2014: Silmälasit ja vesisade 
Osalle kansasta tämä lienee täysin omituinen ongelma, mutta olettaisin, että kaikki silmälasien käyttäjät tunnistavat tilanteen.

Kaikkea mahdollista on näköjään maailmassa keksitty, paitsi ratkaisu silmälaseihin vesisateessa. Tai tarjotaanhan tuohon toki leikkausta tai piilolaseja. Mutta jos piilarit tai leikkaus ei innosta, on eväät vähissä.

Perinteinen ratkaisu on torjua pisaroita lippiksellä ja sitten pyyhkiä ruutuja puhtaaksi jollain. Tässä joku on sormi, talouspaperi, säämiskä, hiha tai joku muu.
Viewed: 344 times.

Mietin, että täytyyhän tähän olla joku märkää paperia parempi ratkaisu.

Venemessuilla oli joskus sumugeneraattori, missä ultraäänellä pilkottiin vettä usvaksi. Tuosta tulikin mieleen, voisiko lasin pinnan saada jotenkin liikkeelle ja sillä kartoitettua ylimääräiset pisarat.

Ultraäänilaitteet osoittautuivat kokonsa puolesta hieman haasteellisiksi, joten seuraavaksi tuli mieleen vähän matalampitaajuinen värinä. Erilaisia epäkeskoisella painolla toimivia värisijöitä on nykyelektroniikka pullollaan, joten ei muuta kuin tilaamaan netistä pari vibraa kokeeksi.

Ajatus oli, että noilla saa lasien sangat värisemään niin paljon, että vesipisarat ikään kuin ravistuvat pois lasin pinnasta.
Toimiiko? No ei toimi. Lasit kyllä värisevät vallan perhanasti ja lasien läpi näkyvä maailma saa psykedeelisiä ulottuvuuksia, mutta vesipisarat eivät mene mihinkään.
Viewed: 320 times.

Seuraavaksi tuli mieleen paineilma, joka sopivasti suunnattuna puhaltaisi lasin pinnan puhtaaksi.

Kun tuota valokuvausrompetta on kertynyt jonkin verran, hyllystä löytyy myös kameranlinssien puhdistukseen tarkoitettuja välineitä, joista saikin sopivasti uhrattua yhden vapaaehtoisen koe-kaniinin. Pikainen kokeilu osoitti, että tuo jopa toimii.

Kameran putsauksessa pitkä suutin on hyvä, mutta silmälasien putsauksessa suuntaaminen on helpompaa lyhyemmällä pillillä. Eli pilli poikki.
Viewed: 353 times.

Ennen/jälkeen -kuva.

Tuo toimii yllättävän hyvin. Pari puhallusta linssin keskelle riittää käytännössä putsaamaan linssin pinnan kokonaan vedestä. Ainakin lopputulos on paljon parempi kuin esim märällä sormella pyyhkiminen.

Ajelen duunimatkaa fillarilla ympäri vuoden ja tämä osoittautui kohtuullisen toimivaksi ratkaisuksi syksyjen sateissa. Toki tähtäämisessä saa olla tarkkana. Ilma tulee melkoisella voimalla ja jos vahingossa osuu itseään silmään, voi saada aikaan vaurioita.

Laite toimii myös erinomaisesti esimerkiksi GoPro kameran linssin siistimisessä roiskeiden jälkeen.
Viewed: 387 times.

Powered by Gallery v1 RSS