Ero sivun ”Ikkunoiden uusiminen” versioiden välillä

FEWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 9: Rivi 9:
== Mitä materiaalia ==
== Mitä materiaalia ==


Akryyli (pleksi) on hyvä materiaali ikkunoihin. Akryyli murtuu helpommin kuin polykarbonaatti, mutta ei ole yhtä herkkä naarmuuntumaan. Eri sävyistä pleksilasia löytyy mm. Etolasta. Menekki FE83:n ikkunoihin on n. 120*50 cm.
[http://www.vink.se/Default.aspx?ID=6371 Akryyli] (pleksi) on hyvä materiaali ikkunoihin. Akryyli murtuu helpommin kuin polykarbonaatti, mutta ei ole yhtä herkkä naarmuuntumaan. Eri sävyistä pleksilasia löytyy mm. [http://www.etola.fi// Teollisuus-Etolasta]. Menekki FE83:n ikkunoihin on n. 120*50 cm.


Pleksin suojakalvo on hyvä pitää paikallaan asennukseen asti.
Pleksin suojakalvo on hyvä pitää paikallaan asennukseen asti.

Versio 24. huhtikuuta 2007 kello 21.46

Miksi vaihtaa ikkunat

Pari vuosikymmentä auringossa kylpenyt pleksi on yleensä säröillä ja ruman näköinen. 80-luvulla käytetty sinitarraa muistuttava elastinen tiivisteaine valuu pitkin laseja, ja usein vesivuotoja on epätoivoisesti paikattu ulkopuolelta Sikaflexillä tai silikonilla.

Vuotavat ikkunat joutuu joka tapauksessa irrottamaan, mikäli ne haluaa kunnolla tiiviiksi. Samalla on hyvä tilaisuus kohentaa ulkonäköä ja tehdä salongista valoisampi.

Aikaa uusien ikkunoiden tekoon kunnon työkaluilla palaa pari tuntia.

Mitä materiaalia

Akryyli (pleksi) on hyvä materiaali ikkunoihin. Akryyli murtuu helpommin kuin polykarbonaatti, mutta ei ole yhtä herkkä naarmuuntumaan. Eri sävyistä pleksilasia löytyy mm. Teollisuus-Etolasta. Menekki FE83:n ikkunoihin on n. 120*50 cm.

Pleksin suojakalvo on hyvä pitää paikallaan asennukseen asti.

Vanhojen ikkunoiden irrotus

Vanhat ikkunat, tai ainakin toinen niistä on syytä saada ehjänä irti, koska sitä on hyvä käyttää mallina uusia tehdessä. Pleksi murtuu helposti, joten irrotuksessa kannattaa olla varovainen. Lasia voi raottaa esimerkiksi pienellä sorkkaraudalla, ja samalla yrittää leikata puukolla tahmaista kiinnitysmassaa.

Uusien ikkunoiden leikkaus

Vanhan ikkunan mukaan piirretään ääriviivat uuden pleksin suojamuoviin. Ikkuna sahataan irti pistosahalla, niin että se on joka suuntaan pari milliä liian iso.

Ikkuna jyrsitään oikeaan mittaan yläjyrsimellä käyttäen suoraa terää. Uusi ikkuna asetellaan vanhan päälle, ja puristetaan yhteen. Koska vanhan ikkunan reuna on terävä, voi väliin laittaa vaikka kovaa pahvia, jotta jyrsintapin laakeri osuu sopivasti tähän terävään reunaan. Tässä on hyvä muistaa, että myös kaikki vanhan ikkunan virheet kopioituvat uuteen.

Kun koko reuna on jyrsitty, uusi ikkuna on täsmälleen vanhan muotoinen. Toisen puolen ikkunan voi tehdä käyttäen mallina joko vanhaa, tai juuri jyrsittyä uutta ikkunaa.

Viisteen teko

Osa viisteestä valmiina.

Ikkunan reunan viisteen saa helpoiten tehtyä yläjyrsimen viisteterällä. Uudet lasit asetellaan vastakkain, ja puristetaan yhteen. Terä säädetään niin, että se ei haukkaa ihan koko kanttia, vaan ruffia vastaan jäävään reunaan jää millin verran suoraa osaa. Molempien ikkunoiden reunat jyrsitään viistoiksi, toisen puolen ikkuna toimii aina vasteena jyrsimen laakeria vasten.

Reikien poraus

Rei'ät voi porata vanhan ikkunan mukaan. Paras tulos saadaan pylväsporalla, mutta käsiporakin kelpaa.

Asennus

Vanhat massat puhdistetaan huolella, ja pinta pyyhitään asetonilla? Uudet ikkunat liimataan UV-kestävällä Sikaflexillä? Sopiva kerros Sikaflexiä väliin, ja ikkuna kevyesti ruuveilla kiinni. Kiristys seuraavana päivänä?