2014: Mittareita mikrokontrollerilla 
En ymmärrä IC piireistä juuri mitään, mutta ajattelin kuitenkin pintapuolisesti tutustua aiheeseen. Niinpä tilasin pussillisen erilaisia kortteja ja antureita...

Seuraavaksi pitikin sitten miettiä mitä noilla voisi tehdä. Arduinosta voisi rakentaa veneeseen vaikka mitä: kompassi, kiihtyvyysmittari, kallistusmittari, tankkimittari, kierroslukumittari, lämpömittari, kosteusmittari, aurinkopaneelin lataussäädin, ym.

Tällä projektilla on suuri riski päätyä keskeneräisten hankkeiden laatikkoon, mutta dokumentoidaan galleriaan kuitenkin jotain, jos se motivoisi saamaan jotain myös valmiiksi.
Viewed: 478 times.

Muutaman vuoden takaisesta sähköfillariprojektista jäi ylimääräisiä reed kytkimiä. Tuo on siis kytkin mikä on normaalisti auki ja menee kiinni kun sen läheisyyteen tuo magneettikentän.

Ajatus on kiinnittää magneetti Yanmarin hihnapyörään ja laskea pulssien avulla moottorin kierrosluku.
Viewed: 426 times.

Kierroslukumittari: Proof Of Concept

Väänsin rautanaulan mutkalle ja kiinnitin siihen pienen magneetin. Porakone pyörii maksimissaan vajaat 3000 rpm ja ainakin tuohon nopeuteen asti Reed-kytkin pysyi helposti mukana. Yanmar taitaa maksimissaan ottaa 3600 rpm, joten tämä voisi hyvinkin toimia myös käytännössä. Toki elävässä elämässä moottorin kierroslukutiedolla ei tee yhtään mitään, mutta ei takerruta siihen…

Toinen käyttökohde kontrollerille voisi olla polttoaineanturin lukeminen (tankkiprojekti on tosin myös kesken ja varsinainen anturi puuttuu). Tuosta tiedosta voisi jo olla jotain hyötyäkin. Samoin kontrollerin voi ohjelmoida ottamaan huomioon tankin kolmiomaisen muodon, joten tankissa jäljellä olevan litramäärän saisi varmaan mitattua kohtuullisen tarkasti.
Viewed: 437 times.

Näyttönä tuossa on pieni nelinumeroinen 7-segmenttiledi.
Viewed: 387 times.

Ostoskassissa oli myös pieni 1,8" TFT näyttö. Tuosta saisi monipuolisemman mittarin.

Tämän kuin myös tuon 7-segmenttinäytön ongelma on, että näistä ei auringonpaisteessa näe yhtään mitään. Eikä tuo sääsuojattavuuden näkökulmastakaan oikein sovi ulkotiloihin. Sisällä voisi hyvinkin toimia. *
Viewed: 460 times.

Jatketaanpa projektia ekalla varsinaisella anturilla. Aloitetaan polttoainetankista.

Maritimista tarttui mukaan 190mm tankkianturi. Olisi ehkä pitänyt käydä veneellä mittaamassa tankin korkeus, mutta luotin vajaat kolkyt vuotta sitten tekemääni mittaukseen:

http://www.fe83.org/gallery/view_photo.php?set_albumName=album527&id=IMG_4102

Eiköhän tuo anturi mahdu tankkiin.
Viewed: 351 times.

Tankkianturi toimii näköjään portaittain, vastuksen vaihtuessa välillä 0 Ohm - 190 Ohm. Mitatut arvot olivat 0, 48, 66, 84, 102, 118, 134, 164 ja 191 Ohm.

Eli tarkin mahdollinen resoluutio polttoainemittarille on pari litraa. Tuohonkin tarkkuuteen pääseminen lienee käytännössä vaikeaa. Kohon liikevara on 140mm.
Viewed: 345 times.

Uusi RPM prototyyppi. Tällä kertaa Hall –anturilla.

Testikokoonpanossa moottori pyörittää pientä puupalikkaa, minkä päissä kaksi magneettia, joita Hall anturi tunnistaa. Kontrolleri jaksoi helposti seurata mukana moottorin maksimikierroslukuun asti (12.000 rpm). Eli tuossa vaiheessa kahdesta magneetista lähti 400 pulssia sekunnissa.
Viewed: 359 times.

* Comments available for this item.
Powered by Gallery v1 RSS