2018: 3D-tulostettu lokin siipipyörä 
Viimekesänä siipipyörän korjausprojekti epäonnistui surkeasti. Ja kun talven aikana asia jo unohtui, ehti vene veteen ennen kun tein asialle mitään. Uusia siipipyöriä ei enää saa mistään järkevään hintaan, eikä anturin runkoa voi vaihtaa uuteen malliin veneen ollessa vedessä.

...siispä korjaus, vaihe 2.
Viewed: 121 times.

Tein 3D mallin SketchUp softalla ja kävin tulostamassa sen kirjastossa (ei maksa mitään). Ajatuksena liimata pieniä magneetteja siipien päihin.

Suunnitelma oli muuten hyvä, mutta loki näytti nollaa. Yritin kompassin avulla pätellä alkuperäisestä rikkoutuneesta rattaasta miten magneettikentät menevät ja kokeilin erilaisia variaatioita magneettien asennosta, aina yhtä huonolla menestyksellä.
Viewed: 130 times.

Kunnes lopulta keksin missä ongelma oli. Olin koko ajan kuvitellut että magneettikenttän pohjois-etelä suunta pitää olla siiven kärjestä ulospäin.

Osoittautui, että magneettien pitääkin olla poikittain. Liimasin prototyyppiin pieniä sauvamagneetteja ja anturi alkoi toimimaan.
Viewed: 138 times.

Sattui olemaan hyllyssä 4mm läpimittaisisia 10mm magneetteja, joten käytin niitä. Ohuempi olisi ollut parempi, mutta kyllä nuokin juuri ja juuri mahtuivat paikoilleen uuteen 3D malliin.
Viewed: 133 times.

Magneetit paikoillaan. Joka toinen magneetti on asetettu eri päin, jolloin siipipyörän pyöriessä magneettikenttä vaihtelee P-E >> E-P >> P-E
Viewed: 138 times.

Kirjastoissa saa käyttää vain maissipohjaista PLA muovia, mikä ymmärtääkseni on jossain määrin biohajoavaa, joten laitoin rullan suojaksi pari kerrosta epoksia.

Maalausjälki ei kyllä ole parhaasta päästä, mutta ehkä tuo vähän suojaa muovia.
Viewed: 135 times.

Toimii.

Nähtäväksi jää, kestääkö tuo. Samoin vähän pienemmät magneetit olisivat paremmat, niin olisi enemmän tilaa siipien muotoiluun.
Viewed: 126 times.

Powered by Gallery v1 RSS