lämpimän patjan väliin kondesoitumispinta.

Napit, lanka ja muut

Verhoilukankaalla päällystetyt napit antavat patjoille näköä ja ryhtiä. Nappeja on syytä käyttää ainakin salongin patjoissa, koska niillä istutaan usein. Napit ehkäisevät tehokkaasti kankaan liukumista ja kiertymistä vaahtomuovipatjan ympärillä.

Verhoiltuja nappeja voi teettää edullisesti useimmissa kangas- tai verhoiluliikkeissä. Myös itse päällystettäviä nappeja on myynnissä, mutta niiden laatu on yleensä surkea, ja hinta jopa kovempi kuin liikkeessä teetettyjen.

Verhoilunapit vaativat patjan takapuolelle myös taustanapin, joka on litteä, ja siinä on yleensä myös narua varten haka, josta voi pujottaa valmiiksi solmitun narulenkin. Taustanapit eivät juuri näy, eli vanhoista patjoista kannattaa hyödyntää nämä. Lisää voi hankkia verhoiluliikkeistä.

Lisbethin patjoissa vetoketju on ommeltu pohjan kuitukankaaseen. Sisällä näkyy patjaan liimattu dacron-vanu.

Mikäli mielii pestä patjanpäälliset joskus, on hyvä ommella verhoilun päätyyn ohut vetoketju. Päällisten irrottaminen vaatii tosin nappien irrottamisen, joten aivan pienestä ei päällisiä irroiteta pesua varten. Vetoketjua saa metritavarana useimmista kangasliikkeistä. Siihen on helppo laittaa itse erikseen myytävät vetimet.

Jos haluaa patjoihin enemmän pöyheyttä/pyöreyttä, voi vaahtomuovin ja verhoilukankaan väliin laittaa dacron-vanua. Vanu on hyvä liimata vaahtomuovipatjaan spray-liimalla. Hyvää spray-liimaa saa verhoiluliikkeistä, mutta myös Bilteman liima toimii.

Patjamateriaalit

Vaahtomuovilla on tapana kulahtaa vanhemmiten. Jos vaneri tuntuu patjan läpi nukkuessa tai istuessa, kannattaa patjat laittaa vaihtoon. Alkuperäiset patjat FE:ssä ovat 7 cm paksut, ja selkänojat 4 cm. Jos patjoihin lisää 3 senttiä paksuutta, nukkumismukavuus paranee reilusti, mutta painoa tulee lisää n. 8 kg. Lompakko sen sijaan kevenee.

Perusvaahtomuovi patjakäyttöön on tyypiltään E-30. Tätä saa hyllytavarana mm. Etolasta. Numero tarkoittaa tiheyttä, eli 30 kg/m³. Saman laatuisissa vaahtomuoveissa tiheämpi patja on myös kovempi. Tiheys ei kuitenkaan suoraan kerro kovuutta eri laatuisissa patjoissa. Hieman parempilaatuinen tiheämpi patja saattaa olla jopa pehmeämmän tuntuinen. Jos haluaa hieman luksusta, voi patjoihin valita esim. ER-35 laatua, jota saa hyllytavarana ainakin Muovikum Oy:stä.

Eri laatuihin voi tutustua esimerkiksi erään kotimaisen valmistajan sivuilla:

http://www.espe.fi/eterlon.htm

Työt

Ylivoimaisesti kätevin tapa on hyödyntää patjojen ompeluun vaimoa tai muuta ompelutaitoista sukulaista. Jos tällaisia ei ole tarjolla, voi esimerkiksi Helsingissä hakeutua työväenopiston "Veneen sisustustekstiilit" -kurssille, joka järjestetään ainakin keväällä 2007.

Patjojen leikkaus

Patjat kannattaa teettää valmiiksi muotoon. Kannattaa valita ostopaikaksi sellainen, joka suostuu leikkaamaan patjoihin myös veneen kylkiä vastaan tulevat vinot reunat. Tällaisia paikkoja ovat ainakin Muovikum Oy Raisiossa, ja Herttoniemen Etola Helsingissä.

Patjoja varten tarvitaan kaavat. Helpoiten kaavat syntyvät kaavapaperille (silkkipaperi), jota saa kangaskaupoista. Muodon voi piirtää ensin vanhojen patjojen avulla paperille, ja leikata irti vähän reilummin. Nämä inhimillisen kokoiset riekaleet on sitten hyvä kuljettaa veneeseen, ja lyödä nastoilla kiinni punkan pohjalle. Siitä on sitten helppo piirtää ääriviivat tarkasti. Näihin pohjakaavoihin voi sitten mittailla kyljen vinouden mukaan paljonko päällipuolelle tarvitaan lisää mittaa. Ainakin Muovikum halusi kaavat pohjan mukaan, ja päällipuolen lisämitta sentteinä. Karkea nyrkkisääntö FE:ssä on, että salonkiin ja pistopunkkaan 45 asteen kulma, eli 10 cm patjalla 10 cm lisää leveyttä yläpuolelle. Keulassa kyljet ovat jyrkemmät, n. 4 cm riittää.

Patjoja varten tehtyjä kaavoja voi sellaisenaan käyttää myös pohjakankaan leikkaamiseen, kunhan muistaa lisätä saumavarat n. 1,5 cm joka suuntaan. Päällistä varten voi leikellä oman kaavan.

Kankaiden leikkaus

Leikkausta varten on hyvä tehdä leikkuusuunnitelma. Suunnitelma kannattaa tehdä jo ennen verhoilumateriaalien ostoa, koska kangas on kallista, ja hyvän suunnitelman avulla menekin saa minimoitua.

Suunnitelman voi tehdä mittakaavassa esimerkiksi ruutupaperille. Ostettavan kankaan leveys on tässä vaiheessa jo tiedettävä. Kaavoista otetaan mitat, ja paperille piirretään kuvat siinä asennossa missä patjat on tarkoitus kankaasta leikata. Tässä on huomioitava se, että varsinkin nukkapintaisissa kankaissa kankaan suunta näkyy selvästi. On siis syytä kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi keulakajuutan paapuurin puolen patjassa on perästä päin katsottuna sama nukan suunta kuin styyrpuurin puolen patjassa. Muuten sävyero saattaa olla häiritsevä.

Leikkuusuunnitelman pohjalta on helppo latoa kaavat oikeassa asennossa kankaalle, ja piirtää ääriviivat kankaalle huomioiden saumavarat n. 1,5 cm joka suuntaan.

Myös patjojen sivut on syytä muistaa leikkuusuunnitelmassa, mutta niistä ei välttämättä kannata tehdä kaavoja, koska kaarevasta ja kyljen mukaan vinosta pinnasta tulee "mielenkiintoinen" muoto. Helpointa tämä on piirtää asettamalla kangas valmiiksi leikatun vaahtomuovipatjan reunan päälle, ja piirtää siitä muoto kankaalle.

Kankaiden ompelu

Ompeluun tarvitaan joko ammattitaitoa, tai riittävän pätevä opettaja, joka osaa neuvoa tarvittavat niksit.

Ohuet ja pehmeät verhoilukankaat on mahdollista ommella tavallisella kotikäyttöön tarkoitetulla ompelukoneella. Lankana kannattaa käyttää paksua polyesterilankaa. (Tarkkoja "insinööridimensioita" en ole onnistunut selvittämään, mutta hyvistä kangaskaupoista osaavat myydä paksua polyesterilankaa...) Myös neula on syytä olla paksulle langalle ja verhoilumateriaaleille tarkoitettu, kokoa 90, mitä se sitten tarkoittaakin.

Paksumpia kankaita varten tarvitaan järeämpi teollisuuskäyttöön tarkoitettu ompelukone. Kankaiden reunat on syytä huolitella ennen patjojen ompelemista, jotta ne eivät purkaudu. Tämä on helpointa tehdä saumurilla, jos sellainen on käytettävissä. Saumuri on 4-lankainen härveli, joka tekee kankaan reunaan purkautumattoman ompeleen.

Napitus

Napit kiinnitetään kestävällä vahalangalla. Vahan merkityksen huomaa solmuja tehdessä. Ilman vahaa solmu pyrkii aukeamaan, ja hommassa menee sormet ja hermot. Vahalankaa löytyy ainakin Maritimista, mutta halvemmalla saattaa selvitä, jos pyyhkäisee mehiläisvahaa tavalliseen naruun. Lanka pujotetaan patjan läpi pitkällä neulalla. Hommaa helpottaa, jos napeissa on haat, ja käytössä on "nappineula", jossa neulansilmä on avattavissa, ja sillä voi pujottaa valmiin narulenkin. Myös mikä tahansa tavallinen pitkä neula käy.

Kustannukset

Patjojen huolto

Paras huolto patjoille on niitten vieminen pois veneestä talveksi johonkin lämpimään kuivumaan.

Olli

Vertailun vuoksi itse tehtyjen hinta jäi alle 800 € hyvistä materiaaleista tehtynä. Toki lisäksi kului paljon aikaa, mutta sitähän talvella piisaa.

Vaahtomuovit leikkautin Muovikum Oy:ssä Raisiossa 10 cm paksusta ER35:stä, joka on hieman jämäkämpää kuin peruspatja E30. Selkänojat on 7 cm paksua E30 laatua. Hintaa vaahtomuoveille muotoon leikattuna tuli 380 €.

Loput kustannukset kertyvät verhoilukankaasta, joka oli nettohintaankin kallista, sekä pohjan kuitukankaasta, joka on edullisempaa. Jonkin verran meni myös dacron-vanuun, liimoihin, lankoihin, vetoketjuihin ja nappeihin.

Se perus 7 cm paksu patjamateriaali, mitä FE:ssäkin vakiona on, on huomattavasti halvempaa, mutta lisäsentit ovat ehdottomasti kannattava sijoitus.

Lopputulos on mielestäni hyvä:

http://www.fe83.org/gallery/view_album.php?set_albumName=album217

Haittapuolena itse tehdessä on lähinnä se, että kaverit naljailevat ompeluharrastuksista. Kuulemma pitsinnypläyskurssilla olisi tilaa

Joakim

Teetin patjat vuonna 2002 veneeseemme (ei FE) aika laajan kilpailutuksen jälkeen tavallisessa verhoomossa (siis ei veneverhoomossa). Hintaa tuli 40 €/m kankaalla vajaa 1000 € neljälle täyskokoiselle nukkamapaikalle ja kahdelle selkänojalle. Työnjälki oli oikein hyvää ja kangas (Nova) on myöskin ollut erinomainen. Teimme itse mittaukset veneessä patjoja varten.

Silloin hinnat olivat "veneverhoomoissa" n. 1,5-2 kertaisia, vaikka patjojen tekeminen on verhoiluista helpoimpia eli kaikki huonekaluja tekevät osaavat homman, kunhan muistuttaa kosteuden aiheuttamista ongelmista eli lähinnä pohjakankaan homekestosta.

Vaahtomuovi on yllättävän kallista (~50 €/nukkumapaikka) ja kangasta menee lähes yhtä paljon kuin on "nukkumametrejä". Tuo 40 €/m on halvin taso, jolla saa kankaita venekäyttöön. Alcantara jne. maksavat yli 100 €/m.

Joakim

Harald

Tuli tuossa mieleen miten alokaskomppaniassa upinniemessä tansittiin patja- tangoa. Tuli nimittäin nuo patjat uusittua ja kyllä se komppanian kiertäminen myötäpäivään oli helppoa tähän verrattuna!

Homma lähti siitä että kajuutan patjat alkoivat haista, paskaisia olivat ja kyllä niistä jo vanerin tunsi läpi. Otettiin siis kaikki patjat veneestä syksyllä ja otettiin napit pois sekä päälliset pesuun 40°. Yksi pesu ei oikein riittänyt joten toisen kerran kävivät vielä pesussa.

Tämän jälkeen hankittiin Etolasta uudet valmiiksi leikatut 7cm patjat paaran, styyran sekä pistopunkkaan. Keulapiikin patjat ovat olleet niin pienessä käytössä kun 12kg lapsia nukkuvat niillä, kajuutan patjat saavat sitten päivittäin jotain laukkuja, peffaa, selkää sekä mitä kaikkea paistinrasvaa ym ym tuossa kajuutassa onkaan. Muotoon leikatut patjat maksoivat noin 160€ etolassa. Nämä olivat siis E30, eli sitä tavallisinta laatua.

Sivuhuomiona että IMS-sääntö vaatii patjojen minimitiheydeksi vain 8kg/m³. Tämä on hyvin vähän, kerran styroksinkin tiheys on luokkaa 14kg/m³. Ilmapatjat?

Keulapiikin vaahtomuovit saivat osakseen suihkua, kloriinia, pesuaineita sekä tallaavia jalkoja kerrostalon kellarin saunassa. Tämän jälkeen kuivattelua monta viikkoa puhaltimen alla. Raikkaita niistä tuli.

Tämän jälkeen alkoi varsinainen patjatango, patjoja käännellen (pienessä) olo- huoneessa ja erinäisiä pyttyjä hyllyltä kaataen. Jumpan tarkoitus oli päällisten päällesaaminen takaisin. Tässä riitti hikistä äheltämistä. Tämän jälkeen tuli sormien leikkaaminen, eiku nappien ompelu/sitominen inhottavan vahvalla ja ohuella langalla. Niitä nappeja on n. 10kpl/iso patja sekä keulapiikin noin 20 nappia, yksi per patjan puoli joten pakastepussissa oli yhteensä noin 100 nappia jota piti ommella.

Alhaalta neula läpi, yläpuolen napin merkkiä tavoitellen ja sitten nappi lankaan ja takaisin alas. Alanappi lankaan ja solmuja päälle, tämä toistetaan 50krt kunnes ei ole nappeja enää eikä merkkejä puuttuvista napeista ole enää. Yksin kun ompelee niin saa laskea että tähän ompelemiseen menee pari arkiiltaa (á 3-4h).

Tässä oli tämän kevään isoprojekti. Kannatti kyllä, jämäkät ja mukana pehmeät ovat ne uudet patjat.

Kevään aikana on myös vene pesty Tolulla, höyrypesurilla, fairylla sekä talouspaperilla. Menekki noin 5 ruiskutuspurkkia tolua ja parikymmentä talous- paperirullaa. Kuten määristä saattaa arvata niin pestiin joka ikinen pinta mitä veneessä on sisällä ja johon vain kädellä pääsee hinkkaamaan. Atmosfääri veneessä muuttui täysin

Parasta oli kuitenkin keulagastin kommentti hänen tullessa veneelle eilen

"Det luktar inte båt!!?"

Nahema

Patjat verhoiltiin huonekalukankaalla ja homman hoiti ansiokkaasti vaimo. Vanhat patjat ratkottiin auki josta saatiin kaavat ja ei muutakuin kauppaan kangasta ostamaan ja kotiin ompelemaan. Lisäksi patjoihin lisättiin vanukangas (en kyllä muista kuinka paksu). Sen verran muutoksia vanhaan tuli, että selkänojat saa nyt irti ja ne on kiinnitetty tarranauhalla. Tämä siksi että nekin haluttiin pois veneestä talven ajaksi. Tarranauha ei liene paras vaihtoehto kiinnityksen kannalta, mutta siihen onkin tulossa joskus pienoinen modifikaatio koko "selkänoja systeemin" osalle, kunhan vaan joskus ehtisi senkin toteuttaa. Yhteenvetona patjoista sanoisin, että jos vanhat vaahtomuovit ovat käyttökelpoisia, ei kustannuksia kankaasta niin paljoa tule etteikö kannattaisi itse tekemistä yrittää, jos kotona on kunnollinen ompelukone käytettävissä.

Vaihtoehto Virosta

Eräs FEneilijä teetätti patjat virossa. Lisää tietoa kunhan löydän jostan forumin(?) syövereistä.

Katso Myös