Finn Express 83

FEWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulostettavaa versiota ei enää tueta ja siinä voi olla renderöintivirheitä. Päivitä selaimesi kirjanmerkit ja käytä selaimen tavallista tulostustoimintoa sen sijaan.


Finn Express 83 on pienikokoinen matka- ja avomeripursi. Vene sopii hyvin matkapurjehdukseen kolmelle-neljälle aikuiselle itämeren piirissä tai perheelle. Onpahan Finn Express 83:ella purjehdittu mm atlantillekin.


Käyttötarkoitus

Finn Express 83 on oiva matka- ja kilpapursi, venetyypillä on mm voitettu lukuisia mitaleita avomeripurjehduksen suomenmestaruuksissa, viimeisenä Charlotta, joka voitti mestaruuden 2006. Veneellä voi kilpailla sekä LYS, IMS/ORC-Club että yksityyppikilpailuissa. Veneen LYS-tasoitusluku on 1.08, joka on sama kuin mm H-veneenkin.

Vene on tasapainoinen purjehdittava ja looginen. Näin vene on myös hyvä vaihtoehto purjehdusta aloittavalle, vene käyttäytyy kuten kirjat ja oppaat kertovat.

Veneen ympärillä järjestetään paljon toimintaa kuten tapaamisia ja kilpailuja, näin hankkiessasi veneen et ole yksin.

Luokkamestaruus 2006

Veneen suhteellisesta pienuudesta johtuen veneen käsittelee hyvin vaikka yksinkin, mutta vene kantaa kuitenkin hyvin täyden neljän hengen kisamiehistönkin. Pienuudesta huolimatta vene on suunnitelumalliltaan metrin verran pidempää veneen kaltainen.

Kilpaileminen venetyypillä on kokenut 2000 luvun alkupuolella uuden herätyksen Finn Express Purjehtijoiden tultua suomen purjehtijaliiton luokkaliitto, ja SPL:on hyväksyttyä luokkasääntömme. Yksityyppikilpailumme ovat tyypiltään rentoja sekä rehellisiä, mutta voitosta voitosta kamppaillaan ainakin vähän tosissaan.

Vene on suhteellisen kuiva purjehdittava kovassakin kelissä.

Vene on kiitos isokokoisen peräsimen turvallinen ja tottelee perämiestä nöyrästi. Vene on näin myös hyvä alusta aloittelevan kilpapurjehdustiimin harjoitteluihin.

"Finn Express on Scandicap-kisoissa osoittanut jo kyntensä, jopa niin vakuuttavasti, että sitä on vaadittu K-luokkaan. X-79 ja Albin Express päihittivät nähtävästi suomalaisen sisarensa kilparadoilla, mutta perheen lomaveneenä Finn Express 83 on huomattavasti toimivampi." Vene-lehti 1/1981

Purjeet ja riki

Veneen vakiopurjeet ovat isopurje sekä itseskuuttaava fokka. Näillä purjeilla voidaan purjehtia 0-16m/s tosituulessa mutta aivan kevyisiin keleihin sekä kilpailuihin kaivataan nopeasti jotain suurempaa keulapurjetta. Silloin hyvälaatuinen ykkösgenoa on omiaan kohottamaan veneen suorituskykyä. Veneen varustukseen kuuluu myös spinaakeri, joka on tarpeellinen jos halutaan purjehtia veneellä kevyessä (ja miksei kovemmassakin) tuulessa. Veneen purjepintaala verrattuna sen painoon on aika pieni, ja näinollen osaava purjehtija kaipaa nopeasti sekä ykkösgenoaa että spinaakeria.

Finn Express 83sessa on niin kutsuttu osatakila, jonka keulkolmion korkeuden suhde isopurjeen etuliesmaan on 7/8. Veneessä on suhteellisen iso isopurje pitkällä puomilla joka antaa voimaa vaikka veneessä olisikin vähän pienempi keulapurje. Isopurjeen ollessa paljon genoaa yksinkertaisempi käsiteltävyydeltään ja trimmattavauudeltaan on vene myös helppo käsitellä vajaalla miehistöllä tai jopa yksin.

Ulkovarustus

Veneessä on tilava istuinkaukalo, tärkeä ominaisuus joka tämän päivän suunnitelumallin mukaan on jäämässä alakynteen sisätilojen kasvaessa. Istuinkaukalossa vietetään kuitenkin suurin osa purjehduspäivästä ja yleisesti suomen kesässä vietetään satamaillatkin siinä, joten istuinkaukalon suuri koko on selvä plussa.

Sisävarustus

Vene on pohjaratkaisultaan perinteinen siinä mielessä että styyrpuurin puolelta, istuinlaatikon alta löytyy pistopunkka ja pääkajuutan erottaa keulakajuutasta päälaipio. Välittömästi päälaipion edessä on paapuurin puolella vaatekaappi sekä styyrpuurin puolella avoin käymälä. Päälaipiossa on ovi, jolla voidaan tarjota hiukan intimiteettiä käymälän käyttäjälle tai keulapiikin tuplavuoteella nukkuvat, muttei molemmille yhtaikaa.

Veneen pentri, eli keittiö, on välittömästi sisäänkäynnin paapuurin puolella ja on yleisesti varustettu kaksiliekkisellä spriikeittimellä sekä pienellä makea- sekä suolavesihanoilla varustetulla tiskialtaalla, joka pienessä veneessä myös hoitaa käsienpesualtaan tehtävät. Pentrin ympäristössä on aika hyvin säilytyskaappeja, sekä suuri lokero isokokoisia esineitä varten, johonka tilaan moni on rakentanut jääkaapin.

Veneessä on useimmiten pieni diesel-sisämoottori sekä käymälä.

Veneessä on kokoisekseen runsaasti säilytystiloja. Pääkajuutassa on istuimien selkänojien takana pitkät kaapit, ja punkkien alla on suuria tiloja johon voi laittaa ei niin kosteudelle arkoja esineitä.

Vene on useimmiten varustettu lämmittimellä, tavallisesti päälaipiossa oleva Wallas, mutta myös diesellämmittimillä varustettuja yksilöitä löytyy. Tällöin lämmitin yleisesti asennetaan joko konetilaan tai ruhtinaaliiseen ulkosäiöytystilaan. Diesellämmitin hyvällä puhaltimella on tehokkaampi veneen kuivaaja ja näin suositeltava.

Tyyppivikoja

Vene on rakennettu pitkän venerakennusperinteen kaavan mukaisesti suomen pohjanmaalla, edesmenneen Nykra oy:n toimesta. Veneen suunnitelija Eivind Still on osannut mitoittaa vene ja sen varusteet niin, että suurempia tyyppivikoja ei varsinaisesti esiinny. Ei ainakaan sellaisia vikoja, mitkä eivät veneen keskimääräiseen ikään nähden olisi katsottavissa normaaliksi. Ostajan oppaassa on tarkemmin mutta tässä lyhyesti mitä kannattaa pitää silmällä:

  • Yli 20v vanha merivesijäähdytteinen kone
  • Kuten monessa muussakin veneessä, kosteutta peräsinlavassa
  • Pohjan kunto
  • Heloituksen kunto
  • Joidenkin mielestä kulmikas (mutta ai niin käytännöllinen) ylärakenne. Kauneus on katsoja silmissä.

Teknisiä tietoja

  • Pituus: 8,30 m
  • Vesilinja: 6,90 m
  • Leveys: 2,80 m
  • Syväys: 1,40 m
  • Märkäpinta: ~ 14-16 m²
  • Paino: 2200 kg (tyypillinen ~2450kg)
  • Kölipaino: 880 kg
  • Isopurje: 19m²
  • itseskuuttaava fokka: ~9 m²
  • Fokka/genoa kolme: ~11m²
  • Ykkösgenoa: 18 m²
  • Spinaakkeri: ~37m² LYS, 46 m² Scandicap
  • Capsize screening formula: 2.11