Isopurjeen reivaaminen

FEWikistä
Versio hetkellä 10. kesäkuuta 2008 kello 21.22 – tehnyt Harald (keskustelu | muokkaukset) (luokka)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Isopurje reivataan eli pienennetään tuulen noustessa. Kohtuullisella ispurjeella voidaan FE83:sta purjehtia aina 10m/s tosituuleen asti, ja lyhyt-aikaisesti kovemassakin tuulessa, etenkin jos on vastatuulta. Tuulirajat ovat kovin riippuvaisia miehistön taidoista latistaa purjeita, miehistönpainosta, aallokon suuruudesta sekä tuulen suunnasta keulasta laskettuna. Joskus tulee kuitenkin se hetki että on parempi pienentää purjeita. Tämä artikkeli auttaa siinä.


Valmistelut

Suunnitellaan reitti niin, että mikäli mahdollista voidaan reivaaminen suorittaa saaren tjms takana, tärkein on suoja aallokosta turvallisuuden takia ja toisarvoisesti tuulensuoja jotta purje ei hakkaa niin pahasti.

Kaivetaan ohuita naruja millä paketti voidaan sitoa jälkeenpäin, tämä ei ole välttämätöntä.

Reiviköysi selvitetään ja mikäli ei aikaisemmin ole tehty niin tuodaan puomin päästä purjeen takaliikissä olevasta reiästä läpi ja takaisin puomiin kiinni, vastakkaiselle puolelle verrattuna siihen pylpyrään mistä reiviköysi tulee puomin päästä ulos.

Otetaan vinssikammet valmiiksi ruffikaton vinsseille (mikäli falli ja reiviköysi on eri puolilla). Hyvällä valmistelulla minimoidaan se aika jolloin isopurje hakkaa.

Falli löysälle

Fallista päästetään niin paljon, että reivirengas on muutaman senttimetrin reivikoukun alapuolella ja gasti saa renkaan pujotettua koukkuun. Tässä kohtaa on hyvä löysätä ison skuutti. Myös dirkin kiristäminen helpottaa toimenpidettä, jos ei ole boom-kickeriä.

Reivirengas koukkuun

Falli kireälle

Reiviköysi kireälle

Jälkityöt

Snörppi on hyvä tarkastaa, se todennäköisesti on löystynyt operaation aikana ja lepattava takaliikki tuhoaa purjeen nopeasti.