Manööverit

FEWikistä
Versio hetkellä 10. kesäkuuta 2008 kello 23.28 – tehnyt Harald (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Tähän pitäisi kirjoittaa taulukkomuodossa mitä eri roolit tekevät veneessä eri tilanteissa radalla.

Käsiteltäviä tilanteita on ainakin:

  • Venda
  • Ylämerkin kierto (spinnun nosto)
  • Jiippi
  • Alamerkin kierto (spinnun lasku)

Luettuasi tämän artikkelin (sen valmistuttua), sinulla pitäisi olla hyvä käsitys siitä minkälaisi rooleja FE-veneessä on ja mitä kukin tekee.

Perustilanne

Perustilanteessa lähdetään siitä, että veneessä on neljän miehistö.

Heloitus

Vene kannattaa heloittaa niin, että kaikkien säätököysien lukot toimivat jouhevasti, tämä tarkoittaa käytännössä että skuutit ja säätököydet ovat hyvälaatuisissa rapulukoissa. Fallien tulee olla luotettavissa fallilukoissa, jotka voidaan avata turvallisesti ja luotettavasti kuorman alla.

Ne säätököydet, jotka voidaan kahdentaa, tulee kahdentaa. Kaikki säätötoimenpiteet jotka tehdään kryssin aikana tulee mahdollistaa luuvartin puolelta. Heloitus pitää suunnitella niin, että työasennot ovat hyviä ihmisen voiman kannalta, tämä vuorostaan tarkoittaa sitä että tiedetään miehien paikat veneessä (kirjaimellisesti, ei kuvannollisesti :) ).

FE83:ssa painon pitäminen poissa levangin takaa on niin tärkeää että tilaa, suuresta istuinkaukalosta huolimatta, ei ole erilliselle isopurjeen skuuttaajalle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että pinnamies skuuttaa ison ja hoitaa sekä levangin että hekin, ohjaamisen lisäksi. Istuinkaukalossa tai sen etunurkan reunan päällä voi vielä olla trimmaaja, mutta yleisin paikka keskigastille on joko sisäänkäynnissä istuen (lenssillä etenkin) tai laidalla roikkuen suurin piirtein keulapurjeen skuuttikiskon takareunan tasalla tai edempänä. Hyvällä heloituksella ja vähän mietintämyssyä käyttäen voi enimmän osan keskigastin tehtävistä hoitaa laidalta.

Veneessä käytetään nk. barbereita. Alagaija tulee tietenkin olla, mutta sitä ei tarvitse käyttää ennen kuin joko leikkaa vahvasti spinnulla tai tosituulen nopeus on yli noin 10m/s (20kn).

Miehistön painot

Kärjistäen: ideaalimiehistössä henkilöiden painot ovat 50kg tai alle, paitsi keskigasti, joka mielellään saa painaa 150kg. Näin paino pysyy poissa veneen päistä, joka on hyvä asia koska on hyvä keskittää paino veneen kelluntapisteen päälle. Ja kevyt trimmaaja voi vaikka käydä leessa välillä katsomassa purjetta, sekä säätää esimerkiksi skuuttipistettä tjms.

Valitettavasti näin ei yleensä ole, vaan miehistön jäsenet painavat yleensä parin kymmenen kg tarkkuudella saman verran.

Miehistön jakaminen

Yleensä kannattaa jakaa miehistö kahteen osaan, speedtiimi sekä evoluutiotiimi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että speed-tiimi (pinnamies ja trimmaaja) ajavat venettä niillä purjeilla mitä on ylhäällä ja keskittyvät koko ajan vauhdin ylläpitämiseen ja maksimoimiseen. Evoluutiotiimi vuorostaan voi hoitaa tähyilyn, taktiikan, sekä tärkeimmässä roolissa radalla, keulapurjeitten nostot ja laskut sekä valmistelut.

Speedtiimissä pinnamies ja trimmaaja tekevät yhteistyötä keskenään ylläpitääkseen veneen vauhdin. Evoluutiotiimissä keskigasti avustaa falleilla ja trimmiköysillä keulakannella tai sivukannella työskentelevää keulagastia.

Ideaalitapauksessa trimmaaja siis skuuttaa luovi-keulapurjetta ylämerkille asti, missä kohtaa hänelle luovutetaan vedossa olevan spinnun skuutti ja hän jatkaa "alamäkeen" trimmaten spinnaakeria. Hän voi myös vain tiputtaa ei-vedossa olevan keulapurjeen skuutin ja keskigasti yhdessä keulagastin kanssa korjaavat esim. fokan pois häiritsemästä. Speedtiimin ajaessa evoluutiotiimi siivoaa ei-käytössä olevat purjeet, ja valmistautuvat välittömästi seuraavan manööverin tekoon (venda, jiippi jne).

Miehistön tehtävä

Veneessä tulee aina olla välitön vendavalmius. Tämä tarkoittaa sitä että luuvartin skuutti on valmiiksi vinssillä, työ-skuutti on selvitetty ja pidetään selvänä. Voidaan ajatusharjoituksena pitää millainen vendavalmius veneellä olisi sen ollessa spinnun alla. Uskallan väittää että vendan voi spinnuajosta tehdä alle 10s. Tosin tuossa tapauksessa ei välttämättä oteta spinnua alas :)

Ratakilpailun osaalueet

Lähtö

Lähtö on niin tärkeä osa kilpapurjehdusta, että sitä pitää käsitellä (monessa) eri artikkelissa.

Venda

Ylämerkin kierto

Pinnamies

  • ohjaa

Trimmaaja

  • trimmaa

Keskigasti

  • valmistelee

Keulagasti

  • tähyilee

Jiippi

Alamerkin kierto

Maaliintulo

Maaliintulossa on suomessa harvoin mitään niin ihmeellistä että siitä pitäisi mitään pitkää juttua kirjoittaa. Kannattaa kuitenkin katso kilpapurjehduksen säännöistä millä tavalla maaliintulo eroaa lähdöstä.

Credits

  • Kimmoke tähän artikkeliin tuli FE-trimmileirissä 3.6 2006. Kiitos osallistujille