Kölisauma

FEWikistä
Versio hetkellä 7. syyskuuta 2006 kello 21.04 – tehnyt Harald (keskustelu | muokkaukset) (kategoria)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Lopussa kiitos seisoo, sauma on näkymätön

FE83-veneessä on valurautaköli joka on pulttiliitoksella kiinni rungossa. Ongelmana on että sauman päälle laitetut tiivisteaineet eivät siinä pysy. Charlottassa on nyt puoli- menestyksekkästi kokeiltu sauman laminoimista umpeen lasikuidulla.

Perusvaatimukset

Jotta sauman laminointi olisi kannattavaa tulee tarkastaa ja kiristää kölipultit. Ne ovat yleensä liian löysällä jokaisessa veneessä. Selboatin mukaan tulee momentin olla noin 165Nm. Ellei tätä tee ei laminaatilla ole edellytyksiä pysyä ehjänä. Tuo monentin tarkastus tullee tehdä vuosittain, ja tulee tehdä joka tapauksessa vaikkei tähän laminointiin lähtisikään.

Työkuvaus

Rälläkällä ja karkealla lamellilaikalla hiotaan sauma ja sen ympärystö puhtaaksi lasikuituun tai rautaan asti. Laminoidaan sauman päälle lasikuitunauhaa ja kitataan sekä maalataan

Hionta

Hointa kannattaa tehdä ujostelematta esimerkiksi pieneen rälläkkään kiinnitetyllä lamellilevyllä, jossa paperin karkeus luokkaa P40 tai P60. Itse rungosta hiotaan gelcoat pois noin puolen lasikuitunauhan verran (etureunassa vähemmän kun rungon pyöristys tulee vastaan). Köli hiotaan raudalle asti, ehkä jopa vähän enemmänkin.

Rautakölin takareuna kannattaa tässä vaihessa hioa hiukan kuopalle sauman kohdalta, nauhan leveyden verran. Näin sivusuunnasta katsottuna ei lasikuitu tule kasvattamaan kölin profiilin pituutta eikä lasikuitua hiota puhki viimeistelyvaiheessa. Takareuna kannattaa myös pyöristää reilusti jotta lasikuituun ei tule teräviä kulmia.

Tässä vaiheessa kannattaa siirtyä suoraan laminointiin jottei paljas rauta ala hapettumaan.

Charlottan kölisauma laminoituna keväällä 2004

Laminointi

Hiotut pinnat puhdistetaan tunnollisesti asetoonilla. Muista että itse laminointi suoritetaan kun olosuhteet sallivat. Laminoinnin onnistumiselle on sekä lämpötila- että ilmankosteusvaatimuksia.

Charlottassa vedin pensselillä polyesteriä/hartsia saumaan ja asetin nauhat kohdalleen. Tämän jälkeen tuputin pensselillä kunnes lasikuitunauha oli läpeensä kastunut eikä ilmakuplia näkynyt.

Takareunaan noin 20-30cm takareunasta kannattaa laminoida vähintään kolminkertainen nauha, ja etureunaan vähintään kaksinkertainen koska näissä kohdissa se murtuma sitten lähtee jos on lähteäkseen.

Karkeahionta

Kun laminointi on kuivunut suoritetaan em. rälläkällä vielä karkeahionta. Tarkoituksena poistaa virheet laminaatissa kuten sojottavat nauhanosat jne.

Charlottan kölin paklaus suoritettu 2006

Kittaus

Tämän jälkeen haetaan viivottimella tarvittava paksuus ja kasvatetaan profiilin paksuus pakkelilla sekä hiotaan muotoon.

Maalaus

Sauma kannattaa tämän jälkeen maalata nelinkertaisella primerilla. Mielellään pensselillä jottei muodostu maalin kalvoon kuoppia jotka ovat ikäviä korjata.


Virheitä Charlottassa

Ensimmäisessä versiossa käytimme Bilteman lasikuitunauhaa, joka on liian ohutta ainakin taka- ja etuosaan. Takareunaan ei myöskään tehty kuin yksinkertainen laminaatti joka ei myöskään kiertänyt takareunaa. Keväällä 2006 korjasimme asian tuhdimmalla nauhalla ja takareunaan tuli näin viisinkertainen matto, ja etureunaa kaksinkertainen. Aika näyttää tuliko tästä kestävä versio.