2014: Maston lasku 
Ei varsinainen projekti, mutta dokumentoidaan tämäkin. Eli maston lasku ja miten se pitää tehdä.

Joskus hämmästyttää veneet, mitkä menevät nostoon puomipeitteet päällä…

Eli ennakkoon kaikki sähköt ja köydet puretaan mastolta ja niputetaan siististi maston juureen. Hekki ja alavantit irrotetaan ja niputetaan mastolle. Ylävantit löysätään niin löysälle, että vanttia voi heiluttaa sivusuunnassa 10-15cm. Förstaagille ei tarvitse tehdä mitään (förstaagin sokat ja teippaukset voi jättää paikoilleen).
Viewed: 461 times.

Spinnun falliin tehdään valmiiksi silmukka, tuplakasi solmulla. Samalla varmistetaan, että spinnun falli tulee nostotilanteessa alas mastosta laiturin puolelle.
Viewed: 455 times.

Kun ylävantit ovat löysällä, on rikipulttien poistaminen helppoa. Vantit voivat siis olla niin löysällä, että vanttia voi heilutella sivusuunnassa toistakymmentä senttiä. Masto seisoo jalassaan, eikä varmasti pääse kaatumaan mihinkään, vaikka vantit ovatkin erittäin löysällä.

Tässä vaiheessa monesti poistan sokat kokonaan ja laitan palan teippiä pitämään rikipultin paikoillaan. Toinen näppärä tapa on tehdä ohuesta narusta sokkiin silmukat, jolla sokan saa helposti pois ilman työkaluja. Samoin sokan Y kulman voi valmiiksi laittaa niin loivaksi, että sokka irtoaa helposti.
Viewed: 475 times.

Sitten odotetaan että muut saavat sählättyä mastonsa alas ja päästään jonossa seuraavaksi. Tässä ehti tulla jo hämärää…

Maston lasku voi alkaa, kameran kello näyttää 19:30:34.

Fallissa oleva silmukka pujotetaan nosturin koukkuun.
Viewed: 449 times.

Spinnun fallia vedetään ulos mastonjuuresta samaa tahtia kun nosturi hilaa sitä ylös. Kun fallin silmukka alkaa olla ylhäällä, tehdään falliin tuplakasi stopparisolmuksi. Tämän jälkeen nosturi kiristää fallin kevyesti ylöspäin. Stopparisolmu pysähtyy siis maston juuressa oleviin kääntörissoihin.
Viewed: 439 times.

Sitten vain nykäistään sokat irti (tai poistetaan teipinpalat) ja napsitaan ylävanttien rikipultit taskuun.

Masto pysyy nosturin avulla hyvin paikallaan ja eikä mastoa tarvitse tukea mitenkään. *
Viewed: 509 times.

Kun pultit on poistettu, maston tyvi siirretään taaksepäin. Tässä vaiheessa förstaagi on siis edelleen paikoillaan. Förstaagi vain asetellaan kannelle odottamaan kevättä ja maston nostoa.
Viewed: 498 times.

Masto lasketaan kannelle ja homma on valmis. Kello näytää: 19:32:54.

Koko hommaan meni 2 min 20 sek. Ei suurta draamaa, täydessä hallinnassa, ilman avustajaa. *
Viewed: 506 times.

* Comments available for this item.
Powered by Gallery v1 RSS