Jääkaapin asennus

FEWikistä
Versio hetkellä 7. syyskuuta 2006 kello 20.03 – tehnyt Harald (keskustelu | muokkaukset) (kategoria)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Kuva Marincool sivuilta

Perheen lisäysten takia, kylmien oluiden toivossa sekä hyvän tarjouksen saatuamme päätimme keväällä venemessujen jälkeen hankkia ja asentaa veneeseen jääkaapi. Olimme pitkään miettineet tuollaista Bilteman 12V kylmälaatikkoa, mutta sen viemä virran määrä hirvitti. Venemessuilla saimme sitten hyvän tarjouksen Origo Marincool sarjasta. Sarja oli ollut esittelykäytössä, mutta oli käytännössä iskemätön. Sarjaan sisältyi verkkomuuntaja ja nk. "pitkä sukka".


Origo Marincool

Kuten niin monessa kylmäkoneikossa tämäkin laite toimii Peltier-periaatteella, eli lämpöpumppuna on puolijohde-elementti joka viilenee toisella ja kuumenee toisella puolella kun siihen johdetaan virtaa. Marincoolin ero tavalliseen 12V boxiin jonka saa noin 100€ hintaan on ensinnäkin siinä, että elementin "kuuma" puoli on merivedessä, 30 cm halkaisijaltaan olevassa kuparilevyssä, ja toisekseen ohjauselektroniikka on jonkun verran älykkäämpi kuin tavallisen kylmäboxin. Yhdessä nämä asiat vähentävät sähkönkulutusta merkittävästi.

Sarjaan sisältyi elektroniikkaboksi, "kylmäkoneikko", lämmönjohdin (kuparinen ranteenpaksuinen sukka), eristeitä, jäähdytyselementti sekä muuta sälää.

Muita vastaavia tuotteita on olemassa, useimmat ovat kompressorilla toimivia ja siten liikkuvilla osilla sekä eri nesteillä toimivia. Jos olisimme päätyneet kompressoriratkaisuun olisimme halunneet sarjasta ehdottomasti vesijäähdytyksen sekä varaavan höyrystimen.

Sijoitus

Koska Marincool sarja vaatii reiän runkoon ei sijoituksen suhteen jäänyt paljon valinnanvaraa. Kriteereinä olivat seuraavat:

  • Lähellä pentryä, askeleen päässä.
  • Lähellä veneen pohjaa (max 20 cm).
  • Helppo pääsy.
Välipohja on poistettu


Paikkoja jotka olisivat periaattessa täyttäneet em. kriteerit ovat styyrpuurin punkan alla, portaan alla uusi laatikko sekä pentryn sisäinen laatikko (joka on alunperin suunniteltu tarkoitusta varten). Näistä jouduimme hylkäämään styyrpuurin punkan syystä että tila oli liian matala (seisovalle) maitopurkille sekä meidän jäähdytyselementille (n. 20x30x5 cm) jos olisimme haluneet sen seisovaan asentoon.

Jos olisimme rakentaneet tarkoitusta varten uuden laatikon portaiden alle, moottoritilan eteen, olisimme todnäk. joutuneet tekemään siirrettävän version jotta olisimme päässeet moottoritilaan. Päädyimme siis venesuunnittelijan tekemään tilaan. Tilassa on alunperin välipohja joka esti laatikon laskemisen riittävän alas jotta lämmönjohdin olisi ylettynyt pohjaan asti.

Lisää kuvia asennuksesta löydät Kuvagalleriasta Purkaminen

Pentryn purkaminen oli suhteellisen helppoa, kunnes työtaso piti irrottaa. Taso on kiinni messinkisillä ruuveila altapäin. Ruuvit ovat erittäin ahtaissa tiloissa ja kaikkiin ei edes välttämättä pääse käsiksi.

Purkaminen eteni suurinpiirtein seuraavasti:

  • Ruokavälinelaatikot irti, irtokannet pois tieltä.
  • Keitin ja sen kiinnitysraudat irti
  • Allas irti, se on kiinni pohjasihdin ruuvilla sekä silikonilla, lähtee nostamalla alhaalta käsin.
  • Irroittamalla listat varovasti, ovat liimalla sekä nauloilla kiinni.
  • Altaan tyhjennysputki irti pohjaventtiilistä.
  • Nostetaan levy irti


Laatikon tekeminen

Päädyimme tekemään laatikon lasikuidusta. Osittain sen keveyden takia mutta suurin syy oli laatikon saaminen tarkalleen maksimimittaiseksi sekä muodoltaan helposti eristettäväksi.

Aloitimme raakaplugin tekemisellä. Teimme 11mm vesivanerista sellaisen laatikon joka sopi tilaan niin, että tilaa eristeille jäi riittävästi. Porasimme oikeaan paikkaan 10mm reiän lämmönjohtimen kiinnityspulttia varten jotta saimme haettua paikan kylmäkoneikolle sekä laatikolle (sukka on määrämittainen).

Kun laatikko oli oikeissa mitoissa koeasensimme sen ja teimme varmistusmittaukset eristeitä varten.

Laatikon laminointi

Eristys

Kannen tekeminen

Katso myös