Kisavalmistelu

FEWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.


Vinkkejä purjehduskilpailuun valmistautumiseen.

Aihe voidaan jakaa kahteen pääryhmään, valmistelut ennen kautta, sekä valmistelut kauden aikana ennen yksittäistä kilpailua. Nämä kaksi pääryhmää voidaan edelleen jakaa tekniseen ja henkiseen osaa. Olisi myös hyvä miettiä mitä kilpailujen aikana ja näitten jälkeen tekee.

Ennen kauden alkua

Opettaja nostaa ison lasipurkin pöydälle luokan eteen ja täyttää tämän kivillä. Hän kysyy luokalta - Mitä mieltä olette tästä purkista? Luokka vastaa - Se on aika täynnä! Opettaja jatkaa kaatamalla soraa purkkiin, sora täyttää kivien välit ja hän kysyy uudestaan - Mitä mieltä olette tästä purkista? Luokka vastaa että - Purkki on nyt aivan täynnä. Opettaja jatkaa näin kaatamalla hiekkaa soran ja kivien sekaan ja luokka vastaa - Purkki on aivan täynnä. Viimeksi opettaja kaataa vettä purkkiin.

Opetus tarinasta on se, että jos opettaja olisi aloittanut vedellä ja hiekalla olisi purkin täyttäminen niillä isoilla kivillä ollut ylivoimaisen vaikea tehtävä. Tämä koskee myös kilpapurjehduskautta, ne isot kivet ovat vene, purjeet, rahoitus/sponsori, miehistön tuleminen paikan päälle sekä motivaatio. Ne hiekanjyväset ja vedenpisarat ovat vuorostaan rikkinäinen ploki tai sakkeli. Analogia löytyy siitä, että jos motivaatio on kunnossa ja kaikki tulevat mukaan kilpailuihin niin rikkinäinen ploki on pieni este menestymisen tiellä. Mutta mikäli ne suuret kivet eivät ole purkissa ennen kauden alkua, tullaan kauden aikana vain kamppailemaan näitten saamisesta purkkiin. Silloin pienistäkin hiekanjyväsistäkin tulevat suuria ongelmia.

Vene

Pohjan valmistelu

Kilpaveneissä käytetään yleensä kovaa pohjamaalia joka hiotaan sileäksi. Ennen kilpailua voidaan suorituskykyä parantaa pesemällä veneen pohja.

Jos joutuu valitsemaan mitä kohtia puhdistaa niin tärkeysjärjestyksessä tulee puhdistaa köli, tämän jälkeen peräsinlapa, josta siirrytään rungon etuosaan. Rungon etuosa tarkoittaa tässä keulasta siihen kohtaan missä vene on leveimmillään. Köli on monimutkainen laite ja irronnut virtaus kölissä aiheuttaa paitsi lisääntynyttä vastusta myös nosteen häviämistä, ja näin sortoa ja taas mennään hiljempaa. Kölin profiilikin on äärimmäisen tärkeä, eräiden lähteiden mukaan kölin profiililla on yhtä suuri merkitys kuin purjeidenkin profiililla.

Painon keskittäminen

Charlottan akut styyralla

Charlottassa on mm akut siirretty pois takatilasta styyrpuurin punkan alle. Juuri perän keventämis- ja painon keskittämissyistä.

Miehistö

Tavoitteet ja aikataulut

Meihistön kanssa tulee kovan veden aikana selvittää tulevan kauden aikataulu, tavoitettavuus sekä tavoitteet. Mikäli veneessä on kovin erilaiset tavoitteet on selvää ettei yhteistyö tule sujumaan tulevan kauden aikana.

Harjoittelu

Miehistön tulee huolehtia fyysisestä kunnostaan kovan veden kauden aikana. Meihistö voi järjestää sääntö-, strategia- ja taktiikkailtoja. Kaikkien tulee opiskella teoriaa lukemalla kirjoja aiheesta (Minulla on jotain, ottakaa yhteyttä Haraldiin).

Ennen kilpailua

Vene

Siivous

Kilpailuissa on harvoin aikaa etsiä juuri sitä mitä tarvitaan veneen sisältä. Tästä syystä on hyvä tyhjentää vene kaikista tavaroista paitsi mitä a) katsastussäännöt tai orderit vaativat tai b) mitä kilpailun aikana tarvitsee. Eli grillit, paistinpannut ja muut tavarat pois. Tämä on myös nopeaa!

Painon keskittäminen

Ne tavarat, mitä ei voi jättää pois, tulee siirtää kölin päälle. Tällä saavutetaan FE83:sessa mainittava etu siinä, että saadaan perä keveämmäksi, joka on osoittautunut nopeaksi, sekä myös painon keskittämistä, mikä on myös nopeaa, etenkin aallokossa.


Teippaus

Kilpailussa tapahtuu aina sähläämistä ja siihen voidaan varautua ennalta. Repeytynyt spinaakkeri johtuu yleensä siitä että se on nostossa tai laskussa osunut johonkin terävään. Usein myös kriittinen manööveri menee läskiksi kun köysi tai purje takertuu ikävällä hetkellä.

Miehistö

Strategia

Ennen lähtöä kilpailuun on kerättävä koko läjä tietoa jonka pohjalta päätetään strategia. Tässä strategia on se tapa jolla aiotaan purjehtia rata mahdollisimman nopeasti ottamatta lukuun muita veneitä. Muista veneistä ja eteen tulevista tilanteista suoriudutaan taktiikalla eli taktiikalla pyritään toteuttamaan oma strategia. Strategiaa varten tarvitaan seuraavia tietoja:

  • Matalikot ja karit
  • Sää ja katveet
  • Virtaus ja vuorovesi (ei ehkä suomessa)

Purjehdusohjeet

Vähintään kaksi miestä veneessä tulee käydä purjehdusohjeet läpi ennen kilpailua. Tämä tulee tehdä ajatuksella, välillä toista tentaten. Näin varmistutaan siitä että johdossa ei purjehdita väärää merkkiä kohden, tai ei tiedetä missä maalia on. Kilpailun aikana saattaa olla tiukkaa kaksinkamppailua yhden tai useamman veneen välillä ja niissä tilanteissa se vene joka nopeammin vaihtaa oikealle suunalle on yleensä voittaja. Tiukassa tilanteessa luetut orderit ovat myös erittäin vaikeasti ymmärrätteviä, sekä luettuna että kuultuna tohinan keskellä. Lukekaa orderit!

Huolto

On äärimmäisen epätehokasta että jokainen miehistön jäsen käy yksitellen kaupassa ostamassa omat muonansa, ajahukan lisäksi ostetaan silloin myös varman päälle ja maalissa on liikaa ruokaa jäljellä veneessä. Tästä syystä kannattaa mm. muonitus keskittää "puosulle", muttei välttämättä aivan lyhyitä kilpailuja varten.

Puosun tehtäviin kuuluu muonituksen järjestämistä koko miehistölle, mukaanlukien juomat (ei alkoholia) ja muut huoltoon kuuluvat tarpeet. Puosun tulee myös varmistua ensiapuvälineiden riittävyydestä (särkylääkkeet loppuvat yleensä vaivihkaa pitkän regatan aikana). Puosun tehtävä tulee kierrättä mahdollisuuksien mukaan, paitsi että veneen kanssa ensisijaisesti hääräävät ovat vapautettuja tästä tehtävästä. Puosun ensisijainen tehtävä onkin vapauttaa muu miehistö valmistelemaan venettä sekä muuta miehistöä kilpailua varten.

Puosun tulee kerätä kuitteja ja on hänen omalla vastuullaan karhuta kustannukset miehistön jäseniltä kilpailun jälkeen.

Puosun tulee valita ruoka niin, että valmistamiseen tarvitaan mahdollisimman vähän aikaa. Veneen laidalta puuttuva paino hidastaa. Voileivät lämpimän juoman kanssa on erittäin hyvä vaihtoehto, mutta voileipien tulee olla valmiita syötäväksi jo varoitusviestin soidessa. Juoma on hyvä lämmittää ja pitää termospulloon jottei aikaa kulu keittimen äärellä. Jos kilpailu kestää yli yön on hyvä varata matkaan myös lämmin ruoka.

Miehistön ei koskaan tule arvostella puosun ruokavalintoja kilpailun aikana. Mikäli miehistön jäsen ei ole etukäteen ilmoittanut aineskieltolistaa tulee joko olla hiljaa ja nälissään tai syödä sitä mitä tarjotaan. Kilpailun aikana ei ole aikaa keskustella kulinaristista mieltymyksistä.

Kilpailun aikana

Kilpailun aikana ei tule keskustella purjetrimmin hienouksista tai tavasta säätää spinnakkeria. Tämä tulee suorittaa vasta kilpailun jälkeen laiturilla. Kiivas keskustelu etuliikin kireyden suhteellisuudesta häiritsee vain kaikkien keskittymistä suurempiin kuvioihin.

Kilpailun jälkeen

Kilpailun ja -kauden jälkeen on hyvä avoimesti käydä läpi mikä meni huonosti, ja mikä hyvin. Jos motivaatiota riittää voidaan sopia harjoituksista niissä asiossa missä on parannettavaa.